Dagblade og gratisaviser kræver DR ud af S-toge

Det skader de private medier, at DR skal bruge licenskroner på at sende gratis nyheds-tv i S-togene. Både dagblade og gratisaviser raser og kræver, at politikerne stopper DR i det nye medieforlig.

Det skader de private medier, at DR skal bruge licenskroner på at sende gratis nyheds-tv i S-togene. Både dagblade og gratisaviser raser og kræver, at politikerne stopper DR i det nye medieforlig.

Dagblade og gratisaviser danner nu fælles front imod det, de betragter som et skadeligt og unfair samarbejde mellem DSB og DR.

Det sker dagen efter, at DSB og DR kunne præsentere deres planer om at sætte tv-skærme op i s-togene. Her vil DR levere nyhedsoverblik med DR Update. Det skriver Politiken.

Kritikken går på to ting: Den ene er, at DR Update giver benhård konkurrence til gratisaviser, som ofte læses i s-togene.

Meget af det læste stof i togene er en avis medbragt hjemmefra eller en gratisavis opsamlet på stationen. Hvis der kører ting på en skærm, vil det komme i direkte konkurrence med tiden til rådighed, så det får betydning for særligt gratisaviserne," siger Ebbe Dal, direktør i Dagbladenes Forening.

Den opfattelse deler medieforsker Frands Mortensen, der i gårsdagens Politiken sagde, at satsningen kan ramme gratisaviserne "meget hårdt".

Det andet kritikpunkt er, at DR med aftalen har taget en stor opgave på sig, som private medievirksomheder kunne have udført i stedet.

"Grænsen for, hvor bredt public service-mediet må være, er overskredet. Det er konkurrenceforvridende, når DR for licenskroner leverer noget indhold gratis, som markedet ellers selv kunne levere," siger Anders Kronborg, finansiel direktør i Metro International, der udgiver MetroXpress og 24timer.

Han fortæller, at når platformen nu er til rådighed, ville Metro International blandt andet have været interesserede i at levere nyhederne, som DR Update nu står for.

Danske Dagblades Forening og Metro International står sammen om at kræve politisk indgriben. De vil have en supplerende tekst til det kommende medieforlig, der begrænser DR's udbud af gratis tjenester, som kan skade det private mediemarked.

"Det er ikke nok at finde ud af, om de nye tjenester har værdi i befolkningen. Man skal have vurderet, hvad det betyder for resten af markedet, og i dette tilfælde ville man finde ud af, at det er skadeligt. Derfor glæder vi os over, at regeringspartierne lægger op til at indføre sådan en test i det nye medieforlig," siger Ebbe Dal.

Venstres medieordfører Ellen Thrane Nørby støtter kravet om en uafhængig vurdering af DR's tjenester, blandt andet i forhold til konkurrencen med private medier.

Regeringens udspil til medieforliget er netop nu ved at blive skruet sammen i Kulturministeriet, og det forventes ude i maj efter flere forsinkelser.

En af forligsparterne er Socialdemokraterne, og deres kulturordfører Mogens Jensen blåstempler DR's nye trafik-nyheder.

"Det her vil blive diskuteret. Men vores holdning er, at så længe DR's indhold tjener et formål for befolkningen i det offentlige rum, er det i orden. Det nye medie bredes ud i offentlige transportmidler, så vi ser ingen grund til at sætte grænsen der," siger han.

2 Kommentarer

Lars Skov
31. MARTS 2010
Re: Dagblade og gratisaviser kræver DR ud af S-toge

Fy!

Et tog, flere tog