Copenhagen Post fyrer – og genansætter

Alle 12 ansatte på ugeavisen Copenhagen Post blev fyret før jul. »Da jeg ikke vidste, hvem vi fik brug for, fyrede jeg alle medarbejderne,« siger avisens ejer, Ejvind Sandal. Nu genansætter han dem, der er brug for. »Det er ikke en ordentlig måde at gøre det på,« siger DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård.

Kort før jul blev samtlige 12 ansatte på den engelsksprogede avis Copenhagen Post opsagt.
»Det har været en meget ubehagelig tid i konstant utryghed. Vi er blevet lovet, at det nok skal gå, men vi er ikke kommet nogen vegne. Fremtiden er meget usikker, for vi er sådan set blevet fyret, selv om vi får at vide, at vi kan blive genansat,« siger nyhedsredaktør Justin Cremer, der har besluttet at sige stop og forlade avisen, selv om han er midt i sin lønnede opsigelsesperiode.

Copenhagen Post er siden 2000 ejet af jurist og erhvervsmand Ejvind Sandal. Han er blandt andet tidligere direktør på Politiken og bestyrelsesformand for fodboldklubben Brøndby IF.
»Jeg har fyret alle medarbejderne af to grunde: Hvis der ikke kom mediestøtte, vidste jeg, at jeg måtte lukke avisen. Ud fra den synsvinkel ville det være rart, at alle var fyret, så de kunne fratræde samtidig. Hvis mediestøtten så kom, og vi fik en forretningsplan til at fortsætte, så vidste jeg, at vi måtte ryste organisationsposen og se, hvilke funktioner der ville være brug for. Det er jo ikke givet, at alle heltidsansatte stadig skal være det, nogle skal måske ned på deltid.«

Processen med at genansætte nogle af de fyrede medarbejdere er ifølge Ejvind Sandal i gang.
»I dag har jeg trukket opsigelserne tilbage over for to af nøglemedarbejderne. Nu vil jeg sammen med dem finde ud af, hvordan den øvrige organisation skal se ud, og om og hvis vi skal trække andre opsigelser tilbage.«

Copenhagen Post har de seneste år haft røde tal på bundlinjen, og snakken om en omlægning har spøgt længe.

Det er et drastisk skridt, du har valgt for virksomheden. Har I vist rettidig omhu?
»Der kan jeg roligt sige nej. Vi kunne lige så godt have gjort det her sidste år. Dengang var der bare ingen afgørelse af, hvordan mediestøtten ville udvikle sig. I 2013 blev det klart, at der ikke ville være distributionsstøtte mere, og det afgjorde sagerne,« siger Ejvind Sandal.

Forløbet vækker kritik i Dansk Journalistforbund.
»Det lyder voldsomt. Det er ikke en ordentlig måde at gøre det på,« siger formand Mogens Blicher Bjerregård.

»Jeg synes, man bør prøve at finde de muligheder, der er for at løse problemerne på sådan et medie, i stedet for at fyre alle og lave genansættelser,« understreger Mogens Blicher Bjerregård, der gerne havde set, at situationen havde været afklaret, inden der faldt fyringer.

En af de ansatte er medlem af DJ.

0 Kommentarer