Dagpengetal æder ledighedsfald

Det var en forårsgave med bismag, da DJ i går kunne vise, at ledigheden i forbundet faldt i februar. Men reelt er der tale om en stigning, fordi de ledige er røget ud af dagpengesystemet

38 gange så mange flere medlemmer af AJKS mistede retten til dagpenge i januar og februar i år sammenlignet med samme periode sidste år. De nye dagpengeregler har nemlig sat de ledige i farezonen. Det har betydet, at antallet af medlemmer, der har mistet dagpengeretten, er steget fra fire medlemmer i januar og februar sidste år til 154 medlemmer i år.

Det fortæller Linda Garlov, direktør i DJ.

»Det er en voldsom stigning,« siger hun til Journalisten.

Dansk Journalistforbund kunne i går præsentere den nyeste ledighedsstatistik, der viser, at ledigheden i år faldt til 6,4 procent i februar fra 6,9 procent i samme periode sidste år. Det svarer til 43 medlemmer.

Ville ledighedstallet så ikke have vist en stigning, hvis ikke det var, fordi så mange havde mistet retten til dagpenge?

»Man skal altid passe på med tal, for der kan selvfølgelig også ligge andre forklaringer i, at nogle er gået på efterløn og det ene og det andet. Men der er ingen tvivl om, at det her er så markant et tal, at ledigheden ville have fortsat sin stigning, hvis ikke det var, fordi dagpengeperioden var blevet forkortet,« siger Linda Garlov.

»De her job findes ikke«

Dagpengereformen skulle blandt andet få arbejdsløse hurtigere ud på arbejdsmarkedet, men den logik holder ikke i krisetider, for der er ikke jobs at komme ud til, mener DJ formand Mogens Blicher Bjerregård.

»Det her har vi ventet. Vi vidste jo godt, at der var mange, der ville komme ud af dagpengesystemet. Det er det, som vi sammen med en hel masse andre organisationer har forsøgt at forklare politikerne. De her job, de findes ikke,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Han peger desuden på, at ledighedstallet altid har været en særlig størrelse.

»Der kan altid være skjult ledighed i de tal. Det kan være folk i støttet arbejde, eller det kan være nogle, der går på uddannelse i en kortere periode, og der er nogle, der ikke orker systemet mere. Det er utroligt vanskeligt at vide, hvad der er den præcise ledighed,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Han forklarer, at forbundet gør alt, hvad de kan, for at hjælpe de udsatte medlemmer, men:

»Vi kan ikke opfinde arbejde til dem,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

0 Kommentarer