Cykelsmeden blev redaktør

 Anders Wedel Berthelsen, den 1/11 fra redaktionschef på TV2 Fyn til redaktør på Højskolebladet.

 

Anders Wedel Berthelsen, den 1/11 fra redaktionschef på TV2 Fyn til redaktør på Højskolebladet.

Cand.mag. Anders Wedel Berthelsen, 49 år, kom ind i Dansk Journalistforbund i 1986. Siden har han haft flere redaktør- og chefjob. Nu tiltræder han stillingen som redaktør af Højskolebladet.

På Kreds Fyns generalforsamling for ti år siden stillede Anders Wedel Berthelsen op til bestyrelsen og præsenterede sig som medlem af "Cykelsmedenes befrielsesfond". Han blev valgt til bestyrelsen, selv om holdningen til optagelse af folk i forbundet uden journalistisk uddannelse dengang var et stort debatemne blandt medlemmerne.

"Det var jo en provokation, fordi jeg var træt af, at alle på det tidspunkt, selv vi der havde en uddannelse på 6-8 år, blev kaldt cykelsmede, fordi vi ikke havde gået på Danmarks Journalisthøjskole."

Han har siden følt det som en fordel, at han blev specialiseret, inden han kom ind i forbundet.

"Jeg er meget glad for min baggrund. Det journalistiske håndværk har jeg siden hen kunnet løbe op."

Anders Wedel Berthelsen er cand.mag. i dansk og engelsk og søgte optagelse i Dansk Journalistforbund, efter han i tre år blandt andet havde arbejdet som freelance-journalist på Information, Politiken og Samvirke. Her skrev han anmeldelser, artikler om sport og kultur, og desuden havde han allerede dengang udgivet bøger om sport og kultur. Senere har han skrevet en række historiske bøger om Odense, som er Anders Wedel Berthelsens hjemsted.

Det første faste job som journalist fik Anders Wedel Berthelsen på Radio Fyn. Siden kom han på Fyens Stiftstidende, hvor han først blev ansat som sportsjournalist. Derefter kom han på kulturen, og han endte som redaktør af kulturredaktionen.

Forløbet på Fyens Stiftstidende – med først at være menig journalist og hurtigt derefter at avancere til redaktør – er kendetegnende for Anders Wedel Berthelsens karriereforløb.

"Det har egentlig aldrig været et målrettet valg fra min side, men det er bare endt sådan."

Af andre redaktørstillinger kan nævnes områderedaktør på Berlingske Tidende og stillingen som redaktionschef på TV 2 Fyn, som han fratræder, når han den 1. november tiltræder stillingen som redaktør af Højskolebladet.
"Jeg glæder mig til at vende tilbage som skrivende. Mest fordi der er bedre mulighed for fordybelse, her kan jeg bruge hele paletten og nuancerne. Desuden tænker jeg, som man gør i fodboldverdenen, at hvis man ikke bruger det ene ben i ti år, risikerer det at visne. Sådan skulle det nødigt gå med evnen til at skrive."

Anders Wedel Berthelsen glæder sig til at få en stilling som redaktør, der indebærer, at han også selv skal bidrage med artikler til Højskolebladet.

"Jeg har savnet at komme ud og sanse og opleve og lave reportager. Det glæder jeg mig meget til."

Når han tiltræder stillingen som redaktør på Højskolebladet, kommer han til et blad, som har eksisteret i 126 år.

"Det betyder da meget. Der findes mange ildsjæle i højskoleverdenen og en tidsånd, som har mange gode værdier. Det er en vigtig tidslomme her i år 2002."

Anders Wedel Berthelsen har planer om at komme rundt til alle 84 højskoler og peppe bladet op journalistisk.

"Der skal ske ændringer blandt andet med flere billeder og flere journalistiske artikler, men bladet skal ikke revolutioneres fuldstændigt."

0 Kommentarer