Dansk tv-revolution begynder nu

Hvem skal bestemme, hvilke tv-kanaler du kan se med en almindelig antenne de næste 12 år? Det beslutter Radio- og tv-nævnet i dag, når de udpeger en såkaldt gatekeeper til det nye sendenet. Resultatet offentliggøres i morgen.

Hvem skal bestemme, hvilke tv-kanaler du kan se med en almindelig antenne de næste 12 år? Det beslutter Radio- og tv-nævnet i dag, når de udpeger en såkaldt gatekeeper til det nye sendenet. Resultatet offentliggøres i morgen.

I dag beslutter Radio- og tv-nævnet, hvem der skal styre de danske tv-kanaler i fremtiden. I oktober næste år lukker det almindelige analoge tv-sendenet fuldstændigt ned. Det erstattes af et digitalt sendenet (DTT), og det kommer blandt andet til at betyde, at danskere med en almindelig stueantenne kan se langt flere tv-kanaler med en helt almindelig antenne, formentlig op imod 25 kanaler.

Men lige nu stiger spændingen om, hvem der skal have lov til at styre det nye net – den såkaldte gatekeeper, som Radio- og tv-nævnet udpeger i dag. Gatekeeperen får både eneretten til at bestemme, hvilke tv-kanaler danskerne skal kunne modtage digitalt, og retten til at tjene penge på at sætte det hele op. Radio- og tv-nævnet har modtaget ansøgninger fra tre forskellige virksomheder.

Favoritten er svenske Boxer. Boxer er allerede gatekeeper i Sverige, og de har således erfaring med opgaven. Derudover er det en tungtvejende præmis for Radio- og tv-nævnet, at gatekeeperen ikke har direkte interesser i dansk tv-drift. Af de tre kandidater er Boxer de eneste, der opfylder det krav. De har meldt klart ud, at de satser hårdt på Danmark.

»På fire år har vi gjort gatekeeperen til både en seersucces og en sund forretning. Det glæder vi os til at gentage her i Danmark,« sagde drivkraften bag Boxer i Sverige, Christer Fritzson, til MediaWatch i slutningen af sidste år.
Men de to andre kandidater har også gjort deres for at blive den mest oplagte kandidat til gatekeeper-posten.

Den ene konkurrent er norske Telenor. De ejer Canal Digital i Danmark og har oprettet datterselskabet Danmarks Digital TV, som officielt søger posten. De har blandt andet brugt betydelige summer på at købe sportsrettigheder som VM i fodbold, SAS Ligaen og OL. Rettighederne vil de bruge til at sammensætte programpakker til seerne – og dermed virke mere attraktive som det rette valg.

Den anden konkurrent til posten er den svenske tv-koncern MTG. De har også oprettet et dansk datterselskab, Danmarks TV A/S, som de søger med. MTG har stor programaktivitet i Danmark, da de både ejer TV3 og 3+. Men det har de villet vende til et trumfkort i konkurrencen. TV3 og 3+ er to af de mest populære kommercielle kanaler, især blandt danske unge – og MTG har truet med at holde rettighederne for sig selv, hvis ikke de får licensen.

De tre ansøgere får resultatet at vide i morgen, og så bliver det offentliggjort fredag.

0 Kommentarer