Coop: Samvirke-redaktør ikke fyret for kontroversiel forside

Coops ledelse kendte ikke til den omstridte forside på Samvirke, da chefredaktøren blev fyret. ”Der kan umuligt være nogen sammenhæng,” siger redaktionschef. Hendes udlægning bliver bekræftet af både Coop og eks-redaktøren selv

Der er ingen sammenhæng mellem Samvirkes omstridte forside om pesticidrester i mad, og at bladets chefredaktør Karsten Kolding er blevet fyret. Sådan lyder det samstemmende fra både Coop, Samvirkes redaktionschef og den fyrede redaktør selv.

”Jeg er selv en stor fan af Karsten Kolding. Og jeg har været vidne til både forsiden og fyringen af Karsten Kolding. Og jeg er helt sikker på, at der ikke er nogen sammenhæng mellem de to ting,” siger Pia Thorsen Jacobsen, der er redaktionschef på Samvirke og konstitueret chefredaktør efter fyringen af Karsten Kolding, som var chefredaktør og kommunikationschef .

Pia Thorsen Jacobsen er træt af, at det flere steder på sociale medier og særligt i kommentarfeltet her på journalisten.dk er blevet en vedtaget sandhed mellem brugerne, at den omstridte forside må være årsag til fyringen.

Hvordan kan du være sikker på, at der ikke er nogen sammenhæng? Det er jo ikke dig, men Coops ledelse, der har truffet beslutningen om fyringen.

”Der kan umuligt være nogen sammenhæng mellem den forside og fyringen af Karsten Kolding. Da jeg blev orienteret om fyringen den 18. september, havde Coops ledelse intet kendskab til den forside,” siger Pia Thorsen Jacobsen.

Hun oplyser, at kun hun selv, journalisten og fotografen bag historien, bladets art director samt chefredaktør Karsten Kolding kendte til den omstridte forside på det tidspunkt. Karsten Kolding havde ikke deltaget i udarbejdelsen af forsiden, men havde godkendt den på mail.

Coop og ex-redaktør bekræfter forløbet

Det seneste nummer af Samvirke blev først offentliggjort den 29. september, og herefter opstod en ophedet debat om forsiden med hård kritik fra landbrugets top, og hvor organisationen Bæredygtigt Landbrug ligefrem har opfordret til en boykot af Coop.

Hovedpersonen selv, Karsten Kolding, bekræfter Pia Thorsen Jacobsens udlægning over for Journalisten, herunder at Coops ledelse ikke kendte til forsiden, da han blev opsagt.

Coops foreningsdirektør, Mike Dranov, ønsker ikke at lade sig interviewe om sagen, men skriver i en mail til Journalisten:

”Vi udtaler os principielt ikke om personsager, men jeg kan bekræfte, at Karsten Kolding er stoppet i Coop, og at det ikke har noget at gøre med forsiden på det seneste Samvirke.”

Lettere at diskutere med landmænd

Redaktionschef Pia Thorsen Jacobsen ærgrer sig over, at der er et tidssammenfald mellem fyringen og den efterfølgende debat om forsiden, fordi sammenfaldet har fået offentligheden til at tro, at der er en sammenhæng.

Hun har oplevet det som frustrerende, at det er blevet en vedtaget sandhed på sociale medier og i kommentarfeltet på Journalistens site, at der er en sammenhæng mellem fyringen og forsiden. Hun har selv været inde i kommentarfeltet og afvist teorien, men andre kommentarer fastholder alligevel sammenhængen.

”Det er frygteligt. For jeg sidder med en viden om, at det ikke er rigtigt. Derfor skriver jeg det i kommentarfeltet på journalisten.dk, og så kan jeg se, at folk bare vrøvler videre. Så vil jeg hellere diskutere med landmændene, selv om det også er svært. Men her oplever jeg virkelig, at det er som at slå i en dyne. Folk har åbenbart bare besluttet sig for, hvordan den sag hænger sammen. Det er simpelthen så trættende at være vidne til,” siger Pia Thorsen Jacobsen.

Den omstridte forside hos Coop viser en person, der skal til at spise en salat iført gasmaske, kemikaliedragt og gummihandsker under overskriften: ”Sprøjtegift er hverdagskost”.

Efterfølgende har Coop og Samvirke beklaget, at formen har skygget for indholdet i en artikel, som man ellers fuldt ud kan stå inde for.

4 Kommentarer

Erik Daugaard
13. OKTOBER 2017
@ Pia Just. Det kunne også
@ Pia Just. Det kunne også være fedt, at få lavet de 3 andre forsider færdige og trykke dem som plakater.
Pia Just Andersen
13. OKTOBER 2017
Den skitse skal på Museum!!!!
Den skitse skal på Museum!!!!!!!
Michael Kjærgård
12. OKTOBER 2017
Forslag til yderligere
Forslag til yderligere opfølgning: Spørg Annette Scheibel, Mogens Grejsen, Gert Nicoailsen og Kjeld Jørgensen hvad det er de tror de ved, siden de EFTER Pia Thorsen Jacobsens indlæg på den oprindelige artikel bliver ved med at fastholde sammenhængen mellem forside og fyring. Forstemmende at det om en debat på lige præcis Journalisten.dk kan siges med rette at 'folk har åbenbart bare besluttet sig for, hvordan den sag hænger sammen'. Stil dem gerne til regnskab for det.
Lotte Bilberg
12. OKTOBER 2017
Tak for god opfølgning på den
Tak for god opfølgning på den oprindelige artikel.