Det var i virkeligheden Mikael Bertelsen, der fandt på Ekstra Bladets forsidepløk 'Konge-Krohnen' efter EM-sejren mod Holland. Men hvorfor var det lige den, der vandt, og hvorfor røg Krohnaldo i papirkurven hos både Ekstra Bladet og BT? Vi går bag om weekendens ordspil.
"Krohn-Prinsen Knækkede Tulipanen – Dæl'me Dul'me Dehli"
"Det' Bare Dehli – Konge-Krohnen"
Sådan lød forsiderne på BT og Ekstra Bladet, da de ramte kioskerne i går efter den overraskende danske EM-sejr over Holland.
I Ekstra Bladets førsteversion havde de brugt 'Krohnjuvelen", men den skrottede de senere for "Konge-Krohnen". Inde i avisens sportssektionen var rubrikken – der handlede om Krohn-Dehlis mål – 'Dehlikatessen', fortæller sportens nyhedschef Rene Schrøder.
BT valgte i stedet på forsiden af sportssektionen et billede af hollandske Robben, der ikke er en hårfager mand, med pløkken: 'Krohnraget'.
»Det er jo umuligt at forberede sig på, hvad der skal være pløkord. Så det bliver bare fri brainstorm i øjeblikket. I det her tilfælde var det meget "rent " i den forstand, at Michael Krohn-Dehli var den danske helt. Og så har han jo et navn, der virkelig indbyder til, at man laver ordspil med det,« siger BT's sportsredaktør, Jacob Staehelin, til Journalisten.dk.
Mikael Bertelsen fandt på Ekstra Bladets forside
Men selv om få mand skal skrue forsidens pløk sammen på kort tid, så er de ikke alene. Begge aviser oplever, at både ansatte og folk uden for huset oversvømmer dem med ideer.
»Det vælter jo ind med sms'er og mails til nyhedschefen fra folk fra huset, som byder ind med ord og ordspil, fordi de sidder derhjemme og synes, det er sjovt at komme med et eller andet. Så går der konkurrence i at få sine ord på forsiden,« siger Staehelin.
På Ekstra Bladet afslører Rene Schrøder, at det ikke var avisens egne folk, der fandt på søndagens forsidepløk. Mikael Bertelsen, kanalchef på Radio24syv, kom med ideen, der endte på forsiden.
»Der er en spøjs historie bag forsiden. Mikael Bertelsen har engang lavet et tv-program om rubriksnedkeri, så han har fået en forbindelse til en af vores avismagere. Hver gang han er på job, så prøver Bertelsen at komme med kreative ideer til forsiden. Han har en rigtig stor finger med i spillet om Konge-Krohnen,« siger Rene Schrøder.
Der er kun én 'Kongen' i dansk fodbold
Men der var også pløkideer, der endte i papirkurven på begge tabloidaviserne.
»Vi legede med noget med Dehli og Dejlig. Måske hed den bare Kong Dejlig? Men den røg ud, for den var for svær at afkode for læserne,« siger Rene Schrøder.
Han fortæller også, at Ekstra Bladet måtte skrotte 'Krohnprinsen', fordi den stødte sammen med en af de store helte i ordspilsuniverset.
»'Krohnprinsen' duede ikke, for hvis der er en kronprins, så skal der være en direkte forbindelse til Kongen. Og det navn er optaget af Michael Laudrup. Så vi kunne ikke få det til at spille. Hvis Michael Laudrup havde været på stadion, så måske … Men den endte vi med at skrotte.«
På BT var 'Det' dansk, det' Dehli'gt' den tætteste konkurrent til forsiden.
Krohnaldo røg i papirkurven to gange
Der var også en rubrik, som begge aviser smagte lidt på, men endte med at skrotte.
»Vi har brugt Krohnaldo før, da han scorede mod Portugal, så den røg hurtigt ud,« siger Rene Schrøder.
»Krohnaldo kunne vi ikke bruge, for den har vi brugt mod Portugal,« lyder det også fra Jacob Staehelin.
Er der en regel om, at hvis man har brugt et ordspil én gang, så ryger det ud?
»Der er ikke nogen regel, men problemet er for eksempel med Christian Eriksen. Den er svær at lave spændstige rubrikker over, så jeg tror da, vi er kommet til at bruge 'Kong Christian' mere end én gang. Men Michael Krohn-Dehli har et fantastisk navn for en rubrikmager,« siger Rene Schrøder.
Ordspil kun til sport – ikke politik
Jacob Staehelin fortæller, at de skæve ordspil på forsiden er noget, der for BT udelukkende er forbeholdt store sportskampe. Men det er en svær genre.
»Det er jo en klassisk tabloid genre, som skal få læserne til at trække lidt på smilebåndet. Det er kun os og Ekstra Bladet, der bruger det i Danmark, og det er en helt speciel metier.«
Kan du forestille dig, at I vil begynde at bruge den slags ordspil mere i forhold til andre emner end sport, som de for eksempel gør i England?
»Nej, ikke på vores forside. En af vores strategiske ændringer her i foråret er netop, at vi vil satse mere hårdt på nyheder, tyngde og substans. Så de her ordspil er et tabloidt frirum, som jeg ikke kan forestille mig, at vi kommer til at dyrke ud over ved store danske sportsbegivenheder,« siger Staehelin.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Udmærket læsning. Hvis man googler ham, får man at vide, at han egentlig hed Hansen. Har nogen af aviserne bragt forklaringen på navneskiftet?