Dansk oprør: Partisoldat kan ende som ny EU-ombudsmand

Samtlige danske EU-politikere stemmer imod - flere imod egne partifæller - at en nuværende politiker skal være EU's nye ombudsmand. »Det ville jo svare til, at vi valgte et mangeårigt medlem af Folketinget som ny ombudsmand i Danmark. Det ville aldrig aldrig ske,« siger Margrete Auken
Hvis en journalist rager uklar med en embedsmand i EU-systemet, kan vi klage vores nød til EU’s Ombudsmand. Det gælder også, hvis en journalist rager uklar med en folkevalgt EU-politiker i visse sager.
 
Men fremover kan det meget vel være en mangeårig politiker, der skal bedømme klagerne over sine egne partifæller og tidligere kolleger.
 
EU skal nemlig have ny Ombudsmand, men tre af kandidaterne er i dag medlemmer af Europa-Parlamentet. De tre andre er ikke politikere, men jurister. De tre politiske kandidater har samlet støtte fra mange af kollegerne i Parlamentet, som selv træffer den afgørende beslutning om blot to uger.
 
Men både journalister og politikere – især skandinaver – tager kraftigt afstand fra, at den uafhængige ombudsmand kan vælges blandt karrierepolitikere.
»Det er en skandale!« siger SF’s medlem af Europa-Parlamentet Margrete Auken til Journalisten.
 
»Det ville jo svare til, at vi valgte et mangeårigt medlem af Folketinget som ny ombudsmand i Danmark. Det ville aldrig aldrig ske,« fortsætter hun.
 
Du kan læse mere om de seks kandidater til det omstridte valg i vores infografik her. De tre politiske kandidater er nederst. Artiklen fortsætter under grafikken.
 
 
Danskere stemmer imod egne partifæller
Margrete Auken er langt fra den eneste, der råber op. Samtlige danske medlemmer af Europa-Parlamentet oplyser til Journalisten, at de vil stemme på en af de tre uafhængige kandidater og IKKE på en af politikerne.
 
Det betyder, at både Morten Messerschmidt (DF), Bendt Bendtsen (K) og de fem danske socialdemokrater vælger at vrage en partifælle. De tre politiske kandidater er nemlig fra deres politiske grupper: En socialdemokrat, en konservativ og en fra Messerschmidts højrefløjs-gruppe.
 
»Vi synes, det er en god tradition, at Ombudsmanden er 100 procent politisk uafhængig. Nu vil jeg nødigt male fanden på væggen, men der er en klar fare for, at tilliden til Ombudsmanden som institution forsvinder,« siger Dan Jørgensen (S).
Han fortæller, at de fire socialdemokrater endnu ikke har besluttet, hvem de stemmer på. Det har Bendt Bendtsen heller ikke, men han vakler mellem to af de uafhængige kandidater.
»Det skal være en institution, som er apolitisk. Jeg tror såmænd ikke, man kan beskylde de politiske kandidater for noget, men det er et forkert signal at sende,« siger han.
 
I Venstre har de besluttet, hvem de stemmer på. Jens Rohde og Morten Løkkegaard stemmer på den uafhængige hollandske kandidat, Anne E. Jensen på den irske.
»Vi har kun haft én sikker retningspil: At det skal være en uafhængig kandidat. Så har vi hver især valgt den, vi syntes var mest tillidsvækkende,« siger Morten Løkkegaard (V).
 
Den tidligere journalist mener også, det er meget problematisk, hvis Ombudsmanden bliver en politiker.
»Det er en uskik, og jeg kan overhovedet ikke forstå, at vi kan nå hertil. At gøre Ombudsmanden til en del af det politiske slagsmål om poster, er en total misforståelse.«
 
Også Morten Messerschmidt (DF), Søren Søndergaard (Folkebevægelsen mod EU) og Anna Rosbach (løsgænger) oplyser til Journalisten, at de agter at stemme på en uafhængig.
 
Vil ikke give mening for journalister at klage
Men også journalister er bekymrede for, hvad der vil ske, hvis Ombudsmanden bliver en politiker. Det fortæller EU-journalist Brigitte Alfter, der har mange års erfaring med undersøgende EU-projekter og i dag også underviser på RUC.
 
»Hvis du i mange år har gået med dine partikolleger og været loyal over for dem, så vil jeg som journalist have en mistillid til, hvor din loyalitet ligger. Det handler om troværdighed.«
 
Så det er simpelthen spørgsmålet, om det overhovedet vil give mening at klage?
 
»Ja, jeg ville spørge mig selv som journalist: Hvor ligger en tidligere politikers loyalitet?«
 
Hun fortæller om et konkret eksempel:
 
»For nogle år siden søgte jeg aktindsigt i en rapport fra Europa-Parlamentet om, hvordan de brugte nogle penge. Jeg fik afslag og ankede, men fik afslag igen. Mit andet afslag var blandt andet underskrevet af en politiker. I mellemtiden var rapporten blevet lækket til andre medier, men ellers kunne jeg have klaget til Ombudsmanden. Men hvis det var en tidligere kollega til dem, jeg undersøgte – og til den, der underskrev afslaget – så ville jeg virkelig overveje det. Hvor ligger hans loyalitet?«
 
Intern strid i interne mails
Men selvom alle advarselslamperne blinker hos både danske politikere og journalister, så er der også mange, der mener det stik modsatte. Blandt andet er der flere, der ser det som en stor fordel, at den nye Ombudsmand kan komme med årelang politisk erfaring i bagagen.
I går tirsdag stod de seks kandidater skoleret for Parlamentets udvalg for borgerhenvendelser. Her blev de politiske kandidater udfrittet af bl.a. Margrete Auken, men der var også ros og støtte til dem fra andre politikere.
 
Støtteerklæringer er også kommet internt i Europa-Parlamentet, hvor debatten har raset de seneste uger. Journalisten har fået adgang til en lang række interne mails, der er sendt mellem embedsmænd og politikere i Europa-Parlamentet. De folkevalgte er tydeligvis delte.
 
”Hvem kan dog være bedre kvalificeret til at forstå borgernes bekymringer end en tidligere parlamentariker?” spørger tyske Doris Pack for eksempel i en mail.
”Hvis parlamentsmedlemmer ikke må blive Ombudsmænd, så svarer det til, at politikere ikke må blive EU-kommissærer,” hævder britiske Charles Tannock.
 
Skandinavisk protest undervejs
Omvendt er der også andre kritiske røster end de danske. Flere andre – især skandinaviske og britiske – medlemmer af Europa-Parlamentet har ytret sig kritisk. Margrete Auken har sendt et brev til alle kolleger fra Danmark, Sverige og Finland for at opfordre til en fælles protest. Den er medunderskrevet af den svenske konservative Christofer Fjellner.
 
Den tidligere danske ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen, er i øvrigt også blandt kritikerne. Han har ifølge flere kilder i Europa-Parlamentet forsøgt at kæmpe for, at der bliver valgt en ikke-politiker til posten. I P1 sagde han for tre uger siden:

»Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg håber meget, at Europa-Parlamentets flertal vil lægge vægt på, at det skal være en person, som fremtræder med en uafhængighed – som er vanskelig, for ikke at sige umulig, hvis man går direkte fra en lang og tung politisk karriere.«

Den nuværende ombudsmand, græske Nikiforos Diamandouros, går af 1. oktober 2013.
 
Journalisten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra en af de politiske kandidater, tyske Dagmar Roth-Behrendt. Hendes kontor oplyser, at hun vil forsøge at vende tilbage i dag onsdag.

1 Kommentar

Jens Hansen
19. JUNI 2013
Hvad med danske Erling
Hvad med danske Erling Andersen? Han har tidligere bevist, at han gerne hjælper til hvis en partifælle kommer i problemer.