Cubansk courage

Cubanske Yoani Sánchez er en af verdens mest kendte og hyldede mediepersonligheder. Med sin blog "Generation Y" har hun revolutioneret blogverdenen og er blevet Castro-regimets skarpeste udfordrer. Nu uddanner hun andre bloggere. »En mobiltelefon og et lille digitalkamera er nok til at ryste magten,« siger hun.

Cubanske Yoani Sánchez er en af verdens mest kendte og hyldede mediepersonligheder. Med sin blog "Generation Y" har hun revolutioneret blogverdenen og er blevet Castro-regimets skarpeste udfordrer. Nu uddanner hun andre bloggere. »En mobiltelefon og et lille digitalkamera er nok til at ryste magten,« siger hun.

BLOG. Det er morgen i Havanna, og nogle og tredive personer med forskellig baggrund og alder er samlet i en lejlighed i det centrale Havanna. Undervisningen ved "Academia Blogger", Blogakademiet, kan begynde.

At mødes for at diskutere samfundsspørgsmål og journalistik er egentlig forbudt i Cuba, medmindre det sker under overværelse af kommunistpartiet. Flere af de tilstedeværende har fået advarsler og trusler med det formål at gøre en ende på kurserne.
»Men vi er jo egentlig bare en gruppe voksne mennesker, som bedriver private studier sammen,« siger journalisten Reinaldo Escobar med et smil.

Han er gift med Yoani Sánchez, og det er i parrets lejlighed, undervisningen finder sted. To gange om ugen, tirsdage og fredage, stilles spisebordet til side for at give plads til stolerækker. Billeder tages ned fra væggen, så der kan vises billeder og overheads.

Kurset startede i slutningen af oktober og er gratis, hvilket er endnu en årsag til, at det er svært at stoppe. Den, som har noget at lære fra sig, forventes at bidrage med undervisning.

Første lektion handler om journalistik, og Reinaldo Escobar gennemgår skriveregler. Efter kaffepausen er det jura og presseetik, som forelæses af en advokat. Spørgsmålene her er anderledes end ved tilsvarende journalistikkurser i Europa. Her er det truslen fra regimet, som diskuteres.
Under sin lektion taler Yoani Sánchez om informationsteknologi. Emnet for dagen er søgemaskiner, og hvordan man kan få flere besøgende på sin blog. Når søgemaskinernes statistik over Cuba præsenteres, breder der sig en skuffelse i gruppen. Det oftest søgte ord er "Varadero", et turistmål. Nummer to er kombinationen "Cuba + Vejr", fulgt af "Cuba + kort", "Cuba libre", "Havanna" og "Cuba + ferie".

»Søgningen på engelsk efter information om det cubanske samfund kommer så langt nede ad listen, at det næsten ikke kan måles,« konstaterer Yoani Sánchez.
»På spansk derimod kommer "Derechos Humanos Cuba" (menneskerettigheder Cuba) faktisk ind blandt de mest populære søgninger.«

Det var så sent som i april 2007, at Yoani Sánchez grundlagde bloggen. Hun kedede sig og var frustreret. Bloggen døbte hun "Generation Y" efter den generation af cubanere, som blev født i 1970'erne og 80'erne, og hvis fornavne ofte begynder med Y.

Hun ramte plet. "Generation Y" blev et sjældent set hype af den slags, som kun finder sted på internettet. På mindre end et år havde hendes blog mere end en million unikke læsere om ugen.
Internationalt er Yoani Sánchez i dag et fænomen. Engelsk og spansk Wikipedia tilegner hende for eksempel næsten lige så meget plads som Fidel Castro. Inden for internet-verdenen er hun en celebritet, og hun får hele tiden invitationer til at medvirke i seminarer og modtage priser.

Hun har endnu ikke fået udrejsetilladelse. Men den internationale støtte og pengene fra priserne har gjort, at Yoani Sánchez kan hjælpe andre cubanske bloggere. I begyndelsen af 2009 lancerede hun blogportalen Voces Cubanas, hvor man nu kan finde nogle og tyve uafhængige blogs. I efteråret startede hun Blogakademiet.
Et halvt århundrede er passeret, siden den cubanske revolution blev kommunistisk. Udviklingen har siden været præget af skarp kontrol af borgerne og forfølgelse af anderledes tænkende med henvisning til truslen fra USA.

. Foto: Uffe Kalrsson
»Selvfølgelig er jeg bange. Men der findes ikke længere nogen vej tilbage. Omverdenen må have at vide, hvordan det står til i Cuba,« siger Yoani Sánchez. – foto: Ola Torkelsson

Dem, som er kritiske over for revolutionen eller regimet, risikerer at blive straffet for landsforræderi. Mange af Cubas politiske fanger er journalister, som er dømt til lange fængselsstraffe, efter at de har fået artikler om Cuba publiceret i international presse. Rigtigt alvorlig anses forbrydelsen for at være, hvis freelanceartiklerne sælges til USA-baserede massemedier, det er det samme som at være "agent i fjendens tjeneste", hedder det.

Blogakademiet er derfor en svær udfordring for Castro-regimet. Yoani Sánchez og de andre cubanske bloggere er ikke dissidenter eller anderledes tænkende af den traditionelle slags. De driver intet illegalt parti. De har ikke noget politisk program eller for den sags skyld nogen politisk farve. De blogger, fordi de vil ytre deres tanker og meninger.
Yoani Sánchez er uinteresseret i partipolitik. Det samme gælder en stor del af hendes generation, den postrevolutionære generation, som voksede op efter Sovjetunionens kollaps og blev en del af den globaliserede verden.
»Mange af os, som voksede op under krisen i 1990'erne, har mistet troen på "højre" og "venstre". Det er begreber, som ikke kan forklare situationen på Cuba i dag,« siger Yoani Sánchez.

Hun er flere gange blevet advaret efter at have betrådt farlige stier med sin blog-virksomhed. Tidligere troede alle, at hendes internationale bevågenhed ville beskytte hende, men i slutningen af sidste år blev hun mishandlet og derefter anholdt en halv times tid.

Det nye trusselsbillede betyder, at Yoani Sánchez nu er mere forsigtig, når hun går ud.
»Selvfølgelig er jeg bange. Men der findes ikke længere nogen vej tilbage. Omverdenen må have at vide, hvordan det står til i Cuba,« siger hun.
»Den seneste tids øgede pres gør, at vi bloggere overhovedet ikke kan føle os sikre. For at udfordre regimet er det rigeligt at beskrive virkeligheden. Sandheden er tilstrækkeligt farlig.«

Yoani Sánchez
Alder 34 år.
Familie Søn Teo, 14, ægtefælle Reinaldo Escobar, 62. Hunden Chispita og katten Nino.
Bor Lejlighed i bydelen Plaza de la Revolution, Havanna.
Uddannelse: Eksamen i filologi (sprog-videnskab) og journalistik ved Havan-nas Universitet, hvor hun traf sin mand.
Job Journalist og blogger.
Baggrund Har altid været lidenskabeligt interesseret i nye medier og computerteknologi. Boede i Schweiz i to år, hvor hun tog forskellige kurser i informationsteknologi og journalistik, mens hun arbejdede i en boghandel. Hun vendte tilbage til Cuba af familie-mæssige årsager. Det var i Europa, hun første gang havde fri adgang til information 24 timer i døgnet.
Blog: "Generation Y".
Udmærkelser: Fik "Premio Ortega y Gasset", den spansktalende verdens modsvar til Cavling-prisen, i april 2008, et år efter at bloggen startede. Derefter mange priser og udmærkelser. Blandt andet er hun på tidsskriftet Times liste over verdens hundrede mest indflydelsesrige personer. Sidste år udnævnte CNN hendes blog til en af verdens bedste. Hun har hidtil ikke fået tilladelse til at forlade landet for at modtage priserne.
Læsere: Har cirka 14 millioner unikke læsere hver måned, og det er alene på den spanske del. Bloggen oversættes i dag til 16 sprog. USA's præsident, Barack Obama, er en af læserne. "Din blog giver verden et åbent vindue til dagliglivet i Cuba," har han sagt.

Hun findes også på Twitter.
www.desdecuba.com/generationy/
Twitter twitter.com/yoanisanchez
Blogportal vocescubanas.com

MASSEMEDIER I CUBA
Cuba får verdens sjette-dårligste placering, når det gælder pressefrihed, ifølge den uafhængige organisation Reportere uden Grænsers pressefrihedsindeks. Situationen er kun værre i Burma, Iran, Turkmenistan, Nordkorea og Eritrea.

I september 2009 blev det ganske vist tilladt for alle cubanere at få internetopkobling. Tidligere havde det kun været statslige institutioner og virksomheder, som havde adgang til internettet. Men prisen er så høj for privatpersoner, at de nye regler i praksis er uden betydning.

I og med at det blev tilladt for cubanerne at besøge landets hoteller i 2009, blev det dog muligt for hvem som helst at anvende hotellernes internet-forbindelser. Prisen for en times internet-forbindelse ligger på 6 CUC (cirka 50 kroner), hvilket modsvarer en uges løn for en arbejder. Internetbrugen er derfor ikke udbredt. Filtre hindrer desuden fri informationsadgang.

Landets førende dagblad er kommunistpartiets organ Granma, derudover findes yderligere en håndfuld dagblade, som alle kontrolleres af kommunistpartiet. Det cubanske tv er ligeledes skarpt kontrolleret af regimet.
At arbejde som uafhængig journalist er både vanskeligt og farligt. Risikoen for at blive anholdt og dømt som "nordamerikansk lejesoldat" er stor for dem, som freelancer for international presse. Nogle og tyve politiske fanger, som benævnes samvittighedsfanger af Amnesty International, er journalister.

I dag findes nogle hundrede uafhængige bloggere i Cuba, som har blogs på udenlandske servere. Men eftersom de cubanske myndigheder har et filter, der forhindrer internetbrugere i at besøge webadresser, som anses for farlige, kan de ikke læse deres egne blogs. I Cuba spredes teksterne dog som pdf-filer via USB-nøgler og som email.
For at få deres tekster ud anvender de cubanske bloggere indimellem avanceret teknik og går omveje for at udsende deres tekster og billeder. Når det ikke fungerer, mailer de teksterne til venner eller indlæser teksterne per telefon til venner i udlandet.

Vi har spurgt syv studerende på Blogakademiet:
– Hvad betyder Blogakademiet for dig?
– Har du haft problemer med myndighederne på grund af det, du foretager dig der?

. Foto: Uffe Karlsson
Orlando Luis Pardo Lazo 38 fotograf
Det her er et sted, hvor man kan lære meget og desuden lære andre mennesker med samme interesser at kende.
Jeg har skrevet en bog, der blev forhindret i at blive udgivet. For at blive læst begyndte jeg at blogge i stedet for.
Jeg har en fotoblog, som hedder Boring home utopics, hvor jeg lægger mine billeder ud, og en tekstblog, som hedder Lunes de post revolution. Den findes også på engelsk.
vocescubanas.com/boringhomeutopics
orlandolunes.wordpress.com

 

. Foto: Uffe Karlsson

Regina Coyula 53 historiker
Jeg har lært utroligt meget. Alt er nyt, og her er så mange dygtige mennesker, som kan dele sin viden med mig.
Jeg har ikke haft problemer med myndighederne.
Jeg har en blog, som hedder Mala Letra, hvor jeg skriver personligt om Cuba. Som tidligere ansat ved Indenrigsministeriet har jeg et andet perspektiv. Bloggen oversættes til engelsk.
lamalaletra.wordpress.com

. Foto: Uffe Karlsson

Alain Saavedra 19 discjockey
At få lov at være med her er en drøm, som går i opfyldelse for mig. Jeg ville gerne have studeret til journalist på universitetet, men det lykkedes ikke. Nu har jeg fået chancen.
Jeg har haft problemer med både politiet og sikkerhedstjenesten. Jeg har oplevet at få stoppet hiphop-koncerter, som jeg havde arrangeret, og at få mit musikudstyr beslaglagt.
Jeg har en blog, der hedder Re-Evolución. Jeg startede den, fordi jeg følte mig så frustreret over tavsheden og censuren. Den findes også i en engelsk version.
reevolucion90.wordpress.com

 

. Foto: Uffe Karlsson

Rebeca Monzó 70 pensioneret læge
Jeg har altid godt kunnet lide at skrive. Det giver mig meget at være med her. Alt er helt nyt og vældig spændende. Jeg kan nå ud med mine ord over hele verden. Det er fantastisk.
Jeg har ikke haft problemer med myndighederne.
Jeg har en blog, som hedder Por el ojo de la aguja, hvor jeg skriver mine tanker. Jeg arbejdede tidligere for Unesco og har rejst meget. Verden aner ikke, hvordan der er i Cuba.
porelojodelaaguja.wordpress.com

. Foto: Uffe Karlsson

Laritza Diversent 29 jurist
Jeg lærer en masse hele tiden. Det her er et fantastisk kursus og en god måde at studere på. Mange kan så meget, og alle kan dele ud af sine kundskaber.
Sikkerhedstjenesten holder mig under opsyn.
Jeg har en blog, som hedder Las leyes de Laritza, hvor jeg skriver om det cubanske retssystem. Bloggen findes også oversat til engelsk.
jurisconsultocuba.wordpress.com

. Foto: Uffe Karlsson

Claudia Cadelo 26 fransklærer
For mig er det utroligt vigtigt at få lov at gå her, jeg har lært enormt meget. Førhen læste jeg på universitetet, men der beskæftiger man sig ikke med de nye medier.
Ja, jeg har været mishandlet og anholdt.
Jeg har en blog, som hedder Octavo Cero. Den skildrer situationen i Cuba og oversættes til seks andre sprog. Jeg findes også på twitter.
octavocerco.blogspot.com

. Foto: Uffe Karlsson

Eugenio Leal 57 ingeniør
Akademiet har givet mig værktøjer og viden. Jeg har lært enormt meget. Nu kan jeg nå ud med uafhængig information og fakta om Cuba.
Jeg er blevet truet og også anholdt ved en lejlighed.
Jeg har en blog, som hedder Veritas, hvor jeg publicerer de opinionsundersøgelser, som vi er en gruppe, der laver. Den findes også på engelsk.
vocescubanas.com/veritas

Oversættelse: Christine Elisabeth Møller

0 Kommentarer