Ugeaviser

Ugeaviserne er i frit fald. Men i Aarhus holder Danni stadig øje med magthaverne

Danni Paulsen fra ugeavisen Din Avis Aarhus har tid til at lave dybdeborende journalistik. Det har affødt historier, der har sat dagsordenen lokalt og nationalt

Journalist på Din Avis Aarhus Danni Paulsen har et avisudklip hængende ved sin kontorplads, hvor borgmester Jacob Bundsgaard er citeret for at sige: ”Jeg vil opfordre Din Avis Aarhus til at stramme op”.

Citatet henviser til borgmesterens reaktion på en kritisk artikel, Danni Paulsen skrev om udvidelsen af Aarhus Havn.

”Det er en daglig motivation for mig,” siger Danni Paulsen med et lille smil om borgmester-citatet.

De seneste 15 år er antallet af ugeaviser styrtdykket, annonceomsætningen er mere end halveret, og hvor det i 1997 var 90 procent af danskerne, der ugentligt læste ugeavis, er det nu kun 46 procent.

Journalistisk spænder de danske ugeaviser fra rene annonceblade til lokalmedier, der laver dagsordensættende journalistik og bidrager med væsentlige historier til nyhedsøkosystemet.

Din Avis Aarhus er en af de ugeaviser, som laver artikler, der både sætter en lokal og en national dagsorden.

Selv ser Danni Paulsen sin rolle som en vagthund, der holder øje med de lokale magthavere.

Nedtur i tal

Færre ugeaviser
I 2010 var der 248 ugeaviser.
I 2020 var der 184 ugeaviser.

Mindre annonceomsætning
I 1997 var ugeavisernes annonceomsætning på 2 milliarder kroner årligt (3,3 milliarder i nutidskroner).
I 2022 var omsætningen faldet til 731 millioner kroner.

Faldende læsertal
I 1997 læste 90 procent af befolkningen en ugeavis ugentligt.
I 2023 læste 46 procent af befolkningen en ugeavis ugentligt.

Kilder: Danske Medier, rapporten ’Det sander til’ af Anders C. Østerby, opslagsværket ’Lokalpressen’

”Jeg prøver at sætte lys på de ting, som vedrører vores lokalområde. Jeg holder politikerne i ørerne og peger på ting, der kan gøres bedre,” siger han.

I efteråret har Danni Paulsen for eksempel sat lup på en besynderlig saga om asbest i kælderen under Aarhus Rådhus, som er blevet samlet op af de nationale medier.

I B.T.’s podcast ’Det, vi taler om’ er Danni Paulsens artikler blandt andet blevet kaldt ”en fremragende serie” og ”en meget mystisk sag”. En del af mysteriet er, at en person åbenbart har placeret små bunker af asbest forskellige steder i kælderen.

Læserne søger det nære

Da fagbladet Journalisten besøger Danni Paulsen, har han netop publiceret to nye artikler om asbestsagen. På hans skærm med de aktuelle trafiktal ligger de to nyheder i top tre over de mest læste artikler omgivet af blandt andet hurtige 112-historier.

Danni Paulsen siger, at hans artikler ikke altid er blandt de allermest læste, men på avisen er holdningen, at de spiller en vigtig rolle i avisens samlede miks.

Og så kan han konstatere, at læserne også har opdaget, at Din Avis Aarhus prioriterer den kritiske journalistik.

”For tre-fire år siden kom folk til os med tip om et kommende jubilæum i en grundejerforening. Nu kommer de nærmest med en kasse af dokumenter – det er fedt,” siger han.

Din Avis Aarhus er ejet af Jyllands-Postens Lokalaviser, og på et tidspunkt var der nærmest fyringsrunder hvert år omkring Danni Paulsen. Reduktionen i antallet af medarbejdere førte til en beslutning om, at journalisterne skal skrive færre, men bedre historier og lade dem fylde mere.

På redaktionen er der tre en halv journalist ansat plus en praktikant. Online kan de trække på stof produceret af kollegerne på lokalavisen.dk, og det er nok til at give Danni Paulsen gode muligheder for at fordybe sig.

Han mener, at ugeaviserne har en berettigelse, fordi de tilbyder nære nyheder i en mere og mere urolig verden.

”Mange mennesker oplever, at de bliver bombarderet med nyheder fra ind-og udland, og de har behov for at vende sig mod det nære. Modsat hvad mange tror, kan ugeaviserne måske have en stor fremtid,” siger han.

”For tre-fire år siden kom folk til os med tip om et kommende jubilæum i en grundejerforening. Nu kommer de nærmest med en kasse af dokumenter – det er fedt,” fortæller Danni Paulsen. Foto: Tobias Nicolai

0 Kommentarer

Læs også

Ugeaviser

Festen er forbi på ugeaviserne: ”De seneste år er det virkelig gået hurtigt”

07. FEBRUAR 2024