Danmark er stadig ikke på pressefriheds-toppen

På den årlige rangliste over pressefrihed, som netop er sendt ud af Reportere Uden Grænser, ligger Danmark efter lande som Østrig, Estland og Cap Verde.

På den årlige rangliste over pressefrihed, som netop er sendt ud af Reportere Uden Grænser, ligger Danmark efter lande som Østrig, Estland og Cap Verde.

Ytrings- og pressefrihed har længe været et varemærke for det danske demokrati. Men ifølge organisationen Reportere Uden Grænser (RSF), er der plads til forbedringer. Danmark ligger nemlig kun nummer ti på den årlige rangliste, der netop er udkommet.

Det placerer os bag naboer som Norge, Finland og Island, men også bag mere overraskende højdespringere som Østrig, Estland og Cap Verde.

Rapporten rangerer verdens lande efter pressefrihed målt på en lang række parametre. Blandt andet kigger de på censur, statslig kontrol, mediekoncentration og fare for journalister – eksempelvis dødstrusler.

Nederst på listen ligger ikke overraskende trioen Eritrea, Turkmenistan og Nordkorea, der alle er kendetegnet ved totalitært, diktatorisk styre, der ikke anerkender almindelige menneskerettigheder. Et land som Hviderusland ligger også helt i bunden, hvilket i høj grad tilskrives præsident Lukashenkos undertrykkelse af protester mod legitimiteten hans genvalg.

Men også europæiske lande som Bulgarien, Grækenland og Italien må finde sig selv et godt stykke nede af listen, hvilket skyldes manglende politisk vilje til at gøre noget ved sager, hvor pressefriheden er blevet undertrykt.

For de fleste landes vedkommende ligger der en tilgængelig rapport på RSF's site, der forklarer landets score på listen. For Danmarks vedkommende er der imidlertid ingen tilgængelig rapport. Det er derfor ikke muligt at sige præcis, hvad der trækker ned i vores score. Tidligere har forhold som trusler i forbindelse med Muhammed-tegningerne dog været en faktor.

0 Kommentarer