search

Dagpengeregler bør spejle virkeligheden

Alene i Dansk Journalistforbund er mere end 200 medlemmer uden indtægt, fordi de falder ud af dagpengesystemet, skriver formand Mogens Blicher Bjerregård

De svageste på arbejdsmarkedet, de der allerede er faldet ud af dagpengesystemet eller er på vej til det, er igen i centrum i debatten. Det er også på høje tid, for virkeligheden er, at det handler om mennesker, der nærmest får halveret deres indtægt eller helt mister den.

Og det drejer sig om mange flere end man havde forestillet sig da reformen blev vedtaget. Alene i Dansk Journalistforbund er mere end 200 af medlemmerne uden indtægt. Det kan hverken regering eller Folketinget tillade sig at negligere med en håndbevægelse om, at intet må ændres eller håbet om, at der på langt sigt kommer flere job i Danmark.

Det er ikke, fordi vore ledige medlemmer ikke søger jobs. De tager hvad der er, både stort og småt.

Når vore medlemmer kommer til vores a-kasse AJKS eller til DJ handler hjælpen både om at få løftet sine kompetencer, og i nogle tilfælde om at søge videre, eventuelt væk fra medie – og kommunikationsbranchen.

Når deadline for, hvornår man ikke længere kan få dagpenge, nærmer sig som et eksprestog i en mørk tunnel, så er en af de store vanskeligheder at genoptjene retten til dagpenge. Der er tale om kolleger, der i lang tid har oplevet et massivt slid på selvværdet. Et helt års arbejde mod tidligere et halvt skal der til, før man igen har dagpengeret.

For den enkelte kan det være en katastrofekurs i livet at arbejdslivet holder en ude i strakt arm, og det kan vise sig uopretteligt for den enkelte.

En halvering af optjeningskravet til et halvt år vil tilføre dynamik til vores dagpengesystem. Det vil for mange være et realistisk mål, der samtidig vil fremme fleksibiliteten på arbejdsmarkedet, hvor kortere ansættelser og projektarbejde i fx halve år er meget mere normalt end for blot ti år siden.

Beskæringerne af dagpengesystemet blev udtænkt bag skrivebordene. Virkeligheden har vist, at den beslutning havde ulykkelige konsekvenser.

Der er forskel på at betragte samfundet ud fra et menneskeligt synspunkt og ud fra et rent økonomisk synspunkt. Vi er et samfund af mennesker og borgere, hvor alle gerne vil bidrage til fællesskabet. Det må regering og Folketing have respekt for og skabe mulighed for.

Vi skal have en helt nødvendig ændring af dagpengereglerne nu.

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen