»Da jeg så forsiden første gang, tænkte jeg næsten 3. verdenskrig«

Urban-journalist Thomas Conradsen fortæller om den sidste forside og den sidste dag på avisen. »Vores første tanke var langt mere ambitiøs: Vi ville lave en 'best of Urban'-udgave, og så tage de mest slagkraftige nyheder og de bedste billedserier,« siger han til Journalisten.dk.

Urban-journalist Thomas Conradsen fortæller om den sidste forside og den sidste dag på avisen. »Vores første tanke var langt mere ambitiøs: Vi ville lave en 'best of Urban'-udgave, og så tage de mest slagkraftige nyheder og de bedste billedserier,« siger han til Journalisten.dk.

I går klokken lidt over tre sendte Berlingske Media en meddelelse ud. Urban lukker. Men imens nyheden kværnede i de danske medier, sad redaktionen tilbage i lokalerne og skulle skrive den sidste avis.

Da Journalisten.dk talte med journalist og stedfortrædende tillidsmand Thomas Conradsen i går eftermiddags, havde medarbejderne ikke engang besluttet, om avisens lukning skulle på forsiden. Vi har spurgt Thomas Conradsen, hvad der egentlig foregår på en avis, der har en dag tilbage.

Hvad lavede I på Urban i går, efter nyheden var ude?

»Det var selvfølgelig en underlig dag. Men knap havde Lisbeth Knudsen sagt de sidste ord om, at hun ville lukke avisen, før galgenhumoren tog over. Så mødtes vi og talte om, hvordan vi skulle sige farvel til vores læsere, og der var et par piger, der hentede øl. Der var en meget varm stemning på redaktionen. Det går pludselig op for en, hvad avisen og kollegerne betyder,« fortæller Thomas Conradsen.

»Jeg stod generelt bare med følelsen af, at hvis det skulle slutte, skulle det være sådan her. Vi følte os egentlig ikke som tabere. Vi følte, at vi med få mennesker lavede et godt og grundigt produkt. Men vi har jo hele tiden vidst, at vi ikke tjente nogen penge, og vi har nok altid følt, at vi havde en ladt pistol for panden,« fortsætter han.

På forsiden af dagens Urban står 'Urban siger farvel' med kæmpestore hvide bogstaver i en sort boks. Over boksen er et rødt felt med teksten 'Tak for ti år og 100 dage'. Du kan se forsiden her.

Thomas Conradsen fortæller, at redaktionen var meget i tvivl om, hvordan de skulle fortælle læserne, at de havde den sidste udgave af Urban i hånden.

»Vores første tanke var langt mere ambitiøs: Vi ville lave en 'best of Urban'-udgave, og så tage de mest slagkraftige nyheder og de bedste billedserier og sætte i avisen. Men så sad vi der klokken 16 og blev enige om, at det ville være alt for omfattende. I stedet besluttede vi det simple og stilfulde – med rødt, sort og store typer, som Urban er kendt for,« siger Thomas Conradsen.

Alligevel kom forsiden lidt bag på ham, da han så den endelige udgave. 

»Da jeg så forsiden første gang, tænkte jeg næsten '3. verdenskrig'. Men på den anden side er det også helt rigtigt, at vi sender et meget bombastisk signal om, at nu er vi her ikke mere,« siger han.

På avisens side 2 er en længere leder, der siger farvel til læserne og opsummerer, hvad redaktionen mener, Urban har opnået i sine ti års levetid. Teksten blev skrevet af chefredaktør Henrik Bay, men redaktionen nikkede til den.

»Man har selv har stået midt i det, så føler man altid, at der kunne være skrevet tre sider mere. Men jeg synes, han har skrevet en rigtig fin farveltekst på vores vegne,« siger Conradsen.

Ud over forsiden og side 2 er resten af avisen, som den plejer at være.

»Vi var samtidig bevidste om ikke at blive for prætentiøse, og det var vigtigt for os som medarbejdere, at den sidste avis også rummede det, Urban var – et nyhedsmedie, der gav mening for folk i trafikken i København.«

Efter arbejdet med den sidste avis gik redaktionen på værtshuset Trykbar.

Berlingske har meldt ud, at de 11 redaktionelle stillinger på Urban nedlægges. Hvad skal der ske med jer nu?

»Der er ingen, der har fået en fyreseddel, men vi er alle sammen i en form for transit nu. De næste to uger skal vi vente på, og forhandle om, hvad der skal ske med os. Vi er blevet opfordret til at skrive et CV og fortælle, hvad vi kan – og lægge det ud på Berlingskes jobbørs. Der bliver åbnet for frivillige fratrædelser andre steder i koncernen, som alt andet lige vil åbne nogle pladser. Vi håber, der vil blive plads til os,« siger Thomas Conradsen.

0 Kommentarer