Dansk fotograf: Russerne lyver og holder mig ude

En kritisk fotoserie om kidnapninger og mord har gjort, at en dansk fotograf ikke må komme ind i Rusland igen. Den russiske ambassade hævder, at ansøgningen ikke er afvist, men bare behandles meget længe.

En kritisk fotoserie om kidnapninger og mord har gjort, at en dansk fotograf ikke må komme ind i Rusland igen. Den russiske ambassade hævder, at ansøgningen ikke er afvist, men bare behandles meget længe.

Mari Bastashevski er 30 år, født i Rusland og dansk statsborger. Hun er fotojournalist og har flere gange arbejdet fra Rusland. Men det ser ud til at blive svært fremover.

Bastashevski kan nemlig ikke få indrejsetilladelse. Ifølge hende selv er det en direkte konsekvens af hendes sidste besøg. Dengang lavede hun en kritisk fotoserie fra Nordkaukasus, der går tæt på slægtninge til personer, der er forsvundet på mystisk vis – og da hun skulle forlade landet, tog myndighederne en kopi af alt, hvad der lå på hendes kamera og hendes harddisk.

»Det var helt klart ulovligt, men jeg undlod at klage for at undgå ballade. Jeg vidste, at jeg ville fortsætte mit arbejde i Rusland, så jeg ønskede ikke at besværliggøre forholdet til myndighederne. Men det var nok en fejl,« siger hun til Information.

Den danske fotojournalist har været anholdt flere gange på sine rejser i Rusland, og hun har samarbejdet med menneskeretsorganisationen Memorial, der har været kritisk over for de russiske myndigheder.

Mari Bastashevski har ansøgt om visum i maj. I juni betalte hun 650 kroner for en ekspresbehandling, men hun har stadig ikke fået indrejsetilladelsen.

Men på den russiske ambassade i København afviser vicekonsul Sazhinov Alexei, at Mari Bastashevski ikke kan komme ind i Rusland. Hendes ansøgning er blot fortsat til behandling i Moskva.

»Vi har læst om sagen i russiske og internationale medier, men det har ikke noget på sig. Det er ikke sandt,« siger vicekonsulen.

Men det er løgn, mener Mari Bastashevski.

»De lader, som om de ikke kender min sag,« siger hun og fortsætter:

»Det vil selvfølgelig give Rusland en masse negativ omtale, at jeg nu bliver nægtet tilladelse til at rejse i landet. Derfor frygter jeg, at de vil iværksætte en smædekampagne imod mig for på forhånd at miskreditere det materiale, jeg har indsamlet, og som de fik kendskab til, da de kopierede min harddisk.«

Se Mari Bastashevskis billeder på hendes hjemmeside her

0 Kommentarer