Danmarks første film for blinde

Torsdag får Thomas Vinterbergs film »En mand kommer hjem« premiere i en særlig version, hvor billederne tolkes for blinde. Genren skaber et nyt arbejdsområde for billedmedieoversætterne i DJ.

Torsdag får Thomas Vinterbergs film »En mand kommer hjem« premiere i en særlig version, hvor billederne tolkes for blinde. Genren skaber et nyt arbejdsområde for billedmedieoversætterne i DJ.

Hidtil har biografture været en ufuldstændig oplevelse for blinde, men med synstolkning åbner der sig nye oplevelser for Danmarks cirka 25.000 blinde og svagtseende.

Det foregår praktisk på den måde, at filmene udstyres med et ekstra lydspor, som den synshandicappede kan koble sig på. Her vil man kunne høre, hvad der sker på billedet, for eksempel beskrivelser af ansigtsudtryk, kropssprog og sceneskift.

Det er Nimbus Film, der har produceret film. Selve synstolkningen er sket med støtte fra Det Danske Filminstitut.

»Nimbus Film har sammen med Det Danske Filminstitut vist, at det er muligt ganske enkelt og billigt at producere en film med synstolkning. Udstyret til at afspille synstolkningen med findes også. Nu mangler vi bare, at alle dansk producerede biograffilm fremover bliver lavet med synstolkning, og at biograferne investerer i udstyret, så blinde kan gå i biografen over hele landet,« udtaler Jens Bromann, landsformand for Dansk Blindesamfund i en pressemeddelelse.

Synstolkning for blinde er en ny genre i Danmark. I England og USA har den eksisteret i flere år som ’audio description’. Herhjemme er synstolkning blevet taget op af teksterne i DJs specialgruppe Forum for Billedmedieoversættere, der blandt andet har afholdt workshop og undervisningsseancer med den engelske ekspert James O’Hara.

Synstolkningen af »En mand kommer hjem« er lavet af FBOs formand Kirstine Baloti, og specialgruppen satser på, at der med introduktionen af denne genre er kommet et nyt arbejdsområde for danske billedmedieoversættere – både i biograferne og på tv.

Ifølge public service-kontrakten skal DR gennemføre forsøg med synstolkning på tv-mediet frem til 1. januar 2009, og disse forsøg skal føre til forslag om måltal for synstolkning af DRs udsendelser.

Premieren på den synstolkede version af »En mand kommer hjem« er onsdag klokken 19 i Cinemateket. Den vil senere udkomme som DVD.

0 Kommentarer