Computerworld vinder Bordingprisen

Kristian Hansen fra Computerworld vandt Anders Bordings journalistpris 2011. Hans ansøgninger om aktindsigt blev behandler tankevækkende langsomt, siger han.(opdateret 10:42) 

Kristian Hansen fra Computerworld vandt Anders Bordings journalistpris 2011. Hans ansøgninger om aktindsigt blev behandler tankevækkende langsomt, siger han.(opdateret 10:42) 

Årets vinder af Anders Bordings journalistpris er Kristian Hansen fra Computerworld, der fredag fik tildelt prisen for klassisk kulegravning præsenteret på nettet. I en serie på over 100 online-artikler har Kristian Hansen på "vedholdende, systematisk og dybdeborende vis" afdækket, hvordan et stort antal kommuner fik tegnet millionkontrakter med KMD uden udbud og samtidig modtog gaver fra it-firmaet.

Kristian Hansen fra erhvervs – og samfundsredaktionen på Computerworld har blandt andet kunne dokumentere at KMDs embedsmænd har deltaget i golfturnering med alt betalt på KMDs regning. Kommunaldirektøren i Hedensted Kommune fik koncertbilleter med det australske rockband AC/DC og overnatning betalt. Andre er blevet inviteret til fodbold.
»Der er tale om en næsten klassisk romanopbygning, forbilledlige researchmetoder, god solid konfrontation og solidt benarbejde, og historien har fået klare konsekvenser,« lød det fra priskomiteen.

Kristian Hansen fortæller til Journalisten.dk at artikelserien begyndte med et tip. Han fandt hurtigt ud af ud, at "der var noget om snakken", søgte aktindsigt i kommunerne op kunne dokumentere at hver tredje kommune tegnede kontrakter med KMD uden at sende dem i udbud. Ifølge beregninger, som Computerworld har fået lavet, har kommunerne tabt mindst 200 millioner kroner på grund af den manglende konkurrence i udbudstegningen.

Kristian Hansen har dækket sagen siden november 2009 og frem til i dag. Han siger at kommunerne i flere tilfælde har været tankevækkende langsomme med at give aktindsigt.
»I diskussionen om en kommende offentlighedslov må man konstatere, atde eksisterende regler ikke en gang bliver overholdt.«

Til gengæld betegner han kommunikationsarbejdet fra KMD som meget professionelt.
»Når man hører, hvordan DSB behandlede Lars Abild og de andre journalister i sagen om DSB First, har det her været en dans på roser. De har været meget professionelle og argumenteret på et fagligt niveau. Men de havde selvfølgelig heller ikke haft så meget i klemme som de kommunale embedsmænd,« siger Kristian Hansen.

Bordingpriserne uddeles af Danske Specialmedier og Medieprisen tilfaldt Institut for Fremtidsforsknings magasin SCENARIO for et "modigt, velgennemtænkt, æstetisk og tankevækkende bud på printmagasin i en digital verden". Design-prisen gik til Samvirke, mens den digitale pris blev vundet af 3F.dk for temasitet "3F'erne bor i Udkantsdanmark.
(opdateret 10:42 med udtalelser fra Kristian Hansen),

 

0 Kommentarer