Dækningen af minearbejderne i Chile maser nyhedsbilledet

Årets Oscar-uddeling, det forestående klimatopmøde og G20 vil blive nedprioriteret af BBC, fordi udgifterne til mediedækningen af  redningsaktionen i Chile er eksploderet.

Årets Oscar-uddeling, det forestående klimatopmøde og G20 vil blive nedprioriteret af BBC, fordi udgifterne til mediedækningen af  redningsaktionen i Chile er eksploderet.

Ifølge et internt memo fra BBC's globale nyhedsredaktør, Jon Williams, så løber dækningen af redningsaktionen op i mindst 100.000 pund – svarende til knap 900.000 kroner, skriver the Guardian.

Og den ekstraordinære store udgift betyder, at BBC tvinges til at reducere dets dækning af andre store begivenheder – heriblandt næste måneds G20-topmøde i Seoul samt Oscar-uddelingen til februar, hedder det.

Også rapporteringen fra klimatopmødet i Cancún i november, Nato-topmødet i Lissabon og Verdens økonomiske Forum i Davos vil blive berørt. 

BBC News har sendt 26 personer afsted for at dække den dramatiske redningsaktion af minearbejderne i San José i Chile. Og dermed er det årlige budget for store verdensbegivenheder allerede overskredet.

"Den finansielle situation er alvorlig," advarer Jon Williams i det memo, som er sendt til andre topchefer i BBC og som the Guardian har set.

3 Kommentarer

Klaus Wendelboe
15. OKTOBER 2010
Re: Dækningen af minearbejderne i Chile maser nyhedsbilledet

Ja, det minder meget om nyheds-dækningen af skredet ved Højerup Gl. Kirke på Stevns i 1928. 5.000 besøgende, dagen efter, 20.000 mennesker om søndagen - tre dage efter og 3500 automobiler lagde sammen med regentparret ruten omkring Stevns for at få et dramatisk indblik i naturens kræfter.

At en del af kirkegården også røg med i skredet og fritlagde kister og lig gjorde ikke dramaet mindre. Der var sågar fotografer, der fløj over stedet i fly (!) for at forevige stedet fra luften. Og journalisterne kom farende fra hele Europa for at beskrive scenariet og omkostningerne for stedet.

Tilsidst måtte ordensmagten afspærre store dele af området, for at holde nysgerrige væk..fra knoglerester og klinten.

Nyhedsdækningen i Danmark og Europa var nærmest oversvømmet med billeder og reportager fra skredet - og der blev endda produceret en film fra begivenheden...hvad mener I ? :-)

Altså, dybest set er jeg af mit journalistiske hjerte helt enig i at dækningen af den chilenske minehistorie har taget et omfang, som ikke står mål med væsentlighed og det principielle..osv. Og i ren trods holdt jeg min tv-nyheds-sening lidt nede pågældende redningsdag. Jeg magtede ikke...jov, jeg så redningen af nummer 23 på CNN. Smilede lidt og rystede på hovedet.

Dækningen var jo ren flødeskum med flødeskum på flødeskumskager og ja, masser af følelser, menneskelige konsekvenser og så meget stil og lir, at kvalmen stod og bankede på.

Men, hvis man interesserer sig for, hvordan seere, lyttere og webbrugere tager imod sådan en historie, så følg med i "mest læste" på websiderne. Det har jeg gjort og jeg må bare konstatere, at brugerne, læserne..de tager altså, mildt sagt, godt imod historien. Så uanset kvalme, så er det altså - tilsyneladende - rigtigt af redaktionerne at satse på en fyldig dækning...

Det er lidt lissom strandede hvaler i Vejle Fjord.. Ikke en historie, der kommer i betragtning til en Cavling (gætter jeg på), men for sevan. En interessant historie for brugerne.

Der SKAL sgu være plads til at vi med jævne mellemrum kan give den slags historier plads - hvis man ikke gør det, har man misforstået noget. Det er ikke dækningen af den slags historier, der er pressens problem. Vi skal nok sælge aviser og web-reklamer på minehistorier, strandede hvaler og skred på Stevns klint.

Udfordringen er at lave de historier, som seere, lyttere, læsere og webbrugere vil have, når der ikke er sådanne historier i pipelinen.

God weekend

Klaus Wendelboe

Ps. har iøvrigt hørt, at der er fem minearbejdere, der skal tilbage i minen! To af dem har glemt nøgler, en har glemt sin mobil og de to sidste nåede ikke at blive foreviget, da de steg ud af røret og skal derfor fotograferes, når de kommer tilbage anden gang.

Luci Smith
14. OKTOBER 2010
Re: Dækningen af minearbejderne i Chile maser nyhedsbilledet

Er enige med dig, David. Havde  BBC World TV  tændt i en time i går og fattede ikke, at man valgte at sende i en hel time fra Chile. Jeg spekulerede på, om journalisterne i London strejkede. 

Også jeg har svært med at se, hvorfor historien  om redningen af minearbejderne skulle være så overeksponeret. Okay, hvis det var skete andre steder i verdenen, var der ikke blevet organiseret nogen redningsaktion, men jeg har ikke selv nogen interesse i at kigge det, så jeg lyttede med et halvt øre og spekulerede over, hvad der ellers skete som ikke blev dækket.

David Arnholm
14. OKTOBER 2010
Re: Dækningen af minearbejderne i Chile maser nyhedsbilledet

Jeg er med på, at historien om minearbejderne rummer drama og følelser. Men så heller ikke ret meget mere.

At 2000 journalister (heraf åbenbart 26 fra BBC!) er stimlet sammen på stedet er ude af proportioner. Og når TV2 Nyhederne 13. oktober ofrer langt over 10 minutter af 19'eren (altså over en tredjedel af udsendelsen!) på den sag, prioriterer de efter min mening galt. Det er jo ren underholdning uden væsenlighed, når dækningen alene handler om dramaet og fuldstændig ignorerer de store spørgsmål om, hvordan det kan være, mennesker i den tredje verden skal arbejde under de forhold.

Må vi få genindført væsentlighed som et nyhedskriterium - i det mindste når man vil ofre over en tredjedel af sin nyhedsudsendelse på én historie?!