Cuba frigiver journalister

Fire cubanske dissidenter er blevet frigivet efter flere års fængsling og befinder sig nu i Spanien, oplyser Reporters Sans Frontières. To er fremtrædende oppositions-journalister. Frigivelsen er dog næppe tegn på pressefrihed.

Fire cubanske dissidenter er blevet frigivet efter flere års fængsling og befinder sig nu i Spanien, oplyser Reporters Sans Frontières. To er fremtrædende oppositions-journalister. Frigivelsen er dog næppe tegn på pressefrihed.

De fire cubanere – Pedro Pablo Álvarez Ramos, Omar Pernet Hernandez , José Gabriel Ramón Castillo og Alejandro González Raga – blev i sin tid fængslet på grund af deres politiske overbevisning og er blandt 75 dissidenter, som alle blev arresteret under det såkaldte 'sorte forår' i Cuba i 2003.

De fik tidligere i denne uge besked på at forlade landet i forbindelse med frigivelsen og befinder sig alle nu i Madrid sammen med deres familier.

Ifølge flere internationale medier er der fortsat omkring 230 politiske fanger i Cuba, men siden Fidel Castro for snart 18 måneder siden overlod det daglige ansvar til sin bror Raúl, er antallet dalet mærkbart – angiveligt med 82.

To af de fire frigivne fanger betegnes som uafhængige journalister, der i sin tid sendte nyheder og oplysninger fra det statskontrollerede Cuba til websites, aviser og tv-stationer rundt i verden.

Det drejer  sig om 49-årige González Raga, som oprindeligt fik en fængselsdom på 14 år, og 50-årige Ramón Castillo, der var dømt til 20 år i fængsel. Sidstnævnte var i øvrigt i sin tid direktør for Kultur og Demokrati-instituttet og skrev for dissidenternes nyhedsbureau, Cubanet.

Frigivelsen har givet anledning til jubel blandt menneskerettighedsorganisationer og andre frontkæmpere for journalister – eksempelvis the Committee to Protect Journalists. Sidstnævnte påpeger dog, at der angiveligt stadig befinder sig omkring 22 uafhængige journalister i Cubas fængsler.

Det er da også tvivlsomt, om Fidel Castros beslutning om at gå af som præsident tidligere i denne uge vil bringe mærkbar pressefrihed til landet.  

Den danske journalist og Cuba-ekspert Øyvind Kyrø sagde forleden til Journalisten.dk, at det på ingen måde vil ændre på den begrænsede pressefrihed på Cuba:

»Det betyder overhovedet ingenting. Fidel er stadig den store leder, og han vil blive ved med at styre med fast og myndig hånd,« lød vurderingen fra Øyvind Kyrø.

Den seneste frigivelse af de cubanske journalister har dog fået den spanske udenrigsminister, Miguel Angel Moratinos, til at tale om, at man fortsat vil prøve at få Cuba til at gøre fremskridt.

Organisationen Reporters Sans Frontières/Reporters Without Borders kæmper nu for at få frigivet flere fanger på Cuba. Angiveligt er Cuba parat til snart at frigive tre andre cubanske journalister, der har deres familier i USA.

 

0 Kommentarer