Ingen ved helt, hvordan ideen er opstået. Men den seneste tid har professionelle fotografer i store dele af verden udfordret hinanden på Facebook, Instagram, Tumblr og andre sociale billedmedier til at vise deres fem bedste sort-hvide billeder. De fotografer, der har taget imod udfordringen, har spurgt fem nye fotografer om at præsentere deres fem S/H-favoritter.
Den danske fotograf Carsten Ingemann har vist fem billeder på Facebook på opfordring fra hans gamle JP-kollega Casper Dalhoff.
»Jeg kan se, at det er kørt i et stykke tid. Det er nærmest det rene pyramidespil, fordi alle skal henvise til fem nye fotografer. Men det giver en fed følelse at få kommentarer på ens gamle billeder – og se, hvad kollegerne viser frem,« siger han.
Fotograf Mie Brinkmann ved heller ikke, hvordan dillen er opstået.
»Jeg har set fotografer i Tyskland, Holland og Italien tage imod udfordringen,« siger hun.
Tusindvis af billeder
Billedsøger man på #blackandwhitephotochallenge på Google får man dette resultat.
Eller på Twitter
Fælles for de billeder, Carsten Ingemann har delt i #blackandwhitephotochallenge, er, at ingen er dem har været offentliggjort tidligere. Det var været en oplevelse at dykke ned i fortiden.
»Hver gang jeg går gennem de gamle billeder, finder jeg noget nyt i et billede, som jeg ikke har bemærket før. Det gælder faktisk alle de billeder, jeg har fundet,« siger han.
De langtidsholdbare fotos
Et af billederne er fra en reportage fra Moskva i 1995, hvor unge marcherer under opvarmningen til fejringen af 50 års-dagen for ”Den store Fædrelandskrig".
Et andet billede viser skudhuller i vinduet og en (freds)due på altanen til Hotel International i Rumæniens hovedstad, Bukarest, i de dage i 1989, hvor Nicolae Ceaușescu blev afsat.
Han siger, at de fleste af hans gode billeder ikke har været i avisen.
»Nogle af dem blev sorteret fra, fordi de for eksempel var pivhamrende uskarpe eller manglede den dokumentationsværdi, som er vigtig for nyhedsmedierne. Men billederne har en langtidsholdbar kvalitet, der gør, at de fortæller en historie, når man hiver dem frem flere år efter.«
Han opfordrede selv blandt andre Ulrik Jantzen og Henrik Saxgren til at finde nogle af deres sort-hvid billeder frem, mens Søren Svendsen for eksempel blev opfordret af svenske Mats Bäcker, der igen blev opfordret af en anden svensk fotograf, Urban Jörén. Nikolai Linares gav stafetten videre til Christian Als, mens Mie Brinkmann blev udfordret af Sofie Amalie Klougart 11. november 2014.
Fritid og outtakes
Mie Brinkmann synes, det er spændende at følge med i, hvad kollegerne lægger op.
»Normalt skal man gå ind på deres hjemmesider for at se, hvad de har lavet,« siger hun.
Hun har indtil nu lagt tre billeder op på Facebook – af egyptiske soldater, et landskabsbillede og et portræt af en egyptisk kvinde. Et fjerde billede af hendes farfar i sort-hvid er på vej, fortæller hun.
»Jeg fotografer mest i farve, så jeg har taget det som en udfordring. De, billeder, jeg har valgt, har jeg taget i min fritid eller er outtakes,« siger hun.
Carsten Ingemann blev forleden udfordret for anden gang. Denne gang kom udfordringen fra Jyllands-Postens Lars Krabbe. Han tager dog næppe imod opfordringen.
»Det er sjovt at vise sine gamle billeder frem. Men man skal ikke spamme folk.«
Ved du, hvordan #blackandwhitephotochallenge er opstået? Så skriv det i kommentarfeltet.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
"Frasorteringer" er det slagkraftige, danske ord for "outtakes" - brug det.
Det var lige et enkelt af Ingemanns fotos, som jeg MÅTTE se igen. Heldigvis har han postet det nu.