Dansk gravergruppe hjalp journalister til at fælde præsident

Den danske gravergruppe, Foreningen for Undersøgende Journalistik, kan i disse dage fejre en international sejr. Et research-stipendie har givet et journalistisk team mulighed for at afsløre, hvordan Moldovas nu tidligere præsident misbrugte sin stilling.

Den danske gravergruppe, Foreningen for Undersøgende Journalistik, kan i disse dage fejre en international sejr. Et research-stipendie har givet et journalistisk team mulighed for at afsløre, hvordan Moldovas nu tidligere præsident misbrugte sin stilling.

Det er set før i historien, at undersøgende journalistik kan fælde præsidenter. Men det kræver ofte både tid og masser af ressourcer. Og i fattigere lande er det ikke altid tilgængeligt.

Men med hjælp fra de såkaldte Scoop-stipendier, som Foreningen for Undersøgende Journalistik står bag, lykkedes det sidste år for et team af fire journalister fra Moldova og Rumænien at fælde den nu forhenværende præsident Vladimir Voronin.

Og forleden vandt de fire journalister så dette års Global Shining Light Award ved den internationale konference for undersøgende journalistik i Geneve.

Deres mange artikler førte i første omgang til kæmpe demonstrationer, anklager mod Vesten, siden omvalg og endelig præsidentens fald.

Holdet kunne blandt andet afsløre, hvordan Vladimir Voronin igennem flere år havde misbrugt sin stilling til at berige sig selv og sin familie. Eksempelvis lykkedes det at dokumentere, hvordan ex-præsidentens private ejendomsbesiddelser var steget enormt i hans præsidentperiode. Og hvordan han og hans familie brugte deres magt til at monopolisere ydelser til staten, som så blev leveret af Voronin-familiens private firmaer, oplyser FUJ.

De afslørende artikler blev trykt i marts sidste år – lige før valget i Moldova – og fik afgørende betydning for præsidentens fald.

"Vi kunne ikke have gjort det uden støtte fra Scoop,"  sagde Dumitru Lazur, da han sammen med holdet modtog prisen i Genève.

Scoop har siden 2003 støttet undersøgende journalistik på Balkan, i Ukraine og Moldova samt de seneste par år også i Kaukasus. For tiden er Scoop-projekter ved at blive opbygget i Rusland og i fem vestafrikanske lande. Scoop benytter sig af 'journalister støtter journalister-modellen':

Den indebærer, at de frivillige medarbejdere fra FUJ står som garanter for den redaktionelle uafhængighed. Decroos Fonden har valgt en anonym jury som buffer for at styrke troværdighed og uafhængighed. Og hverken donorer eller ansøgere kan påvirke dem, så længe de arbejder.

Læs her mere om Scoop og afsløringen af Moldovas eks-præsident: The Poverty 'empire' of the presidential family

0 Kommentarer