Helt frem til september. Så lang tid risikerer der at gå, før en ny ledelse kan træde til på dagbladet Information, der står uden adm. direktør og chefredaktør. Lige nu vurderer headhunter-firmaet Odgers Berndtson mere end 10 kandidater, men først i midten af juni har de deadline.
Det trækker efterhånden ud med at få fundet en ny ledelse til dagbladet Information. Efter flere forgæves forsøg i løbet af vinteren blev headhunter-firmaet Odgers Berndtson sat på opgaven i det tidlige forår.
Der er dog stadig ikke kommet nogen afklaring, og centrale kilder siger nu til Journalisten.dk, at først i midten af juni skal Odgers Berndtson være klar med deres indstilling.
»Vi forventer, at de er færdige med det inden sommerferien,« siger vedkommende.
I yderste konsekvens kan det betyde, at Information må vente helt frem til september med at få ny adm. direktør og chefredaktør.
»Der er ikke sat dato på. Målet er så hurtigt som muligt, men der er måske også et opsigelsesvarsel i den anden ende. Nogle gange har gode folk lange opsigelsesvarsler,« bemærker en kilde involveret i ansættelsen.
Historien om det langvarige ledelsesvakuum går efterhånden helt tilbage til december sidste år, hvor Informations administrerende direktør, Morten Hesseldahl, sagde op. Han skulle i stedet være ny direktør for DR Kultur. I marts måned forlod så også Informations chefredaktør, Palle Weis, dagbladet i Store Kongensgade. Og dermed manglede den øverste ledelse.
Foreløbig er den hidtidige underdirektør, Karin Petersen, blevet konstitueret, og Bent Winther er konstitueret på posten efter Palle Weis.
Informations bestyrelse ønsker dog at gøre op med den nuværende ledelsesstruktur til fordel for et enstrenget system, hvor den administrerende direktør også er ansvarshavende chefredaktør. Det er den model, som blandt andet Berlingske Tidende og Børsen også bruger.
»De to, der er konstituerede, er kapable mennersker og har været der længe, og de har i øvrigt også selv haft de roller, når deres chefer har været væk. Så det er ikke sådan, at Information er uden ledelse,« siger en central kilde til Journalisten.dk.
Blandt medarbejderne har der dog været en vis skepsis over for et enstrenget system. I forbindelse med Informations generalforsamling i sidste uge blev det blandt andet påpeget, at vedtægterne siger, at der skal være fire organer, som styrer Information: Generalforsamlingerne, bestyrelsen, chefredaktionen og direktionen.
Heraf fremgår det også, at chefredaktionen har nogle beføjelser, som ellers ikke er gængse i den danske dagbladsbranche. Blandt andet aflægger chefredaktionen en selvstændig beretning ved generalforsamlingen. Chefredaktionen kan også indkalde til en ekstraordinær generalforsamling. Og hele tankesættet handler om, at man har villet sikre redaktionen en autonomi og frihed.
Men her frygter man altså nu, at en enstrenget ledelse kan forskyde noget af magten fra chefredaktionen til direktionen.
»Det vigtigste er, at man finder en konstruktion, hvor man holder fast i, at vi først og fremmest laver avis. Og at redaktionen er sikret maksimal selvstændighed,« siger Informations tillidsmand, Jon Jørgensen, til Journalisten.dk.
Han afviser dog samtidig, at der skulle være grund til at frygte en magtforskydning:
»Nej, jeg tror ikke, der er nogen, der har onde planer. Men forskyder man det punkt, så skal man være opmærksom på, at man gør det i henhold til vedtægterne. Og så skal man sige, at det er det, man gør.«
I bestyrelsen er der i øvrigt efterhånden en vis utilfredshed med den uafklarede situation:
»Vi synes alle, at det er usundt, at der ikke er et chefredaktøransigt bag og i avisen. For hvem pokker er det egentlig, der tegner avisen?. Det er nok det største problem. Der er ikke noget ledelsesproblem på den avis. De fleste aviser lever jo på trods af deres chefer. Og lever godt,« hedder det.
Hvordan det reelt går med at finde den ny leder af Information, ønsker headhunter-firmaet ikke at løfte sløret for.
»Det kan jeg desværre ikke hjælpe med. Vi arbejder fortroligt med det her,« siger Marlene Villumsen, der er ansvarlig for sagen hos Odgers Berndtson.
Firmaet har i første omgang interveiwet masser af medarbejdere for at finde ud af, hvad jobbet indebærer. Siden har man taget fat i mulige kandidater. Og her signalerer kilder over for Journalisten.dk, at stillingen er eftertragtet:
»Der er en fuldstændig absurd interesse for jobbet. Der er over 10 kandidater,« er meldingen fra vedkommende.
Journalisten.dk havde gerne hørt, hvordan Informations bestyrelsesformand, Torben Möger Pedersen, ser på sagen. Han tager dog ikke sin mobiltelefon, når Journalisten ringer, og vender ikke tilbage trods gentagne beskeder på telefonsvareren de seneste dage.
Det gjorde han heller ikke for en måned siden.
Avisens medarbejdere synes dog at have affundet sig med situationen:
»Vi er ikke i en situation med en avis, der går dårligt, og en ledelse, der flygter i panik. Og modsat branchen i øvrigt, så har vi oplagsfremgang. Vi står heller ikke i en situation, hvor der skal tages en masse nye initiativer,« siger avisens tillidsmand Jon Jørgensen og tilføjer:
»Ni måneder uden ledelse er selvfølgelig lang tid – men det er ikke på et problematisk tidspunkt.«
Medarbejderne kan i øvrigt meget vel få det sidste ord i sagen. Informations vedtægter siger således, at der skal være kvalificeret flertal i bestyrelsen, før en direktør eller chefredaktør kan ansættes. Det vil sige, at medarbejderne med sine tre repræsentanter – Nikolai Thyssen, Stig Jakobsen og Ulrik Dahlin – har vetoret, hvis de står sammen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.