Kort før jul blev samtlige ansatte på den engelsksprogede avis Copenhagen Post opsagt. Siden har avisen været ramt af utryghed og dårlig stemning.
»Det har været en meget ubehagelig tid i konstant utryghed. Vi er blevet lovet, at det nok skal gå, men vi er ikke kommet nogen vegne. Fremtiden er meget usikker, for vi er sådan set blevet fyret, selv om vi får at vide, at vi kan blive genansat,« siger nyhedsredaktør Justin Cremer.
Han har i dag besluttet at sige stop og forlade avisen, selv om han er midt i sin lønnede opsigelsesperiode – fordi han ikke længere kan holde det ud.
Røde tal i flere år
Copenhagen Post er en ugeavis i tabloidformat, der har eksisteret siden 1998. Men de seneste år har avisen haft røde tal på bundlinjen, og der har længe været tale om omstruktureringer.
I slutningen af sidste år valgte både chefredaktøren og den adm. direktør at sige op.
Den nu afgående adm. direktør, Jesper Nymark, stopper efter 12 år, når hans opsigelsesperiode er udløbet. Han har sagt op, fordi han er uenig med Ejvind Sandal om linjen.
»Vi har været uenige om strategien og den måde, virksomheden skulle drives. Ejvind Sandal har også haft en del andre aktiviteter i forhold til bestyrelsesposter og andet, som er blevet nedtrappet de seneste år, og det har betydet, at han er blevet mere engageret i avisen. Det er hans ret som udgiver og ejer at have meninger om, hvordan den skal drives,« siger han.
Jesper Nymark tilføjer, at han betragter sin opsigelse som »udramatisk«.
Vi lukker, eller vi skærer ned
En dag i december blev medarbejderne på avisen indkaldt til et møde. Her fortalte ejer og udgiver Ejvind Sandal, at Copenhagen Post har tre mulige scenarier foran sig.
- Copenhagen Post lukker ved udgangen af marts.
- Copenhagen Post omlægges til udelukkende online-avis.
- Copenhagen Post gennemfører besparelser og udkommer fremover i en mindre udgave.
Og dagen efter mødet blev samtlige medarbejdere opsagt.
Alle medarbejdere fyret
De fleste har tre måneders opsigelse, og derfor stopper de den 31. marts. Hvis der er fundet en stabil økonomi for avisen inden da, vil der ske genansættelser, har Ejvind Sandal sagt.
»Vi fik at vide, at nu ville vi på avisen prøve at finde en fremtidssikret model, og så ville vi alle blive genansat. Siden har der været utallige møder, hvor vi har snakket frem og tilbage, men der er ikke sket noget,« siger Justin Cremer.
Derfor besluttede han at sige stop i dag fredag og stoppe opsigelsesperioden før tid.
»Jeg kan simpelthen ikke holde det ud mere. Jeg er nødt til at have sikkerhed for, hvad der skal ske,« siger han.
Kunne ikke holde til det mere
Justin Cremer har været på Copenhagen Post siden oktober 2010 og ærgrer sig over, at det slutter – og især, at det slutter sådan her.
»Jeg er stolt af de forandringer, der er sket på avisen de seneste år. Vi har gennemført et redesign og fået mere egenproduceret indhold. Det smerter mig at forlade alt det, vi har skabt.«
Hvad skal der nu ske med dig?
»Jeg er nødt til at lægge det bag mig og fokusere på, hvad der skal ske med mig i fremtiden. Det er en uhyggelig tid at stå uden job, men jeg kunne ikke holde til den usikre situation mere.«
Afgående direktør: Kender ikke planerne
Den afgående direktør, Jesper Nymark, er ked af det på medarbejdernes vegne over, at de alle er blevet afskediget.
»Det var jeg ked af at høre. Jeg har selv arbejdet 12 år i virksomheden, og jeg mener, vi har bygget noget godt op. Jeg ville være ked af at se det forsvinde, men jeg kender ikke Ejvind Sandals plan for rekonstruktion af virksomheden.«
Har du et medansvar for situationen, som er opstået nu?
»Jeg har i hvert fald ikke kunnet få gennemført det, jeg gerne ville. Vi har været pressede på økonomien og haft et negativt resultat de seneste par år. Sidst vi kørte i plus var, så vidt jeg husker, i 2010.«
Ejeren bekræfter – jeg har fyret alle
Copenhagen Post er siden 2000 ejet af jurist og erhvervsmand Ejvind Sandal. Han er bl.a. tidligere direktør på Politiken og bestyrelsesformand for fodboldklubben Brøndby IF.
Ejvind Sandal bekræfter over for Journalisten, at han har fyret samtlige medarbejdere på avisen kort før jul.
»Jeg har fyret alle medarbejderne af to grunde: Hvis der ikke kom mediestøtte, vidste jeg, at jeg måtte lukke avisen. Ud fra den synsvinkel ville det være rart, at alle var fyret, så de kunne fratræde samtidig. Hvis mediestøtten så kom, og vi fik en forretningsplan til at fortsætte, så vidste jeg, at vi måtte ryste organisationsposen og se, hvilke funktioner der ville være brug for. Det er jo ikke givet, at alle heltidsansatte stadig skal være det, nogle skal måske ned på deltid.«
»Da jeg ikke vidste, hvem vi fik brug for, fyrede jeg alle sammen. Det giver dem også anledning til at finde ud af noget andet, hvis de ikke tror på projektet,« siger han.
Ejvind Sandal henviser til, at avisen er nødt til at spare for at få rettet op på økonomien. Hvor meget avisen præcist skal spare, vil Ejvind Sandal ikke ud med.
»Det er klart, at man ikke kan have røde tal for evigt. Derfor er vi nødt til at spare. Og der, hvor besparelserne kommer hurtigst og mest kontant, det er på lønkontoen.«
Gu er det usikkert, gu er det ubehageligt
Ejvind Sandal kan godt forstå, at medarbejdere som Justin Cremer har været utrygge ved forløbet.
»Selvfølgelig er det usikkert. Udgangspunktet har været, at hvis det værste skete, måtte vi lukke butikken 1. april, og uanset hvad er der en omlægning forude.«
”Det har været en meget ubehagelig tid i konstant utryghed,” siger Justin Cremer …
»Det er jo fuldstændig rigtigt. Gu er det usikkert, gu er det ubehageligt. Men vi er nødt til at gribe ind for at sikre, at det hele ikke hører op. Det er en operation for at redde arbejdspladsen, ikke for at terrorisere medarbejderne.«
Omlægger avisen til A4
Ejvind Sandal fortæller, at han siden december – hvor medarbejderne blev orienteret om de tre mulige scenarier for avisen – har arbejdet på at finde ud af, hvad der skal ske.
Lige nu er status, at han satser på model 3: Altså at avisen stadig udkommer på tryk, men at der skæres på indholdet. Samtidig styrkes avisen online.
»Det er den model, der giver mest mening. Vi er så langt, at vi netop i dag har besluttet, at den første udgave af den nye avis kommer omkring 1. marts,« siger han.
Planen er at ændre avisens format, så den fremover går fra tabloid til A4.
»Det er et fremragende format. Og hvis du kun laver avisen halvt så stor, koster det nok også kun halvt så meget at lave den,« siger Ejvind Sandal.
Genansat to i dag
Han fortæller, at processen med at genansætte nogle af de fyrede medarbejdere også er i gang.
»I dag har jeg trukket opsigelserne tilbage over for to af nøglemedarbejderne. Nu vil jeg sammen med dem finde ud af, hvordan den øvrige organisation skal se ud, og om og hvis vi skal trække andre opsigelser tilbage.«
Er det ikke en meget usikker situation, du bringer medarbejderne i, når de går rundt uden at vide, om de bliver genansat?
»Det eneste, vi ved med sikkerhed, er, at vi skal bruge færre medarbejdere til den fremtidige forretning. Men vi ved ikke, præcis hvem eller hvad de skal lave. Derfor har jeg lagt det åbent frem. Vi kunne også have valgt salami-metoden, hvor de går og venter på at blive fyret. Jeg ved ikke, hvad der er værst.«
Det er et drastisk skridt, du har valgt for virksomheden. Har I vist rettidig omhu?
»Der kan jeg roligt sige nej. Vi kunne lige så godt have gjort det her sidste år. Dengang var der bare ingen afgørelse af, hvordan mediestøtten ville udvikle sig. I 2013 blev det klart, at der ikke ville være distributionsstøtte mere, og det afgjorde sagerne.«
Hvad håber du, fremtiden bliver for Copenhagen Post?
»Jeg håber, hvis vi får mediestøtte og får sparet og tilpasset organisationen, at vi har breakeven i andet halvår. Men jeg ved det ikke,« siger Ejvind Sandal.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Engelsksproget tabloidavis i København. Så har man hørt det med. Hatten af for iværksættermodet.