Den danske tradition for, at medierne skal oplyse den brede offentlighed, er ved at dø. Derfor skal vi definere nogle nye mål for, hvad medierne bør skrive, den såkaldte publicistiske ambition.
»Ja, det var godt, dengang vi alle sammen sad rundt om det store offentlige lejrbål og blev informeret af den brede omnibusavis. Men nu er det tid til nye publicistiske visioner.«
Således bliver idealismen lagt i graven som gammeldags af mediesociolog Ida Schultz. Hun skriver i en klumme i Information i dag, at vi må finde nogle nye publicistiske idealer, og at de skal være afhængige af, hvilket medie vi snakker om.
Den omnibus-avis, vi i Danmark er kendt for, er 'for alle' og bygger på et mål om at oplyse den brede offentlighed. Men udviklingen går i retning af, at de store aviser, Jyllands-Posten, Berlingske Tidende og Politiken, snævrer målgrupperne ind og bevæger sig væk fra den tænkning.
»Det betyder, at vi har fået 'nye' aviser, der ikke har som målsætning at favne hele Danmark, men et specifikt udsnit af befolkningen,« skriver hun.
De eneste bredt favnende medier, der er tilbage, vil være gratisaviser og webaviser. Derfor skal journalistisk kvalitet ikke længere bygge på samme kriterier alle steder. Selv om fælleshistorier ikke agtes ret højt blandt journalister, er de vigtige for demokratiets skyld. Der skal være andre publicistiske mål for den slags medier end for betalingsaviserne.
»Hvis den danske tradition for publicistiske medier skal overleve, er der brug for nye publicistiske målsætninger for nye medier – både for gratisaviserne og for webaviserne.«
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg synes det er en fantastisk spændende udvikling. Skræmmende for nogle, måske, men ikke her. Jeg hilser de specialiserede aviser velkomne og stiller mig gerne op i køen for at se, hvad der kommer på hylderne til lige præcis mig.