search

Dansk fodbold valgte side

 

Fodbold fra superligaen, 1. division og pokalturneringen skal fra 2012 til 2015 ses på blot to kanaler, TV3+ og TV2 Sport.

Superligaen valgte side. Den sikre side. Rykkede sammen i en økonomisk stram tid og ræsonnerede, at ude er godt, men hjemme nok bedst. Altså, ude i den forstand, at man må drage ud i verden for at grave guld, men når krukken så ikke nødvendigvis er fuldere der for enden af regnbuen, er det med at vende snuden hjem igen. I fodboldverdenen måske mere på sin metaforiske plads at tale om, at græsset ikke altid er grønnere hos naboen.

MTG Viasat med TV3 og TV2 Sport har naturligvis skruet lidt på selvsamme indhold af krukken for at kalde guldgraverne hjem til folden. Puttet en lille luns i for at retfærdiggøre øvelsen og inflationen. Også for at leve op til konkurrencekravenes licitation. Men ikke meget, selvom fodboldens top, Divisionsforeningen, betoner, at den igen har fået over en milliard kroner for en treårig tv-aftale, og at det er den bedste aftale nogensinde for dansk klubfodbold.

I ’den bedste aftale nogensinde’ gemmer sig ikke ligefrem en højdespringsrekord på selve prisen, men delaftalerne – garanti om et vist produktionsniveau og ikke mindst klubbernes ret til at bedrive selvstændig tv-drift, som ligger lige for i FC København og Brøndby, har givet det nøk, der var alt rigeligt til at søge hjem igen.

Canal 9 kunne ikke levere seertallene. Produktionsmæssigt langt fra noget, som 3+ eller TV2 Sport ikke kan leve op til. Faglighed hænger ofte sammen med rutine. Som i visse sammenhænge kan misforstås som monopoltilstande. Sportsfjernsyn eller sportsjournalistik med historisk bund og reference er ikke for døgnfluer. Og så stort vingefang er der trods alt heller ikke hos Erik Rasmussen og Stig Tøfting.

Selvom Canal9 i en eventuel ny aftale har vristet sig fri af de historiske Telenor-rettigheder som tilsagde tvangskampe på Danmarks Radio, har det været småt med afleveringerne til public service-stationen. Selv med de tunge kampes forbliven på Canal9 har den svenskbaserede kanal ikke formået at slå folkeligt igennem som Superliga-kanal.

Det har TV2 Sport til gengæld med sine mandagskampe, mens stationen i lige så høj grad har cementeret sin position som netop Danmarks sportskanal. Skåret over både en kampagne- og formatlæst a la ’Mere fjer, Mere popcorn, Mere topspin, Mere harpiks’ og i den dur, har man fundet sin form. Brand og bevidsthed har udviklet sig stille og roligt ind i danskernes håndtering af fjernbetjeningen.

TV3+ har i både rekruttering og produktion til stadighed demonstreret, at de ikke lader sig meget andet end tirre af en konkurrent, der endog måtte have meget store strategiske og skandinaviske intentioner i ryggen. Kerneværdien i dækningen af dansk fodbold bygger som i rettighedsflagskibet Champions League på topunderholdning. På lækkert produceret tv-fodbold for familien. Familien Brøndby og FCK. Familien Barca og Manchester United. Seertalskalkule som er enhver kommerciel kanals gode ret, hvis man lige for god ordens skyld og igen kaster et blik på prisen for retten til at levere den.

Kombineret med nyhedsformidling fra øvrige kampe, og fremover givetvis flere egentlige live-opgør på TV3+, to-tre-fire af slagsen mod i dag kun et enkelt, samt den fodboldfagligt funderede journalistiske tradition, har MTG Viasat rustet sig til fremtiden. Ved at vælge og ville dansk fodbold. Alt imens dansk fodbold også valgte side…

 

 

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen