Dansk bladtegner-formand: »Jeg rystede simpelthen, da jeg hørte det«

Danske tegnere tilbyder nu at hjælpe Charlie Hebdo med at overleve, siger bladtegner-formand Lars Refn. Han var personlig ven af den dræbte tegner Tignous. Journalisten bringer her et selvportræt, Tignous tegnede til sine danske kolleger i november

»Jeg rystede simpelthen, da jeg hørte det.«

Sådan siger Lars Refn, formand for Danske Bladtegnere. Han hørte om det blodige attentat mod det franske magasin Charlie Hebdo, fordi TV 2 ringede til ham for at få en kommentar.

»Og så har min telefon ikke stået stille siden. Det har været alt fra DR over Jyllands-Posten og Libération til jer,« siger han.

Fire af Frankrigs mest kendte tegnere meldes dræbt.

  • Redaktør Stephane Charbonnier – kendt som Charb
  • Jean Cabut – kendt som Cabu
  • Georges Wolinski
  • Bernhard Verlhac – kendt som Tignous

Kendte en af tegnerne

Attentatet kommer særligt tæt på for Lars Refn, fordi han var en god bekendt af Tignous. Den 57-årige franske tegner besøgte Danmark så sent som i november, hvor Lars Refn viste ham København over et par dage.

Lars Refn har også besøgt Charlie Hebdos redaktionslokaler og deltaget i et redaktionsmøde.

»Jeg fik det skidt, da jeg hørte det. Min første tanke var: Hvem er det gået ud over? Er det ikke netop onsdag, de har deres ugentlige redaktionsmøder? Jeg tænkte selvfølgelig på Tignous.«

Selvportræt til de danske kolleger

Da Tignous var i Danmark, tegnede han et selvportræt til de danske bladtegnere. Den tegning kan Journalisten nu offentliggøre for første gang:


Illustration: Tignous

En af de danske kolleger, Annette Carlsen, lavede også en tegning af Tignous i anledning af hans besøg. Hun påskrev et af hans citater, som må siges at være aktuelt i dag: ”Vi får dødstrusler, men også meget støtte fra muslimer”.


Illustration: Annette Carlsen

Se de blasfemiske tegninger

Da Tignous var i Danmark, mødte Journalisten ham også og skrev en reportage fra hans oplæg.

»Hvis vi begynder nedefra og måler ytringsfriheden på, hvad nogle kan blive fornærmede over på den anden side af jordkloden – så kan vi lige så godt lægge blyant og kuglepen. Så er vores fag dødt,« sagde Tignous blandt andet.

Journalisten bragte efter aftale med Tignous og hans med-oplægsholder Camille Besse en række af deres blasfemiske tegninger.

I teksten står: Forbrødringen mellem jøder og muslimer. »Vi spiser vores forhud«. (Illustration: Tignous)

Danskere vil redde Charlie Hebdo

Lars Refn frygter, at attentatet kan ende med at tage livet af Charlie Hebdo. Derfor har de danske bladtegnere tilbudt at hjælpe med at holde bladet i live.

»Det er svært at se, hvad der sker på længere sigt. Men det er klart, at på kort sigt vil alle med hang til satire stimle sammen om Charlie Hebdo. Jeg ved at alle gode kræfter i Frankrig, der nogensinde har bidraget til bladet, går sammen og bakker op om det næste nummer,« forklarer han.

Lars Refn har på vegne af de danske bladtegnere skrevet til en kontakt ved Charlie Hebdo og afventer at høre, om de kan hjælpe med noget.

»Vi har tilbudt at hjælpe dem, så bladet kan overleve. Lige nu er jeg i færd med at samle tegninger fra kolleger, som vi vil tilbyde Charlie Hebdo, hvis de vil bringe dem.«

Lars Refn henviser også til caricature.dk, hvor danske tegnere vil publicere en række tegninger om attentatet de kommende dage.

Kan blive svært at holde bladet i live

På den lange bane, tror du så, at Charlie Hebdo overlever?

»Det er svært at vide. Det er klart, at når du trækker de fire største stjerner ud, så kan det godt blive svært for dem,« siger Lars Refn.

Han tror til gengæld ikke, at attentatet vil få alvorlige konsekvenser for dansk bladtegning.

»Umiddelbart ser jeg ingen større sammenhæng. Charlie Hebdo er et ekstremt venstreorienteret provokerende magasin, og jeg kender intet i Danmark, der ligner. Vi har ikke de ekstremer i Danmark, som jeg oplever det. De danske medier har en anden redaktionel linje, og den tror jeg de vil fortsætte med.«

Protest mod selvcensur

Journalisten bragte også i februar 2014 en række tegninger, som danske bladtegnere havde lavet i protest mod selvcensur. Tegningerne blev lavet på en masterclass, hvor Le Mondes tegner Jean Plantu besøgte Danmark.

Blandt andet tegnede Niels Bo Bojesen denne:

Illustration: Niels Bo Bojesen

Du kan se tegningerne mod selvcensur her.

0 Kommentarer