Den narkodømte jetset-kvindes navneforbud udløb ved midnat, men aviserne er ikke enige om, hvorvidt hendes navn skal bringes. (Opdateret)
Siden midnat har det været tilladt at skrive navnet på jetset-kvinden, der fik en bøde på 20.000 kroner for køb af seks gram kokain. Det har en lang række medier valgt at gøre, og kvindens navn og billede pryder formiddagens forsider på blandt andet Ekstrabladet.dk, BT.dk, Politiken.dk, Borsen.dk og JP.dk.
Navnet på jetsetkvinden, har været bredt offentligt kendt, fordi Ekstrabladet.dk nåede at skrive hendes navn, før der blev nedlagt navneforbud. Siden har den afgørelse været hele vejen til Højesteret, der i denne uge slog fast, at kvinden havde ret til sit navneforbud.
Men da kvinden valgte ikke at anke dommen, bortfaldt navneforbuddet altså her til morgen.
Jyllands-Posten bringer som grundregel ikke navn og billede på mistænkte, før personen har en dom på mindst ét års fængsel, men der findes undtagelser fra reglen, forklarer nyhedschef Pierre Collignon.
»Undtagelserne er for eksempel, hvis en kendt fodboldspiller får en voldsdom, eller hvis en politiker kører spritkørsel, eller som her hvor en kendt erhvervskvinde får en dom for hård narkotika,« siger han til Journalisten.dk.
Undtagelserne fra Jyllands-Postens regel om ét års fængsel beror på en vurdering fra sag til sag, og der er derfor ikke nogen fast defineret bagatelgrænse. Men Pierre Collignon mener klart, at denne sag er over bagatelgrænsen.
»Hun bestrider nogle vigtige bestyrelsesposter, hvor hun har brugt sit navn og brugt medierne til at promovere sig selv. Hvis hun havde været mere anonym, så havde jeg været mere forsigtig,« siger han.
Selvom en bødestraf på 20.000 hører til i den lette ende af domme, så er det stadig nok for Jyllands-Posten.
»Hvis jeg sad i en bestyrelse, så ville jeg da gerne vide, om én af dem rundt om bordet var på kokain,« siger Pierre Collignon, der også kan afsløre, at jetset-kvinden også kan se frem til at få sit navn i avisen i morgen.
Hos Berlingske Tidende er sagen anderledes. Kvinden er stadig anonym, og hendes billede er sløret. Berlingske.dk henviser til bladets etiske retningslinjer om, at en person skal have en dom på minimum to års fængsel, før navnet bringes.
På Borsen.dk har de ingen konkrete regler for, hvilken dom en person skal have, før de bliver omtalt med navn og billede. Ledende redaktør på Borsen.dk, Jørgen Andresen, siger, at det hidtil har været en konkret vurdering fra sag til sag.
»Det kan være vi, skal have sådan en regel, men to år lyder som en høj barriere, før man vil omtale nogen med navn og billede. Det er da i hvert fald sket flere gange før, at vi har bragt navnet på folk, der var dømt for mindre,« siger han til Journalisten.dk.
Det samme er altså sket med jetset-kvinden nu. Borsen.dk valgte at bringe nyheden, fordi kvinden er en »fremtrædende erhvervskvinde med flere bestyrelsesposter,« siger Jørgen Andresen.
Jetset-kvinden skal dog ikke regne med at finde sit navn i Børsens avisudgave i morgen, lyder meldingen.
Ansvarshavende chefredaktør for Berlingske Tidende, Lisbeth Knudsen, slår fast i sin klumme, at kvinden ikke bestrider en vigtig nok samfundsposittion, før avisen vil fravige sit princip om, at personen skal have en dom på minimum to år, før deres navn bliver nævnt.
»Vi mener, der må skelnes mellem folk, der bærer de gyldne kæder som politikere, ledende erhvervsfolk og topembedsmænd i det offentlige og så medie-kendisser skabt af medierne selv med en rig familie og medlem af jetsettet,« skriver Lisbeth Knudsen.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Så længe Ekstra Bladet "ved en fejl" ustraffet kom til at skrive hendes navn i en halv times tid på nettet, synes jeg at ovennævnte etik-problematik er overflødig.
Enhver med indsigt i nettet kan hitte EB, da de begik brøleren - og dermed få viden om den smukke erhvervskvinde, som kunne sælge frokostaviserne - også selv om de måtte sløre hende med hvid burka på ansigtet.
At Jyllands-Posten gør sig de citerede overvejelser viser, at bladet mangler en klar politik på området. De kendte sælger åbenbart uanset hvad...så pyt med etikken.
Alt i alt er sagen om smukke Zobel et slag i bolledejen i en nyhedsfattig tid, hvor celebreties hurtigt pumpes op i prioritet over for Afghanistan-krige, mordtrusler på Enhedslistens topmænd og den generelle fattigdom i Danmark (og vesten).
Næ, lad os snage i de rige, smukke & royale jetsettere, som formaster sig til et snif i ny og næ....i mine øjne en afslørende hændelse om mediernes mangel på etik-prioriteringer sat over for profit-prioriteringer.