Danmarks ældste homo-radio lukker

Danmarks eneste og ældste lokalradio for bøsser og lesbiske, Radio Rosa, har sendt for sidste gang.

Danmarks eneste og ældste lokalradio for bøsser og lesbiske, Radio Rosa, har sendt for sidste gang.

I næsten tre årtier var Radio Rosa ellers en af de mest aktive lokalradioer i Danmark med både nyheder, magasinprogrammer og kultur, men i aftes sendte den københavnske radiostation for sidste gang.

Dermed er det slut med radio målrettet lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner.

Årsagen til lukningen er en kombination af den økonomiske udsigt for ikke-reklamefinansierede lokalradioer, som er blevet kraftigt forringet i de senere år, samt at Radio Rosa ikke længere har nok frivillige medarbejdere tilknyttet til at kunne fordele det arbejde, der er i at sende 22 timer hver uge, hvoraf de 15 timer skal være ny-produktioner, for at være berettiget til driftstilskud fra Styrelsen for Bibliotek og Medier under Kulturministeriet, oplyser Radio Rosa.

»Der har simpelthen for længe ligget for stor en byrde på alt for få nøglepersoner – og det er naturligvis ikke holdbart, da folk således ”brænder ud”. Det er således en kombination af dette holdt op mod en barsk økonomisk fremtid, der gør, at Radio Rosa kaster håndklædet i ringen, og en epoke dermed er slut,« meddeler formanden for Foreningen Radio Rosa, Kim Hansen:

»I 2009 fik vi 118.708 kr. i driftstilskud. I 2010 var beløbet reduceret til 112.933 kr., og i 2011 har vi udsigt til yderligere en reduktion med et estimeret driftstilskud på 104.685 kr. Økonomien bliver blot værre år for år, og det endelige tilsagn om driftstilskuddets størrelse kommer som regel altid først få dage før jul, så man har under to uger til at tilpasse radioen til en evt. yderligere reduktion i tilskuddet – det holder bare ikke,« udtaler Kim Hansen.

I 2009 besluttede Radio Rosa at streame alle udsendelserne parallelt på nettet, men nedskæringerne i driftstilskuddene har også umuliggjort det ønske.

Det koster ca. 15.000 kr. årligt for en lokalradio som Radio Rosa at være tilgængelige på internettet.

»Rettighedshaverne Koda & Gramex umuliggør reelt, at Danmark har et sundt marked for lokale internetradioer med deres voldsomme musikafgifter. Dette er også en af grundene til, at vi synes, vejen fremad er for stejl,« siger Kim Hansen.

Radio Rosa nåede at eksistere i 27 år.

0 Kommentarer