Freelancejournalist tilbageholdt i Marokko, hvor myndighederne konfiskerede harddiske, pas og mobiltelefoner. Han er nu i sikkerhed i Paris. DJ kræver, at Udenrigsministeriet går ind i sagen(opdateret 15.53)
Marokkanske myndigheder tilbageholdt i weekenden den danske journalist Mads Ellesøe. Det sker blot to dage efter P1 Dokumentars udsendelse om Marokkos besættelse af Vestsahara og den milliard kroner, som europæiske fiskere betaler det marokkanske regime for at få lov til at fiske i det besatte område. Der skriver DR i en pressemeddelelse.
Anholdelsen af Mads Ellesøe skete natten til søndag, da civilklædte mænd vækkede Mads Ellesøe og hans kæreste på deres hotelværelse i Marakkech. Parret var ankommet til den Marokkanske storby lørdag middag på en turistrejse.
De seks mænd ville ikke vise identifikation, men sagde at de havde fulgt Mads Ellesøes bevægelser allerede fra før han ankom til Marokko.
»Vi blev kaldt ind til afhøring og tvundet til at skrive under på, at vi var til fare for den offentlige orden. Mens vi blev afhørt, befandt vores computere sig i et andet rum. Uden at vi vidste det, åbnede de computerne, fjernede harddisken, samlede computerne igen og lagde dem tilbage i tasken uden harddisk. Det var først ude i lufthavnen, at vi opdagede, at harddiske var væk,« siger Mads Ellesøe til Journalisten.dk
Han befinder sig nu i Paris med sin kæreste. Han mener ikke, at harddisken rummer oplysninger, der kan skade ham eller hans kilder. Han har selv en backup derhjemme. Men det har kæresten ikke.
»Alle hendes dokumenter er væk«
Oveni fik Mads Ellesøe og kæresten konfiskeret pas og SIM-kort. Mads Ellesøe har netop dækket grænseområdet mellem Algeriet og Vestsahara for P1 Dokumentar og Amnesty Internationals danske medlemsblad.
Hos Amnesty siger redaktør Ole Hoff-Lund, at at Marokko ikke er et problemfrit land at rejse rundt i som journalist.
»Det kræver sin mand at tage derned med det efterretningsvæsen, Marokko har,« siger Ole Hoff-Lund til Journalisten.dk
Han forklarer, at der finder en massiv undertrykkelse af menneskerettighederne sted i Vestsahara. »Dele af landet er helt af kåret fra omverdenen. Udenlandske medier og organisaioner, ikke engang FN, får lov til at komme ind,« siger Ole Hoff-Lund, der forventer at det danske udenrigsministerium vil rejse sagen over for de marokkanske myndigheder.
Dansk Journalistforbund opfordrer også Udenrigsministeriet til at tage kontakt til de marokkanske myndigheder med en tydelig kritik og en opfordring til at levere det beslaglagte udstyr tilbage.
»Det er meget vigtigt, at Udenrigsministeriet går ind i sådan en sag som den her. Det er jo et fuldstændigt forrykt og alvorligt brud på pressefriheden. Det er utrolig vigtigt, at myndighederne tager fat i det, hver eneste gang der sker overgreb af den her slags. Jeg forventer, at Udenrigsministeriet virkelig kommer op at stå i den her sag«, siger formand for Dansk Journalistforbund Mogens Blicher Bjerregaard til DR Nyheder.
Under afhøringerne gjorde de civilklædte mænd Mads Ellesøe opmærksom på, at de var klar over, at han tidligere havde været i nabolandet Algeriet, og at han havde kilder der, de ønskede navnene på.
Freelancejournalistens optagelser til P1 Dokumentar og Amnestys medlemsblad foregik netop i flygtningelejrene på grænsen mellem Algeriet og Vestsahara. Det marokkanske politi ønskede samtidig oplysninger om Mads Ellesøes kilder og lokale kontakter i Marakkech, ligesom de ville vide, hvilke historier, han arbejde med.
»Det er ikke spørgsmål, man stiller en turist. Alt tyder på, at anholdelsen af Mads Ellesøe sker som følge af hans kritiske journalistik om de kontroversielle europæiske aftaler med marokkanske myndigheder om fiskerettigheder i besatte områder. Dermed handler den her sag ikke om blot om en dansk turist men om pressefrihed. Det forventer jeg, at det danske Udenrigsministerium tager meget alvorligt,« siger redaktør på P1 Dokumentar, Tanja Nyrup Madsen, i en pressemeddelelse.
Læs Mads Ellesøe fotoreportage fra Vestsahara i Amnestys medlemsblad
Ellesøes historie er på side 28-33.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Erik Haast
Måske skulle du lige klikke ind på www.dr.dk/p1dokumentar og se lidt nærmere på Mads' journalistik, inden du sværter den til. Du kunne risikere at lære noget. Og så bare for en ordens skyld: Mads har pressekort. Og han har ikke udtalt sig til lokalt tv om landets politik. Han har derimod bedrevet god, gammeldags kritisk journalistik om de aftaler, som EU har indgået med Marokko om betaling af mere en 1 milliard kroner for fiskerettigheder, der blandt andet gælder det besatte område i Vestsahara. Betalingen går direkte til den Markokkanske besættelsesmagt, mens de lokale fiskere sidder og sulter i flygtningelejre langt væk fra deres gamle fiskesteder.
Bedste hilsner
Tanja Nyrup Madsen, redaktør P1 Dokumentar
Hej Erik,
Kan du ikke sørge for, at der går ilt til hjernen næste gang du skriver.
"Jeg tillader mig at betvivle, at han har pressekort eller har gået på journalistkurser, hvor man vist nok stadig lærer at skille klinten fra hvede."
Mads er uddannet og har andres ord for at han kan noget: http://avm.dk/nyhed/visnyhed.php?nyhedsnummer=783
"Mem jeg gik heller ikke på lokalt TV og udbredte mig om landets politik."
Hvor læser du det henne? (og jeg beklager, hvis jeg skulle have overset de informationer...)
"Jeg har som journalist rejst meget i Marokko og aldrig haft problemer."
Og derfor kan andre heller ikke få det? Det var en mærkelig slutning, som jeg ikke håber du gør brug af i dit evt. journalistiske virke.
Det er nu en gang arbejdsrisikoen for journalister, der ikke vil blive hjemme i kakkelovnskrogen. Og godt for dem og det.
Man kan bare konstatere, at manden ikke har været dygtig nok.´Det skal udenrigsministeriet (Læs skatteborgernes pengebestyrere) overhovedet ikke blande sig i. Jeg har som journalist rejst meget i Marokko og aldrig haft problemer.
Mem jeg gik heller ikke på lokalt TV og udbredte mig om landets politik. Det gjorde jeg for resten heller ikke, da jeg kom hjem.
Det anså jeg ikke for at være journalistens opgave. Jeg tillader mig at betvivle, at han har pressekort eller har gået på journalistkurser, hvor man vist nok stadig lærer at skille klinten fra hveden.
Ellers må uddannelsen bringes tilbage til 'de gamle dyder':
Journalisten fortæller, hvad der skete, sker og kan ventes at ske. Redaktøren tager sig af at mene noget om det..