Dagbladene er nyhedsleverandør nummer 1

Det er stadig dagbladene, der leverer langt hovedparten af historierne til nyhedsstrømmen. Netaviserne distribuerer mere, end de producerer, viser rapport. Ritzau er Danmarks mest citerede.

Det er stadig dagbladene, der leverer langt hovedparten af historierne til nyhedsstrømmen. Netaviserne distribuerer mere, end de producerer, viser rapport. Ritzau er Danmarks mest citerede.

Dagbladene har stadig førertrøjen på, når det gælder om at sætte den offentlige dagsorden. Dagbladene står nemlig for 71 procent af de originale historier, der indgår i nyhedsstrømmen.
Det fremgår det af bogen "Hvor kommer nyhederne fra", der udkommer på forlaget Ajour i morgen. Bogen er skrevet af en række forskere ledet af professor ved CBS Anker Brink Lund. Forskerne har sammen med en række medarbejdere optalt alle nyheder i radio, tv og på print en tilfældig uge sidste efterår og sammenlignet tallene med en tilsvarende undersøgelse fra 1999.

I 1999 kom 82 procent af nyhedshistorierne fra dagbladene. Det tal er nu faldet til 71 procent, blandt andet fordi nyhedsproduktionen på tv er vokset, efter at TV 2 News og DR Update er begyndt at sende. Nyhedsbureauernes bidrag til nyhedsstrømmen er steget fra 5 til 10 procent.

Nyhedsproducenter 2008
Dagblade: 71 procent
Tv og radio: 12 procent
Nyhedsbureauer og fritstående webmedier: 10 procent
Fagblade og magasiner: 7 procent

Mens dagbladene ligger i front, når det gælder egenhistorier, er det meste stof på netmedierne lånt fra andre medier eller netmedier. Netmedierne har med andre ord langt færre historier, journalisterne selv har fundet på eller videreudviklet, fremgår det. Med 33 procent er redaktionen på Politiken.dk det netmedie, der producerer flest egenhistorier (inklusiv opfølgningshistorier). Ekstrabladet.dk ligger nummer to med 20 procent.

På listen over de mest citerede medier ligger Ritzau nummer 1, ligesom i 1999. Berlingske Tidende og Politiken er faldet en plads tilbage. Jyllands-Posten er gået to pladser frem sammenlignet med 1999. 

De mest citerede medier
1. Ritzau
2. Jyllands-Posten
3. Berlingske Tidende
4. Politiken
5. Ekstra Bladet
6. DR/Nyheder
7. TV 2 Nyhederne
8. Børsen
9. B.T.
10. Nordjyske Medier
11. JyskeVestkysten
12. Nyhedsbureauet Newspaq
13. Fyens Stiftstidende
14. Ugebrevet A4
15. 3F
16. Kristeligt Dagblad
17. Århus Stiftstidende
18. Helsingør Dagblad
19. DR/Nordjylland
20. Dagbladenes Bureau

(DR/Nordjylland og Helsingør Dagblads høje placering skyldes især, at de to medier tilfældigvis havde én historie, der gik hele medieverdenen rundt den uge, da undersøgelsen fandt sted.)

Såkaldt "fritstående webmedier" – det vil sige netmedier, der ikke er tilknyttet et mediehus, bidrager ikke i større omfang til den originale nyhedsproduktion. Det gør chatrooms eller sociale medier som Facebook heller ikke. Bidraget fra websites, der formmæssigt ligner traditionelle medier – for eksempel www.jyskebank.tv eller www.coop.dk – er også meget beskedent.

6 Kommentarer

Jakob Albrecht
9. NOVEMBER 2009
Re: Dagbladene er nyhedsleverandør nummer 1

I bogen er der ikke flere medier på listen end top 20. 
Gratisaviserne bidrager ganske enkelt med for lidt til nyhedsstrømmen til at de kan måle sig med de andre medier, hvilket Journalistens artikel om gratisavisernes (manglende) gennemslagskraft i den offentlig debat også viste i 2007.

Dengang var det omtalte Radioavisen og P3 Nyheder Politiken, Berlingske Tidende og Jyllands-Posten tre gange så ofte som gratisaviserne. Og det er på trods af, at gratisaviserne havde samme eller højere læsertal.  

Hilsen Jakob Albrecht, Journalisten

Jesper Nielsen
9. NOVEMBER 2009
Re: Dagbladene er nyhedsleverandør nummer 1

Jeg tænker på, hvordan det kan være, at der ikke er nogle gratisaviser på listen over: De mest citerede medier?

 Nå det må vi nok se i bogen. Interessant at se, hvor de ligger på listen.

 

Christian Brinck
9. NOVEMBER 2009
Re: Dagbladene er nyhedsleverandør nummer 1

Michael: Ja, det er faktisk besynderligt, at fagbladene ikke har fået en stærkere placering, men de er dog nævnt, fagbladene, med (beskedne) syv procent.  3F fremgår også af listen over mest citerede medier.

 Jesper: Måske gratisaviserne figurerer under dagblade? Det må vi jo læse os til i bogen.

Jesper Nielsen
9. NOVEMBER 2009
Re: Dagbladene er nyhedsleverandør nummer 1
Hvorfor er gratisaviserne slet ikke på listen?
Michael Bjørnbak Martensen
9. NOVEMBER 2009
Re: Dagbladene er nyhedsleverandør nummer 1
Underligt at fagbladene ikke er nævnt - men det hænger nok sammen med, at dagbladene snupper historierne uden af kreditere. 

Flere