Da London ramte Midtjylland

Et overskud på 20 millioner var ikke nok for Berlingske Medias engelske ejere, Mecom, der for anden gang på få år gennemtrumfede hårde nedskæringer. På Berlingskes lokalaviser i Vestjylland, hvor 10 journalister måtte vinke farvel til jobbet, spørger de: Hvorfor kan vi ikke bare eje os selv?  

Et overskud på 20 millioner var ikke nok for Berlingske Medias engelske ejere, Mecom, der for anden gang på få år
gennemtrumfede hårde nedskæringer. På Berlingskes lokalaviser i Vestjylland, hvor 10 journalister måtte vinke farvel til jobbet, spørger de: Hvorfor kan vi ikke bare eje os selv?

KÆDEREAKTION. De Bergske Blade står der på døren ind til Viborg Stifts Folkeblads redaktion. Kuglepensholdere og andet merchandise bærer også stadig det gamle navn, men De Bergske Blade findes ikke længere. I dag er lokalaviserne i Viborg, Holstebro og Ringkøbing blevet en lille brik i medievirksomheden Mecom Group, et kludetæppe af et holdingselskab, der er strikket sammen i London.

»De skal bare tjene penge, og de er ligeglade hvordan,« siger Niels Jönsson, tillidsmand på Viborg Stifts Folkeblad, og lægger hele kroppen over kors. Avisen har ligesom resten af Berlingske Media netop været igennem endnu en sparerunde. De tjente ikke nok, mente de engelske ejere, så det overflødige fedt skulle skæres fra. Fedt, der ikke er der, mener Niels Jönsson. I april i år måtte aviserne i Midtjylland skære 10 stillinger væk. Det var foreløbigt sidste kapitel i den 20 år lange saga om ejerforholdet af de midtjyske lokalaviser.

Der har været mange mænd i jakkesæt for bordenden i De Bergske Blade. Finansmanden Klaus Riskær Pedersen nåede at eje lokalviserne i få måneder, inden han gik konkurs. Derefter satte Berlingske sig med Mærsk som pengemand på kontrollen – det var, indtil Berlingske Tidende dristede sig til at skrive om A.P. Møller Mærsks forhold til tysken under Anden Verdenskrig. Efter det solgte Mærsk sine aktier til norske Orkla Medier. Og i 2006, efter fem forskellige ejere på 15 år, kom Berlingske og de vestjyske aviser i stald hos briten David Montgomery og hans medieselskab Mecom Group, der med syv milliarder lånte kroner var gået på indkøb i Skandinavien.

»Nogle steder blev han kaldt Bladslagteren,« husker Jakob Thorup, journalist på Viborg Stifts Folkeblad gennem snart 25 år.
»Det er klart, man bliver lidt betænkelig ved at have sådan en mand som sin øverste chef.«
Men selv om kontrakten på De Bergske Blade har skiftet hænder mange gange i løbet af årene, er det ikke noget, man lægger så meget mærke til i dagligdagen i Viborg. Heller ikke 50 kilometer længere vest på i Holstebro.

»Vi har da set de nye chefer nogle gange. Så kommer de forbi, holder en tale på et kvarter og tager af sted igen. Man glemmer dem,« siger journalist på Dagbladet Holstebro Knud Jakobsen.


»De skal bare tjene penge, og de er ligeglade hvordan.« Niels Jönsson, tillidsmand på Viborg Stifts Folkeblad – foto: Kaare Viemose

Dramaet på de bonede gulve kunne man ikke mærke, når man mødte på arbejde. Ikke før 2009.

Mecom var på røven i 2009. For tredje gang på få måneder var bankerne millimeter fra at hive stikket ud på den internationale mediekoncern. I Midtjylland endte man med at sige farvel til over 30 medarbejdere. Redaktionen i Viborg blev skåret ned med næsten en femtedel.

Men op til denne fyringsrunde, i april i år, var der et helt andet forspil. Det gik godt, sagde den lokale ledelse. Fremgang i oplagstal, overskud i koncernen. Klap jer selv på skulderen.

14 dage senere skulle der fyres 10 mand. Ud af det blå, følte mange.
»Det var første gang, jeg tænkte, det kan være, det bliver mig, der ryger,« siger Jakob Thorup, journalist i Viborg.
Man skal passe på mellem Holstebro og Vinderup, advarer Jens Work Kristensen i telefonen. De 17 kilometer er fyldt med politiets fartkontrol, især omkring Handbjerg, så man skal køre forsigtigt. Jens Work Kristensen er lokalredaktør på Dagbladet Holstebros Vinderup-redaktion og tillidsmand for journalisterne på dagbladets forskellige redaktioner. Fra kontoret, hvor han sidder sammen med et par annoncemedarbejdere og nogle gange en webassistent, kan man kigge ud på Vinderups eneste lyskryds. Avisbudene bruger baglokalet. Men lige i dag er der tomt på redaktionen.

»Sådan en dag som i dag er det mig, der passer biksen,« fortæller han.

Dagbladet Holstebro-Struer gik efter at blive endnu mere lokalt forankret, da det tidligere i år valgte at splitte avisen op. Nu er der en avis i Holstebro og en i Struer med hver deres stof. Og den satsning har indtil videre givet pote.
»Op til fyringsrunden har vi lokalt oplevet en vækst i oplagstal, som vi så småt var i gang med at fejre – både medarbejdere og ledelse. Medarbejderne gik hånd i hånd på gaden for at dele aviser ud. Opsvinget kom efter en øget satsning på det helt lokale,« fortæller Jens Work Kristensen.


For to år siden blev staben på Viborg Stifts Folkeblad skåret med en femtedel. I april i år måtte de af med endnu en medarbejder. – foto: Kaare Viemose

Så medarbejderne gik rundt med en god fornemmelse. Vi er på vej frem, folk køber vores aviser, og i mails fra den lokale ledelse kunne man læse ord som »opløftende« og »flotte resultater«. Og så kan det være svært at forstå, at der bliver skåret i medarbejderstaben.

Spørgsmålet begynder stille og roligt at melde sig. Kunne vi i virkeligheden ikke bare klare os selv her i Midtjylland? Den strøtanke har de i hvert fald haft i Viborg.

»Man kan tydeligt mærke, at Mecom ikke har et publicistisk formål,« siger tillidsmanden Niels Jönsson. »De skal bare have forrentet deres penge, skal de. Hvis de ikke er interesserede i os, hvorfor fanden kan de så ikke bare sælge til nogen, der rent faktisk gider lave aviser?« spørger han.

Også Knud Jakobsen i Holstebro har tænkt tanken.
»Vi har altid kørt meget stabilt herude i Holstebro. Der har ikke været de store armbevægelser, man har ikke eksperimenteret så meget. Men vi har et husholdningsbudget med et lille overskud – jeg tror sagtens, vi kunne klare os selv herude,« siger han.

»Hvad nu hvis,« lyder det i Vestjylland. Hvad nu hvis Klaus Riskær ikke var gået rabundus? Hvad nu hvis de små midtjyske lokalaviser ikke var blevet lagt sammen med stiftstidenderne i Randers og Aarhus – havde de så kunnet klare sig bedre i dag? Og hvad nu hvis Berlingske aldrig havde skrevet den historie om Mærsk og riffelsyndikatet, der fik den gamle herre på Esplanaden til at sælge ud af sine Berlingske-aktier?

»UNDSKYLD MAERSK,« råber Niels Jönsson grinende ud i den tomme kantine på Viborg Stifts Folkeblad. »Vi mente det ikke!«

For nyligt kunne Berlingske Media præsentere et lille overskud på omkring seks procent af driften. Den danske mediekoncern havde forbedret sit resultat med over 250 millioner kroner i forhold til året før. Også i Vestjylland følte man, det gik fremad. Men Berlingske Media er stadig langt fra den overskudsrate på 12,5 procent, som ledelsen i London godt kunne tænke sig at se på bundlinjen. Så selv om det egentlig går fremad, bliver de nødt til at skære i Jylland.

Journalisterne kan ikke lade være med at kigge lidt misundeligt til deres kolleger på de selvstændige lokalaviser i Herning og Skive.

»Ved du hvad, du? Jeg tror sgu, de har det nemmere,« siger Niels Jönsson med et nik.


»Vi har da set de nye chefer nogle gange. Så kommer de forbi, holder en tale på et kvarter og tager af sted igen. Man glemmer dem,« Knud Jakobsen, journalist på Dagbladet Holstebro – Foto: Kaare Viemose

0 Kommentarer