Også de danske aviser begynder nu for alvor at satse visuelt på nettet. Både Berlingske og Jyllands-Posten har store besøgstal på deres billedserier på nettet, og de to aviser eksperimenterer med at bringe nyheder på video.
"Jeg er faldet pladask for det."
Jens Nørgaard Larsen tager oftere og oftere videokameraet i stedet for sit gamle Canon. I snart 11 år har han været pressefotograf i Det Berlingske Hus. Men lysten til at prøve noget nyt har fået ham til at eksperimentere med at lave levende billeder til Berlingske.dk.
"Det er fantastisk, at jeg med videoen ikke skal fortælle historien i et billede. Nu kan jeg bringe hele forløb," fortæller Jens Nørgaard Larsen, der sammen med sin nye arbejdskammerat – et lille AP 100 Sony 3 ccd videokamera – har lavet 55 videoklip til Berlingske.dk
"Lige nu henter vi først og fremmest erfaringer, men der er en masse fremtid i det," siger redaktionschef for Berlingske.dk, Gert Nielsen.
"Pludselig har vi en merværdi i forhold til den trykte avis – vi kan nu bringe både lyd og levende billeder. Personligt synes jeg, det er sjovt med videoklippene, fordi netop med videoen smelter medierne for alvor sammen," forklarer Gert Nielsen.
Pioner-ånd i Eritrea
Berlingske.dk bragte deres første egenproducerede levende billeder i maj sidste år. For små to måneder siden bragte de deres første interview på video. Og i december var Jens Nørgaard Larsen for første gang på egentlig reportagetur til _Eritrea med sit videokamera, og én af de skrivende på Berlingske sprang ud som videoreporter på nettet. De var i _Eritrea for at dække udsendelsen af 320 danske soldater til FNs fredsbevarende styrker.
"Det var sjovt. En dimension mere end bare det skrevne ord," konstaterer Christian Brøndum, som til daglig skriver om forsvar til Berlingske Tidende. Men i Eritrea lavede han også videoreportager til Berlingskes netavis sammen med Jens Nørgaard Larsen.
"Det første videoindslag var grimt, men allerede på andendagen var vi blevet meget bed-re," fortæller Christian Brøndum, som "helt i nettets ånd" kastede sig ud i videoprojektet uden tv-erfaring.
En ekstra sejr for de to video-pionerer var det, at det lykkedes syv dage i rap at sende videoklippene hjem fra en lille bærbar ved hjælp af en afrikansk "skod server".
"Turen til Eritrea var prikken over i'et. Det var fantastisk, at det kunne lade sig gøre," siger Jens Nørgaard Larsen, som kunne nøjes med udstyr, der kunne være i en lille taske.
Han skulle ikke samtidig levere billeder til avisen.
"Jeg tror ikke på, at kvaliteten bliver god, hvis fotografen både skal lave stillbilleder og video. Jeg forestiller mig ikke, at jeg skal arbejde med begge slags kameraer på én gang," siger Jens Nørgaard Larsen.
Så han forudser ikke, at han får den samme dobbeltfunktion som de amerikanske fotografer, som JOURNALISTEN fortæller om på side 12-14.
JPs debut
Det er kun tre uger siden, at Jyllands-Posten begyndte at fortælle nyheder i levende billeder på nettet. På JP er det en journalist, der eksperimenterer med et nyindkøbt videokamera. Debuten var en historie om måneformørkelse, og en uge senere blev det til et indslag om kogalskab – to minutter og 18 sekunder med reportage fra en gård, interview og stand up.
"Det handler om at udnytte nettets muligheder. Ved at bringe video- og lydklip distancerer vi os fra morgenavisen. Vi kan pludselig noget mere og andet end avisen," siger internetredaktøren for jp.dk., Jørgen Schultz-Nielsen. Han glæder sig over, at sam-mensmeltningen mellem medier – mediekonvergens – nu tydeligvis ikke længere blot er teori.
"Visuelt har nettet en styrke. I princippet er det jo ligegyldigt, om en tekst står på avispapir eller på en skærm – det giver den samme oplevelse. Men med billeder åbner vi for fortælleformer på nettet, som giver helt andre oplevelser, end avisen kan," mener Jørgen Schultz-Nielsen.
Både Jyllands-Posten og Berlingske viser hele billedserier på nettet, for eksempel fra modeugen i Paris og Dronning Ingrids begravelse. Og dagligt bringer jp.dk under rubrikken Verden i fotos en bunke nyhedsbilleder fra AP. Netlæserne er vilde med det. Det afslører besøgstallene.
"Både vores billedserier og AP-billederne ligger altid med på vores top fem-liste," konstaterer Jørgen Schultz-Nielsen.
"Sidst vi bragte en billedserie med modebilleder fra Paris, var det det mest sete på web'en den uge," fortæller Gert Nielsen fra Berlingske.dk
Vælg fortælleformen
Begge web-chefer vil tydeligvis gerne skubbe til en udvikling, hvor der satses visuelt og med mange forskellige fortælleformer. Men de understreger samtidig vigtigheden af, at man hele tiden tager stilling til hvilken fortælleform, der egner sig bedst til den konkrete historie.
"Man skal ikke bare skyde løs med videokameraet. Videoen skal kun bruges til de historier, som fortælles bedre i levende billeder, når der er et fortællende element," siger Gert Nielsen.
"Vi skal hele tiden tage stilling til, hvornår video er relevant, hvornår lyd vil give den bedste effekt, og hvornår historien fungerer bedst på skrift. På den måde kan vi med den nye teknik fortælle historier langt bedre. De muligheder skal udnyttes, når det understøtter den journalistiske historie," siger Jørgen Schultz-Nielsen.
Det synspunkt deler Christian Brøndum, som kastede sig ud i videoreportagerne fra Eritrea:
"Når den rette historie er der, vil jeg utroligt gerne gøre det igen. Men vi skal selvfølgelig ikke bare lave video på alt. Og vi skal passe på, at vi ikke havner i en situation, hvor vi på grund af tidspres laver halvdårlige videoindslag og halvdårlige avisartikler."
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.