Danmark har fået sit eget WikiLeaks

Et dansk svar på WikiLeaks har set dagens lys. Danske One Leaks vil ud over at give whistleblowers en platform også arbejde redaktionelt med de lækkede oplysninger (Opdateret).

Et dansk svar på WikiLeaks har set dagens lys. Danske One Leaks vil ud over at give whistleblowers en platform også arbejde redaktionelt med de lækkede oplysninger (Opdateret).

En ny dansk hjemmeside vil give alverdens whistleblowers mulighed for at komme til orde. Men hvor den meget omdiskuterede organisation WikiLeaks blot offentliggør lækket materiale og er meget politisk i sit arbejde, vil danske One Leaks brede sig over emner og geografi og derudover arbejde redaktionelt med det stof, de modtager. Det fortæller grundlægger Marwan G. Dalal til Journalisten.dk.

»Hvor man hos WikiLeaks skal sende sit materiale til en postadresse i Australien, kan man her uploade det direkte på siden, både tekst og video. Vi modtager så materialet og kigger det igennem. Vi tjekker historien igennem og prøver at få bekræftelse fra andre kilder, inden historien bliver lagt på hjemmesiden,« fortæller Marwan G. Dalal, der fungerer som chefredaktør på One Leaks.

Hovedopgaven for One Leaks bliver at drive hjemmesiden whistleblowers.cc, der officielt gik i luften 14. marts. Siden har været undervejs i omkring seks måneder. Marwan G. Dalal arbejder blandt andet sammen med journalisten Bent Hansen, der fungerer som bestyrelsesformand for projektet, og pengene til at drive hjemmesiden kommer indtil videre fra egne lommer. Siden skal være reklamefri, og på et tidspunkt skal en stor del af siden drives for midler doneret af brugerne.

Det vigtigste princip for One Leaks er, at alt indhold bliver redaktionelt behandlet. Organisationen har kontakter til undersøgende journalister rundt omkring i verden, der kan hjælpe med at faktatjekke og underbygge de historier, der bliver lækket på hjemmesiden. Derudover bliver brugere også opfordret til at komme med nye oplysninger til historier, der allerede er publiceret.

»WikiLeaks er ikke en journalistisk organisation, det er vi. Vi kommer aldrig til bare at publicere materiale, som vi får det. Vi vil altid arbejde med oplysningerne og udsende dem som en journalistisk nyhedshistorie,« fortæller Marwan G. Dalal til Journalisten.dk.

Marwan G. Dalal er også tilknyttet Center for New Media, der arbejder med ny teknologi og formidlingsmetoder. Derudover er han også med til at producere TV Europa, der har fokus på EU-stof.

Bestyrelsesformand Bent Hansen har arbejdet i mediebranchen i omkring 40 år, blandt andet med radio og tv.

 Opdateret 13.01