Dansk 1. præmie ved World Press Photo

En kortfilm om flygtninges kamp for at overleve i millionbyen Johannesburg har skaffet Line Hadsbjerg førstepræmien i World Press Photo. Læs om hendes arbejde i den livsfarlige slum

Den danske journalist Line Hadsbjerg og den spanske fotograf Pep Bonet vandt fredag i sidste uge førstepræmien i World Press Photo Multimedia Contest i kategorien bedste ”online short”.

Line Hadsbjerg er freelancejournalist og blogger, og hun har kendt Pep Bonet siden 2009, hvor hun headhuntede ham til at tage billeder til sin bog Remarkable South Africans.

De to fik prisen for deres kortfilm Into The Shadows, hvor Jose Bautista har stået for lyd og redigering.

 

»Wow, det er en hård historie«

Ideen til kortfilmen opstod, da Pep Bonet viste Line Hadsbjerg en serie billeder af levevilkårene for zimbabwiske flygtninge i Sydafrikas hovedstad, Johannesburg, som Læger Uden Grænser havde hyret ham til at tage.

»Da han kom tilbage med billederne, tænkte jeg ”wow, det er en hård historie”. Jeg troede, at jeg havde en grundig forståelse af det land, hvor jeg er opvokset, men det, jeg så, var dybt chokerende,« siger Line Hadsbjerg til journalisten.dk.

Line Hadsbjerg fortæller, at det har krævet store forberedelser at komme tæt på de flygtninge, der i høj grad kommer fra Zimbabwe, og som har samlet sig i højhuse, der bedst kan beskrives som kaprede.

»Jeg tog ned nogle gange før vores optagelser i juni for at skaffe adgang til de her slum-bygninger, som de bor i. Højhusene er highjacked af tusindvis af mennesker, der bor uden vand og elektricitet, og hvor mange er ulovlige flygtninge. De bor ”in the shadows” af Johannesburg og prøver at undgå alt, der hedder autoritet,« siger Line Hadsbjerg.

»Det handler om at lære de her slum lords at kende, for hvis ikke man får adgang af dem, der leder de her bygninger, så kommer man måske ind, men aldrig ud igen,« sige Line Hadsbjerg.

De allierede sig med ”fixeren” Reymond, der selv er politisk flygtning fra Zimbabwe.

»Inden for meget kort tid var vi nødt til at stole på ham med vores udstyr, vores bil og vores liv,« siger Line Hadsbjerg.

De besatte bygninger og fattige flygtninge udgør en by i byen.

»Der er 1.305 bygninger virkeligt inde i centrum af Johannesburg, som langsomt er blevet overtaget. I nogle bygninger burde der måske have været 1.000 mennesker, og nu bor der 10.000. De, der ejer bygningerne, mister fuldstændigt kontrollen med dem,« siger Line Hadsbjerg.

Hun fortæller, at der ikke er nogen officielle tal, men anslår, at der bor cirka en kvart million udlændinge og flygtninge i Johannesburgs ”inner city”.

 

Meget mere end fattigdom

Det var et dystert syn, der mødte journalisten og fotografen, da de bevægede sig rundt blandt slum-husene.

»Det er hårdt at se mennesker leve sådan her. Det er meget mere end fattigdom. Der er mørkt, fyldt med rotter, og oven i det kommer al den vold, der hører til byen. Det er virkeligt hårdt,« siger Line Hadsbjerg.

Men samtidig bød højhusene også på overraskende lyspunkter.

»Et af de største indtryk var at komme op i en bygning på ottende sal, hvor vi møder en kvinde, der hedder Ruth, som har startet sin egen lille børnehave,« siger Line Hadsbjerg.

Ruth er ca. 58 år, kommer fra Zimbabwe, hvor hun har en baggrund som skolelærer. Nu passer hun over 20 børn for deres blinde forældre.

»Der er en tendens til, at man bor sammen med dem, man minder om, i de bygninger, og hun boede et sted, hvor der var mange blinde, der tigger på gaden til hverdag. Hun sagde til dem ”gå ned og tig, men lad være med at tage jeres børn med, giv dem til mig,« siger Line Hadsbjerg.

Hun forklarer, at forældrene giver Ruth, hvad de kan, men at det typisk kun løber op i to til fem sydafrikanske rand om dagen, hvilket svarer til omtrent tre en halv danske kroner.

»Så det var bare en beam of sunshine at se denne her kvinde, der ikke har noget selv, men gør, hvad hun kan, for de her børn. Det, synes jeg, var en utroligt rørende oplevelse,« siger Line Hadsbjerg.

Arbejdet i Johannesburg gjorde så stort indtryk, at de to – ud over den prisvindende kortfilm – også producerer en længere dokumentar.

Dokumentarfilmen er nu i post-production, og de håber at have den færdig i løbet af sommeren. Derefter er målet først og fremmest, at filmen skal indtage festivaler, for den er i sort/hvidt, og det gør det svært at sælge den til tv-kanaler, forklarer Line Hadsbjerg

Pep Bonet gæster i dag København på et seminar i Dagmar Teateret, hvor Mads Brügger er vært

0 Kommentarer