Dansk fotograf-trio vinder prestigefuld pris for serie om kontroversiel teori

Med en fotoserie, der spiller på idéen om, at vi alle lever i en simulation, har tre danske fotografer vundet International Photography Award

En dansk trio af fotografer – Sara Galbiati, Peter Helles og Tobias Markussen – vandt tirsdag den prestigefulde fotopris International Photography Award, som uddeles af fotomagasinet The British Journal of Photography.

Prisen blev givet for en fotoserie med titlen ’The Merge’. Et fotoprojekt, der visuelt undersøger den tese, at verden, vi lever i, blot er en simulation, som andre har skabt.

Inspiration til serien kommer fra den svenske filosofi-professor ved Oxford University Nick Brostrom, der har fremsat tesen om, at vi alle blot er simulationer – et synspunkt, han mener at kunne bevise på det teoretisk-filosofiske plan.

Verden rundt

Med dette spørgsmål foran sig har Galbiati, Helles og Markussen begivet sig ud i et enormt researcharbejde rundt omkring i verden om mulighederne for at skabe simulationer og om den teknologiske 'frontier' generelt – en research, billederne dokumenterer og baserer sig på.

Et udvalg af billederne kan ses her.

”Der er jo ikke umiddelbart noget sted at rette kameraet hen, når vi skal beskrive det her. Så vi har valgt at tage til de førende laboratorier i arbejdet med at skabe simulationer. Vi har været på universiteter, der arbejder med simulationer, for at udregne scenarier, og vi ser på, hvordan verden ændrer sig fra at være analog til at være digital,” fortæller Sara Galbiati.

Trioen har tidligere lavet et tilsvarende projekt med titlen 'Phenomena', hvor temaet var UFO’er. Fotograferne rejste rundt i de amerikanske stater Nevada, Arizona og New Mexico i jagten på UFO’er og dyrkelsen af dem. Det konkrete resultat blev en fotobog og herefter en lang række udstillinger.

Denne gang starter trioen med udstillingerne. Herefter er planen at udgive en bog.

”Udstillingerne bliver nærmest vores åbne laboratorium – vi viser folk, hvor vi er kommet til, og ser deres reaktioner,” fortæller Sara Galbiati.

Fyld selv huller i forståelsen

Bag billederne ligger en kæmpe indholdsmæssig research. Kan billederne stå alene, eller skal de ses sammen med den bagvedliggende historie?

”Ikke nødvendigvis. Der må godt være huller i forståelsen – huller, som vi håber vores hjerne fylder ud. Hvis vi forklarer for meget eller gør det for fotojournalistisk, forventer folk, at vi fortæller dem alt. Det vil vi ikke. Så bliver folk passive og står bare og kigger. Hjernen er lavet sådan, at er der et hul, vil hjernen forsøge at fylde det ud.”

Sara Galbiati er smigret over prisen fra British Journal of Photography – og så tror hun, den kan bruges til at sparke nogle døre op for projektet fremover.

”De fotografer, der har vundet prisen tidligere, har fået meget opmærksomhed, og det har åbnet mange muligheder. Det er det, det handler om med priser – det gør det lidt nemmere, når vi skal ind og have fat i spændende, men travle mennesker. Nu kan de se, at nogle finder det interessant, hvad vi laver.”

Fotoserien 'The Merge' skal udstilles i London i juli og i Holland til september.

[Rettelse 03.04. I artiklen stod tidligere, at idéen til serien om simulations-teorien kommer fra den amerikanske nobelpristager George Smoot. Smoot har rigtigt nok fremsat en simulationsteori, og fototrioen har også besøgt ham i deres research, men idéen udspringer fra Oxford-professor Nick Brostrom.]

0 Kommentarer