Corona: Leverede medierne public service eller magthavernes version?

De etablerede nyhedsmedier har ukritisk købt myndigheders syn på corona, lyder kritikken fra de mest højreorienterede mediebrugere. ”Vi har løst vores public service-opgave,” siger TV 2-chef

Ganske få emner kan splitte befolkningen som corona. På den ene side har et stort flertal af befolkningen tillid til nyhedsmedierne. På den anden side er der en gruppe af højreorienterede, der mener, at medierne har overtaget ministre og myndigheders udlægning helt ukritisk.

”De mener helt overordnet, at mainstreammedierne udelukkende videregiver regeringens og myndighedernes side af sagen. De oplever, at den eneste udgave af corona-situationen har været fra the establishment,” siger ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet Miriam Brems.

Hun er i gang med et projekt, hvor hun bla. interviewer mediebrugere på højrefløjen, der opsøger medier som Indblik, 24Nyt og Newspeek for at finde corona-artikler, der kommer med en anden udlægning end i de etablerede nyhedsmedier.

Det kan for eksempel handle om proportionerne i politikernes indgreb.

Miriam Brems har i alt talt med 25 interviewpersoner om deres forbrug af alternative medier. Gruppen af personer er så lille, at man ikke kan generalisere, men projektet kan give en indikation på, hvorfor nogle opsøger alternative medier.

Nyhedsmedierne er unfair

Men hendes interviews bekræftes af ’Danskernes brug af nyhedsmedier 2021’ fra Roskilde Universitet. Her svarer 42 procent i gruppen af ”meget højreorienterede”, at deres politiske holdninger bliver unfair gengivet i medierne. Og deres utilfredshed kan i høj grad forklares med coronadækningen, siger professor i kommunikation Kim Schrøder.

”Nye Borgerliges vælgere er skeptiske over for eliten og sundhedsmyndighederne, mens Liberal Alliances vælgere er skeptiske på grund af den personlige frihed og den manglende mulighed for at træffe personlige valg,” siger Kim Schrøder.

Og det er en skepsis, der kan måles i trafikken hos de alternative medier.

”Corona er helt sikkert en kioskbasker,” siger chefredaktør på det liberale nyhedsmedie Indblik Claes Kirkeby Theilgaard.

Fint klaret 
Thomas Funding, chefredaktør på TV 2 Nyhederne hæfter sig ved, at TV 2 sammen med DR er de to mest troværdige medier i befolkningens øjne.

”Så jeg mener, at vi har løst vores public service-opgave, som vi skal. Det synes jeg er fint klaret, når man tænker på, hvilken dominerende historie vi har skulle forholde os til,” forklarer Thomas Funding.

Tilbage ved den første nedlukning i marts 2020 advarede Thomas Funding selv om, at medierne skulle passe på med at blive for ukritiske.

”Myndigheder er ikke sandhedsvidner, der ikke må antastes,” sagde Thomas Funding.

Han var dengang politisk redaktør på Avisen Danmark. I dag er han chefredaktør på TV 2 Nyhederne, og efter lidt slingrekurs i begyndelsen har medierne generelt gjort det godt, mener Thomas Funding.

”Når jeg kigger tilbage, er der blevet lavet meget dygtig journalistik og mange kritiske vinkler.”

Der skal være dokumentation

Thomas Funding siger, at der måske ikke har været så mange historier, der udfordrer den grundlæggende præmis for corona-indsatsen – for eksempel om nedlukningen var helt forkert eller ej.

”Hvis det er det, man efterlyser, så ville man nok ikke være tilfreds med de etablerede medier, før hele strategien blev lavet om,” siger Thomas Funding.

Han tilføjer, at et medie som TV 2 er lige nøjagtig så kritisk, som kilder og dokumentation kan holde til.

”Ethvert medie ville elske at kunne bringe en historie om, at nedlukningen var hul i hovedet. Det ville være en kæmpe god historie. Men det kræver ordentlig dokumentation,” siger Thomas Funding.

Begge sider er farvede

Interviewpersonerne i Miriam Brems’ ph.d.-projekt er godt klar over, at alternative medier ofte bliver kritiseret for at overdrive og for at blande holdninger og fakta.

”Der er en bevidsthed blandt brugerne om, at indholdet er ensidigt, men de oplever også, at mainstreammedierne er ensidige. De opsøger begge dele for at få to forskellige versioner,” fortæller Miriam Brems.

Der er jo lavet mange kritiske historier om corona, regeringen og sundhedsmyndighederne i de etablerede medier. Er de opmærksomme på det?

”Det er ikke noget, jeg specifikt har spurgt ind til, men nogle interviewpersoner fremhæver enkelte eksempler på kritiske historier, de har bidt mærke i. Det ændrer dog ikke på deres opfattelse af, at dækningen helt generelt har været for ukritisk og ensidig,” siger Miriam Brems.

0 Kommentarer