Crime scene

23. november sidste år dækkede 33 filippinske journalister en kandidatopstilling, hvor Mangudadatu-klanen udfordrede den herskende Ampatuan-klan i kampen om guvernørposten. De blev alle dræbt.

23. november sidste år dækkede 33 filippinske journalister en kandidatopstilling, hvor Mangudadatu-klanen udfordrede den herskende Ampatuan-klan i kampen om guvernørposten. De blev alle dræbt.


Mangudadatu-klanen stiller op mod den herskende Ampatuan-klan i provinsen Maguindanao i Filippinernes sydligste øgruppe. En konvoj på 58 mennesker, 33 er journalister, kører i syv biler til valgkommissionens kontor. Journalisterne skal være skjold. Alle 58 bliver likvideret og gravet ned sammen med køretøjerne. Billedet er fra dagen efter, hvor ligene er blevet taget op fra massegraven.– Foto: Fotografen ønsker af sikkerhedsgrunde at være anonym.


Et år senere – 23. november 2010. En mor til en af de myrdede journalister besøger gerningsstedet for massakren. Over hele landet markeres årsdagen med fællesbøn og mindehøjtideligheder.
I baggrunden filippinske journalister, som op til årsdagen har gennemgået et 'Risk and Safety Training'-program.– Foto: Vic Kintanar


Aquiles Zonio, journalist, The Philippine Inquirer. Var på vej med i konvojen, men sprang fra i sidste øjeblik

»Vi troede, at ingen ville finde på at overfalde en konvoj fuld af kvinder og journa-lister. Massakren lærte os, at vi tog fejl.
Det var beskedne, hårdtarbejdende journalister. De skrev nyheder, solgte annoncer, knoklede dag og nat for at holde deres medier i live.
Vi havde siddet og snakket og joket under morgenmaden på hotellet få timer før …« – Foto: Nina Trige Andersen

 
Myrna Reblando. Enke til Alejandro 'Bong' Reblando, journalist for Manila Bulletin

»Alejandro talte altid om, at folk har ret til at vide, hvad der foregår. Til at vide, hvorfor tingene er, som de er i vores provins.
Jeg har truffet valget om at leve med risikoen ved at stå frem og kræve retfærdighed – Ampatuan-klanen kommer ikke til at lukke munden på mig. Men jeg er bekymret for mine børn og min familie.« – Foto: Nina Trige Andersen


Reynafe Momay-Castillo. Datter af Reynaldo 'Bebot' Momay, fotograf for Midland Review

»Min far var bare en ydmyg journalist. Men jeg tilgiver de skyldige. Vrede vil gøre mig til et bittert menneske.
Min far kendte til farerne ved sit arbejde. Men han elskede sit job, og han tænkte, at fordi han var journalist og kendt i provinsen, ville han være sikker.
Det var en ubeskrivelig katastrofe for os, for de efterladte. Et ubeskriveligt tab. Af kærlighed, af omsorg –
og af indkomst.«  – Foto: Nina Trige Andersen

Retssagen mod Ampatuan-klanen, deres private hær og lokale politifolk er nået til de indledende retshøringer. Advokater vurderer, at det med det nuværende tempo vil tage mindst 18 år, før der falder dom.

0 Kommentarer