Dansk fotograf-trio vinder prestigefuld pris for serie om kontroversiel teori

Med en fotoserie, der spiller på idéen om, at vi alle lever i en simulation, har tre danske fotografer vundet International Photography Award
  • Sara
    To kvinder på en strand i Thailand. Eller er de replikanter i en simulation? Fotoprojektet 'The Merge' udforsker tesen, at vi alle er del af en simulation.
  • Peter & Tobias
    To kvinder på en strand i Thailand. Eller er de replikanter i en simulation? Fotoprojektet 'The Merge' udforsker tesen, at vi alle er del af en simulation.
28.03.2018 · 16:26

En dansk trio af fotografer – Sara Galbiati, Peter Helles og Tobias Markussen – vandt tirsdag den prestigefulde fotopris International Photography Award, som uddeles af fotomagasinet The British Journal of Photography.

Prisen blev givet for en fotoserie med titlen ’The Merge’. Et fotoprojekt, der visuelt undersøger den tese, at verden, vi lever i, blot er en simulation, som andre har skabt.

Inspiration til serien kommer fra den svenske filosofi-professor ved Oxford University Nick Brostrom, der har fremsat tesen om, at vi alle blot er simulationer – et synspunkt, han mener at kunne bevise på det teoretisk-filosofiske plan.

Verden rundt

Med dette spørgsmål foran sig har Galbiati, Helles og Markussen begivet sig ud i et enormt researcharbejde rundt omkring i verden om mulighederne for at skabe simulationer og om den teknologiske 'frontier' generelt – en research, billederne dokumenterer og baserer sig på.

Et udvalg af billederne kan ses her.

”Der er jo ikke umiddelbart noget sted at rette kameraet hen, når vi skal beskrive det her. Så vi har valgt at tage til de førende laboratorier i arbejdet med at skabe simulationer. Vi har været på universiteter, der arbejder med simulationer, for at udregne scenarier, og vi ser på, hvordan verden ændrer sig fra at være analog til at være digital,” fortæller Sara Galbiati.

Trioen har tidligere lavet et tilsvarende projekt med titlen 'Phenomena', hvor temaet var UFO’er. Fotograferne rejste rundt i de amerikanske stater Nevada, Arizona og New Mexico i jagten på UFO’er og dyrkelsen af dem. Det konkrete resultat blev en fotobog og herefter en lang række udstillinger.

Denne gang starter trioen med udstillingerne. Herefter er planen at udgive en bog.

”Udstillingerne bliver nærmest vores åbne laboratorium – vi viser folk, hvor vi er kommet til, og ser deres reaktioner,” fortæller Sara Galbiati.

Fyld selv huller i forståelsen

Bag billederne ligger en kæmpe indholdsmæssig research. Kan billederne stå alene, eller skal de ses sammen med den bagvedliggende historie?

”Ikke nødvendigvis. Der må godt være huller i forståelsen – huller, som vi håber vores hjerne fylder ud. Hvis vi forklarer for meget eller gør det for fotojournalistisk, forventer folk, at vi fortæller dem alt. Det vil vi ikke. Så bliver folk passive og står bare og kigger. Hjernen er lavet sådan, at er der et hul, vil hjernen forsøge at fylde det ud.”

Sara Galbiati er smigret over prisen fra British Journal of Photography – og så tror hun, den kan bruges til at sparke nogle døre op for projektet fremover.

”De fotografer, der har vundet prisen tidligere, har fået meget opmærksomhed, og det har åbnet mange muligheder. Det er det, det handler om med priser – det gør det lidt nemmere, når vi skal ind og have fat i spændende, men travle mennesker. Nu kan de se, at nogle finder det interessant, hvad vi laver.”

Fotoserien 'The Merge' skal udstilles i London i juli og i Holland til september.

[Rettelse 03.04. I artiklen stod tidligere, at idéen til serien om simulations-teorien kommer fra den amerikanske nobelpristager George Smoot. Smoot har rigtigt nok fremsat en simulationsteori, og fototrioen har også besøgt ham i deres research, men idéen udspringer fra Oxford-professor Nick Brostrom.]

Kommentar

Seneste jobopslag

Reporter til DR Nyheder på Messenger

DR
Ansøgningsfrist: 07.01

Digital Storyteller

Dansk Flygtningehjælp
Ansøgningsfrist: 17.12

Kommunikationsmedarbejder/ journalist til Danske Erhvervsakademier

Danske Erhvervsakademier
Ansøgningsfrist: 20.01

Ugeskrift for Læger søger erfaren og ambitiøs journalist

Lægeforeningen
Ansøgningsfrist: 07.01

Bliv pressekonsulent på Københavns Professionshøjskole

Københavns Professionshøjskole
Ansøgningsfrist: 21.12

Initiativrig presserådgiver til Ejendomsforeningen Danmark

Ejendomsforeningen Danmark
Ansøgningsfrist: 06.01

Områdechef for Forskning og Viden på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
Ansøgningsfrist: 02.01

SoMe-stærk kommunikatør med talent for video

ARKIL HOLDING A/S
Ansøgningsfrist: 02.01

Fordelingsansvarlig til Dansk Journalistforbund

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 10.01

Egnsredaktør

Mediehuset Herning Folkeblad
Ansøgningsfrist: 12.12

Erhvervsjournalist

Mediehuset Herning Folkeblad
Ansøgningsfrist: 12.12

Content specialist

Zoologisk Have København
Ansøgningsfrist: 13.01

Bladredaktør søges til barselsvikariat

Astma-Allergi Danmark
Ansøgningsfrist: 02.01

Journalist

SOS International
Ansøgningsfrist: 14.12

Samvirke søger Danmarks bedste madredaktør

COOP
Ansøgningsfrist: 28.12

P3 Nyheder søger nyhedsvært

DR
Ansøgningsfrist: 14.12

Digital redaktør

Planetarium
Ansøgningsfrist: 12.12

Presse- og kommunikationsrådgiver til Finans Danmark

Finans Danmark
Ansøgningsfrist: 13.12

Pressechef til Finans Danmark

Finans Danmark
Ansøgningsfrist: 13.12

Vi søger en erfaren kommunikationskonsulent

GULDBORGSUND KOMMUNE
Ansøgningsfrist: 12.12