search

Dansk journalistiks mest kedelige emne? Ha!

Talking heads. Lange mødeborde. Store biler der snegler sig hen mod kameraet for så at spytte europæiske præsidenter og statsministre ud. EU-flag der slattent hænger bag de kamerasmilende statsoverhoveder. De snakker om traktater. I årevis. Væsentligt, uha ja. Men kan det fortælles så vi fatter det – og måske endda synes det er sjovt? Bedøm selv i aften!

Talking heads. Lange mødeborde. Store biler der snegler sig hen mod kameraet for så at spytte europæiske præsidenter og statsministre ud. EU-flag der slattent hænger bag de kamerasmilende statsoverhoveder. De snakker om traktater. I årevis. Væsentligt, uha ja. Men kan det fortælles så vi fatter det – og måske endda synes det er sjovt? Bedøm selv i aften!Tænk engang – sagde den tidligere tyske kansler Gerhard Schröder – tænk engang, den danske statsminister var så forfængelig under EU-formandskabet, at han havde en personlig kameramand, der fulgte med over det hele. Anekdoten fortalte Schröder til filmmanden Christoffer Guldbrandsen, da Christoffer sidste år lavede optagelser til sin nye film Præsidenten. Efter interviewet måtte Christoffer fortælle Schröder, at kameramanden såmænd havde været ham selv, da han i sin tid var i gang med filmen Fogh Bag Facaden. Det måtte Schröder jo grine lidt over.

Det er ganske almindelige ualmindelige mennesker som Schröder, Chirac, van Rompuy, der befolker Christoffers nye film Præsidenten.

Publikum gnækkede, da Christoffer viste filmen for første gang sidste uge i det Kongelige Bibliotek. Og gnækkede igen. Tænk, at det kan lade sig gøre at lave en underholdende film om EU!

Diamantens store sal var fyldt. Publikum var begejstrede. Anmelderne var begejstrede – for eksempel dem fra filmmagasinet Ekko, der både anmelder filmen og beskriver aftenen.  Europajournalisterne var på pletten, for eksempel Anne Haubek fra P1 og Lisbeth Kirk fra Euobserver.

For mig, der har skrevet om EU i årevis, var det en fornøjelse at være med til at arbejde på Præsidenten.  Fordi jeg er overbevist om, at EU er væsentlig. Det er jo magt. Vores allesammens uddelegerede magt.

Vi, der kan lide at berette om magt og væsentlighed, må fortælle magtspillet på nye måder. Christoffer Guldbrandsens stil er så personlig, at efterligning ikke er metoden. Alligevel kan vi lade os inspirere af Christoffer. De spørgsmål, han stiller, og de magtspil, han er gået efter, er både relevante og underholdende.

Husk at se DR2 i aften kl. 21!

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen