Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
07:48 17.05.2022 Jakob Albrecht og Ritzau

Dansk frihedspris går til Facebook-whistleblower

Dansk frihedspris går til Facebook-whistleblower

Den digitale frihedspris Libre-Prisen overrækkes til den amerikanske Facebook-whistleblower Frances Haugen i forsamlingshuset Klub i København. Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Frances Haugen modtager den digitale frihedspris for sit læk af interne Facebook-dokumenter, der afslørede det, hun så som techgigantens store svigt.

Prisen, som blev stiftet i 2019, gives hvert år til personer, organisationer eller virksomheder, der har gjort en særlig indsats for at fremme frihedsrettigheder i den digitale tidsalder.

Med den følger 10.000 kroner.

”Årets Libre-Pris går til Frances Haugen for hendes modige deling af kompromitterende og central information om Meta og Facebook, med alle de personlige omkostninger, der følger med,” siger Lisbeth Bech-Nielsen, der er medlem af Folketinget for SF og formand og medstifter af prisen.

Den er stiftet sammen med hendes mand, Peter Christian Bech-Nielsen. Han er journalist, stifter og chefredaktør for techmediet Radar.

Frances Haugen var tidligere produktchef i techgiganten, der i dag går under navnet Meta. Derigennem havde hun adgang til en intern rapport, som viste, at virksomheden kender til skadeligt indhold på platformen uden at gøre noget ved det.

Libre-Prisens hæderspris gik til de to journalister Bo Elkjær og Kenan Seeberg for deres afsløring af det amerikanske overvågningsprogram Echelon i 1990’erne.

SENESTE NYT

Flere nyheder