Comedyshow på TV 2 går over stregen

Brian Mørk Show på TV 2 Zulu lever ikke op til TV 2's værdier, mener seernes redaktør på TV 2. "Stationen har et etisk problem, når man i humorens navn accepterer verbale overfald på kendte personer uden grund."

Brian Mørk Show på TV 2 Zulu lever ikke op til TV 2's værdier, mener seernes redaktør på TV 2. "Stationen har et etisk problem, når man i humorens navn accepterer verbale overfald på kendte personer uden grund."

Det er ikke i overensstemmelse med TV 2's etik, når et medlem af kongehuset i programmet Brian Mørk Show bliver kaldt en "sædfontæne". Eller når en kvindelig håndboldspiller beskrives som sexfikseret i en grad, så hun kan "samle et modelfly med sin vagina". Eller det antydes, at en kvindelig nyhedsvært er befængt med kønssygdomme.

Det skriver seernes redaktør på TV 2, Lars Bennike, i en aktuel klumme om Brian Mørk Show, efter at en seer har klaget over programmet, som bliver sendt på TV 2 Zulu og genudsendt på TV 2.

"Der skal bestemt – også efter min mening – være højt til loftet og vide grænser for satire på TV 2, men jeg mener også, at stationen har et etisk problem, når man i humorens navn accepterer verbale overfald på kendte personer uden grund. Der er ikke nogen oplagt, offentlig anledning til, at de personer, som uden samtykke omtales i Brian Mørk Show, skal fremstilles på landsdækkende tv i en tydeligt sexistisk og nedvurderende sammenhæng," skriver Lars Bennike om programmet, hvor den bærende idé, er, at alt, hvad der bliver sagt, er løgn.

"Ingen af de omtalte tredje-personer er selv med i programmet, og de har således ikke mulighed for at tage til genmæle. Det er også svært at tage til genmæle over for påstande, som angiveligt er løgn."

Kritikken fra Lars Bennike kommer samtidig med, at BBC i Storbritannien vil gøre satiren mere stueren og mindre ydmygende. For eksempel kræver det nu ledelsens tilladelse at lave indslag med telefonfis eller uanmeldte besøg på folks hjemmeadresse. Stort set alt skal båndes og ses i gennem af en redaktør, før det bliver bragt, skriver Politiken.

Lars Bennikes kritik af Brian Mørk Show får dog ingen konsekvenser for satiren på TV 2's programflade. I sin klumme skriver Lars Bennike nemlig, at TV 2's ledelse ikke ønsker at gribe ind over for programmet.
"Holdningen er, at det ikke er muligt at opstille regler for humor og comedy, fordi det er imod genrens natur."

Lars Bennike mener, at Brian Mørk som programvært er en dårlig rollemodel, og at der er tale om ringe programetik fra TV 2's side.
"Den dårlige etik handler for mig om, at man på TV 2 Zulu – og i genudsendelsen på TV 2's hovedkanal – uden grund sværter folk til med meget private antydninger og påstande – uden at de reelt har mulighed for at tage til genmæle. Det er efter min mening uetisk, og jeg synes ikke, det er rimeligt at sige, at folk bare kan gå til Pressenævnet eller anlægge en injuriesag."

Selve præmissen for Brian Mørk Show – at det hele er løgn – fritager ifølge Lars Bennike efter nogle juristers vurdering ikke nødvendigvis for straf, hvis det skulle komme til en eventuel injuriesag.

Læs hele klummen fra seernes redaktør her

1 Kommentar

Jakob Risom
15. OKTOBER 2009
Re: Comedyshow på TV 2 går over stregen

Var det ikke rimeligt at spørge Brian Mørk selv, om han havde nogen kommentarer - man plejer vel normalt at høre begge parter i en sag.

Mvh

Jakob Risom