Computerworld skruer ned for klikbaskere og hamsterhjul

Færre artikler per journalist og mindre klikbaskende overskrifter. Computerworld sadler om, selv om det kan koste en tredjedel af trafikken. »Nu evaluerer vi på mavefornemmelse, og hvad vi synes er vigtigt,« siger chefredaktør

Hvis du læser computerworld.dk til dagligt, så kan det være, du har bemærket en forskel.

Computerworld har nemlig skruet ned for det, chefredaktør Lars Jacobsen kalder "hamsterhjulet". Det betyder færre og bedre artikler, mindre fokus på klik og flere historier, der ikke er klassiske skarpe nyheder.

»Vi har brugt den klassiske skabelon for nyheder på næsten alt, også historier, som ikke fortjener det. Vi har været rigtig gode til nyheder og stolte af, at vi kunne få folk til at læse næsten hvad som helst. Men måske er vi gået for langt med at presse alt ned i den skabelon,« siger Lars Jacobsen til Journalisten.

Vil ikke halse efter dagsordenen

Han mener, at Computerworld i højere grad skal sætte dagsorden i stedet for at halse efter den.

»Vi vil tilbageerobre dagsordenen fra nyhedernes hamsterhjul i stedet for hele tiden at lave nyheder for at følge med dagsordenen.«

Hvad mener du er gået galt?

»Vi blev fanget af vores egen succes. ”Se, der er 10.000, der har læst det her” – ”Der er 20.000, der har læst det her”. Det er meget for små nichemedier som os, og vi har elsket at få folk til at klikke på hvad som helst.«

Læserne: Tag jer nu sammen med de overskrifter!

Lars Jacobsen fortæller, at en læserundersøgelse for nylig har været en løftestang for forandringerne.

»Læserne syntes, vi gjorde det okay. Vi var ikke så meget bedre end konkurrenterne, som vi gerne ville. Men så var der et felt til kommentarer: Jeg turde næsten ikke vise det til nogen, for det var en endeløs liste af ”tag jer nu sammen med de overskrifter! Vi gider det ikke”,« siger han.

Nu skal Computerworld skrive mindre klikbaskende overskrifter og sigte mere til væsentlighed og præcision end klik.

Det kan koste hvert tredje klik

Men det store spørgsmål er naturligvis, om det svækker trafikken hos Computerworld.

»Ja, vi kan se det på trafikken – på godt og ondt. De historier, der er gode historier i forvejen, de klikker noget mere. Men nogle af dem, hvor vi før ville have ”puttet læbestift på grisen”, de får måske halvt så mange klik, som de plejer. Det er jeg, direktøren og vores ejere gået ind i med åbne øjne. Vi vidste, at det ville koste trafik, måske endda en tredjedel. Til gengæld får vi mere kvalitet,« siger Lars Jacobsen.

Lars Jacobsen mener, at Computerworld har mere brug for troværdighed end klik.

»Det handler om tillid. Computerworld er et videnshus, vi laver også events. Vi har brug for tillid og legitimitet. Hvorfor skal du bruge din tid hos os? Der har vi måske spændt buen for hårdt.«

Computerworld plejede at have et krav om tre-fire historier per journalist. Det skrues nu ned til en-to historier om dagen, fortæller Lars Jacobsen.

»For eksempel skrev vi, at Microsoft kun har få procenter af smartphone-markedet, selv om de har en kæmpe pengetank. Der ville vi nok have lavet en hurtig nyhed og så videre til næste historie. Men i stedet har vi lavet analysen: Hvad er det for nogle barrierer, der gør, at de ikke har erobret markedet?«

Klik er streget på morgenmødet

Lars Jacobsen mener, at sådan en omlægning er afhængig af, at ledelsen tør stå bag det.

»Det handler om at skabe ro. Der er det vigtigt for mig som chef at gå forrest og sige: Nu stopper det. Vi har en morgenrapport hver dag, hvor vi evaluerer dagen før og klapper hinanden på skulderen. Der plejede vi også at vise kliktal. Dem har jeg fjernet. Nu evaluerer vi på mavefornemmelse, og hvad vi synes er vigtigt,« siger han.

»Til gengæld forventer jeg, at journalisterne kan fortælle mig, hvorfor deres historie er vigtig. Det skal ikke være ”denne her får en masse klik”.«

Branchen har et problem

Lars Jacobsen har bl.a. en fortid som formand for Danske Mediers analyseudvalg. Han mener, at branchen har et problem.

»Vi er jo fanget af historien. I analyseudvalget har jeg jo selv været med til at planlægge, hvordan man måler klik. Engang i webbens oprindelse fandt vi ud af, at sidevisninger er valutaen. Engagement, målgrupper, det går lidt tabt. Jeg tror da, branchen har et problem. Du kan også se, at annoncørerne har opdaget det. En sidevisning i dag er 10 gange mindre værd end for 10 år siden.«

3 Kommentarer

Elisabeth Due
1. SEPTEMBER 2014
Det er da som sød musik i
Det er da som sød musik i mine ører. Har i mange år været en flittig læser af CW men blev så irriteret over den den sensationsagtige jagt på 'tvangsklik', at jeg nærmest droppede mediet. Nu vil jeg genoptage min læsning med forventningens glæde
lars juul jensen
31. AUGUST 2014
så blev det sgu alligevel en
så blev det sgu alligevel en god søndag :-)
Nikolaj Grøn, SSR
29. AUGUST 2014
Det lyder rigtig lovende....

Det lyder rigtig lovende....

Vh
Nikolaj Grøn, SSR
http://www.ssr.dk