Danmark set fra Asien

  Egon Balsby kommenterer dagligt den danske debat og mediebranche - fra sin lejlighed i Singapore. ANDEDAM. Næsten hver dag kommer han med skarptslebne og spydige kommentarer i Berlingske Tidende. Om det politiske spin, om den aktuelle debat og om bommerter i dagspressen. Han har en mening om Henriette Kjærs erindringsbog, Louise Freverts hjemmeside og om, hvorfor DR laver alt for meget dårligt fjernsyn.

Egon Balsby kommenterer dagligt den danske debat og mediebranche – fra sin lejlighed i Singapore.

ANDEDAM. Næsten hver dag kommer han med skarptslebne og spydige kommentarer i Berlingske Tidende. Om det politiske spin, om den aktuelle debat og om bommerter i dagspressen. Han har en mening om Henriette Kjærs erindringsbog, Louise Freverts hjemmeside og om, hvorfor DR laver alt for meget dårligt fjernsyn. Han skriver om personerne, beslutningstagerne og rævekagerne i den danske medieverden.

Man tror, han bor på Østerbro i København og tager dødsruten hver fredag aften. Men Egon Balsby, 55, lever og arbejder i Singapore.

I foråret pakkede den tidligere mangeårige fælledstillidsmand i Det Berlingske Hus sit grej og flyttede til Østen. Farvel til København – men ikke til den danske andedam, som han nu via pc og internet følger så intenst som nogensinde.

»Jeg har altid ment, at verden var stor, men har aldrig boet andre steder end Danmark. Da jeg begyndte at lede efter et nyt sted, blev det i første omgang Singapore, som er et ekstremt velfungerende samfund. Men jeg skal ikke bo her altid.«

Tidsforskellen er seks timer, og når klokken er tre morgen i Danmark, står Balsby op og begynder at læse dagens danske aviser, der på det tidspunkt er grydeklare i deres elektroniske udgaver.

Han abonnerer på Berlingske Tidende, Politiken, Information, Kristeligt Dagblad, Ekstra Bladet og B.T. – og følger DR.

»Undervejs printer jeg ud, og når jeg er færdig, har jeg både en god stak papirer og et fint overblik. Jeg kigger på sammenfald, tendenser og finder 'bøffen' for mig den dag. Måske ringer jeg til danske kilder og får flere oplysninger.«

Så tager han på kinesisk restaurant, og nogle timer efter har han afleveret én eller to kommentarer til Groft Sagt-spalten i Berlingske Tidende. Det sker normalt seks dage om ugen.

»Det mest interessante er at forholde sig satirisk til folks selvoptagethed,« fortæller Balsby fra Singapore.

Ikke over telefonen, men i computeren, hvor han via Skype taler gratis fra sin side af kloden.

Hvordan orker du at sidde i Asien og følge danske forhold så tæt?

»Det giver faktisk nogle fordele at følge det på afstand og være i et samfund, hvor man tænker helt anderledes. Danmark er nok verdens rigeste land, men vi har en offentlig debat, der er uden udsyn og ekstremt selvoptaget. Vi er et foreningsland og har sindssygt mange interessegrupper, der stiller individuelle krav til staten.«

»I Singapore er det anderledes. Dette er et statskapitalistisk, teknokratisk demokrati med en godt uddannet elite – og samtidig et erkendt kollektiv, hvor alle har mulighed for at få arbejde og klare sig selv. Lige meget hvor folk befinder sig i hierarkiet, opfører de sig med iøjnefaldende værdighed.«

»At betragte Danmark herfra giver mig under alle omstændigheder en helt anden vinkel. Jeg ser et samfund, hvor alle føler, de har særlige krav til staten og ud fra meget snævre interesser kæmper for at sætte den offentlige dagsorden. Det giver mig mulighed for at forholde mig satirisk til Danmark og prøve at punktere hykleriet og den pinagtigt overdrevne selvoptagethed.«

Ud over at bidrage til Groft Sagt skriver Egon Balsby klummer om den danske mediestrøm til henholdsvis Berlingske og Weekendavisen. Han arbejder på en bog om de store danske fodboldspillere i Barcelona og Madrid, ligesom han snart håber at kunne levere Asien-reportager til DR.

»Det tager mig 38 minutter at komme til Kuala Lumpur og mindre end halvanden time at komme til Vietnam. Så det her er en central udkigspost.«

Nu jeg har dig; hvad er den varmeste sladder fra København i øjeblikket?

»Åh, det er ret stille. Der sker ikke rigtig noget, selv om Jan Kjærgaard stadig kører klatten med Statsministeriets telefonregninger.

  • Groft Sagt
    Groft Sagt er Berlingske Tidendes skarpttunede debatspalte, hvor en række debattører hver dag uddeler øretæver.
    Ud over Egon Balsby er de faste skribenter forfatterne Claes Kastholm-Hansen, Lars Hedegaard og Carsten Jensen, komiker Farshad Kholghi, kommunikationsdirektør Michael Jalving og professor Ditlev Tamm.

0 Kommentarer