search

Coach: P1-værter skal skrue op for personligheden

Mange radioværter mangler personlighed, og det gør programmerne mindre vedkommende. På P1 afholder nogle journalister sig fra at træde i karakter på grund af kanalens selvforståelse, mener værtscoach Palle Steffensen: »P1 er inde i en udvikling, men de er ikke helt fremme ved målstregen«

Uanset om du arbejder på P1, DR Nordjylland, Radio 24Syv eller Radio Silkeborg, skal du som radiovært kunne det samme – variere sproget, formidle levende og have humor. Og så er det vigtigt med kant, så du kan stille de uventede spørgsmål.

Det fortæller medierådgiver, værtscoach og tidligere kanalchef på DR1 Palle Steffensen, der lørdag eftermiddag taler om det personlige værtsskab ved Radio Days i København.

Her er budskabet, at det ikke er nok at være en stor personlighed for at være en god vært. Det er heller ikke nok at være en god journalist.

»Mange værter mangler personlighed. Det er gode journalister, men de er sprogligt for uinteressante og forudsigelige, fordi de benytter sig af faste vendinger. Det får dem til at lyde som om, det bare er endnu et dag på jobbet. Jeg kan nogle gange godt savne den virkelige tilstedeværelse,« forklarer Palle Steffensen.

»En god vært er en person, man har lyst til at lytte til, vende tilbage til, og som man fortæller sine venner om – og byggestene er de samme uanset hvilket program, man er en del af,« siger Palle Steffensen.

Han siger, at mange værter på P1 gør det godt. Men en del kæmper mod kanalens selvforståelse. Det det betyder, at de bliver for usynlige. Palle Steffensen har blandt andet arbejdet med P1s morgenflade, hvor man har skruet op for værternes personlighed ved at værterne taler med hinanden – og tør komme med subjektive betragtninger.

»Jeg synes Anders Bech-Jessen er god til at være personlig. Man kan mærke ham gennem radioen. Han har ikke mindre personlighed end for eksempel værterne på Monte Carlo på P3, som jeg synes gør det fremragende,« forklarer Palle Steffensen.

Desværre er det kun momentvis, at P1 løfter værtsskabet, mener Palle Steffensen.

»På P1 er den største modstander ikke værterne, men kanalens kollektive selvforståelse, hvor der bliver sat lighedstegn mellem seriøsitet og alvor. Jeg ved, at P1 er inde i en udvikling, men de er ikke helt fremme ved målstregen.«

Når Palle Steffensen ser ud over det danske radiolandskab, er han for eksempel glad for Radio 24syvs Jarl Cordua og Torben Steno – »man kan mærke dem helt ud i porerne.«

René Fredensborg på kulturprogrammet AK24syv er en »løs kanon, så overrumplende, at man ikke ved, hvad han kan finde på at sige.«
Monte Carlo på P3 er ifølge Palle Steffensen en »underholdende form for journalistisk funderet public service med substans.«

På P2 synes Palle Steffensen, at Adam Simonsen, vært på programmet All Stars, »bryder med den pænhed og fimsethed, der ofte præger dækningen af den klassiske musik.«

Palle Steffensen siger, at mens det på tv er vigtigt, hvordan man ser ud, har man i radioen kun sin stemme og den energi kan lægger i arbejdet.

»Det er tit det sproglige, der afgør om man vender tilbage, fordi man er nysgerrig efter, hvad der kommer næste gang.«

Og det de samme kvaliteter, der kendetegner gode værter, uanset hvor de arbejder.

»Forskellen er, hvordan man doserer det,« siger Palle Steffensen.

Kommentarer
12
Anders Christiansen
20.09.13 07:38
René Frederiksen?

René Frederiksen?
Det er rigtigt, at man aldrig ved, hvad min kollega på AK24syv finder på at sige. Men det er ikke rigtigt, at han hedder Frederiksen.
Fremhævet af Journalisten
Jakob Albrecht
20.09.13 08:00
Hej Anders

Hej Anders
Det er rettet nu med Hr. Fredensborgs venlige mellemkomst
Beklager fejlen
Fremhævet af Journalisten
Peter Andreas
20.09.13 15:50
Øv. Lad ikke coachen få sin
Øv. Lad ikke coachen få sin vilje, please. P1 er en af de få oaser, hvor indholdet stadig er vigtigere end værten. Hvis man vil have personligheder læser man blogs, hvis man vil blive klogere, hører man P1.
Fremhævet af Journalisten
Peter Andreas
20.09.13 16:27
En anden god ting ved P1 er
En anden god ting ved P1 er at man slipper for alt det paranoide vrøvl man møder i kommentarspor rundt omkring på internettet.
Fremhævet af Journalisten
Mikael Nielsen
20.09.13 16:37
"alle Steffensen har blandt
"alle Steffensen har blandt andet arbejdet med P1s morgenflade, hvor man har skruet op for værternes personlighed ved at værterne taler med hinanden" - og det har været uudholdeligt at høre på siden.
Fremhævet af Journalisten
Henning Rasmussen
21.09.13 08:01
"Palle Steffensen siger, at
"Palle Steffensen siger, at mens det på tv er vigtigt, hvordan man ser ud, har man i radioen kun sin stemme og den energi kan lægger i arbejdet.

»Det er tit det sproglige, der afgør om man vender tilbage, fordi man er nysgerrig efter, hvad der kommer næste gang.«"

Kort sagt, for Palle Steffensen er form vigtigere end indhold.

Al medie og nyhedsformidling er blot en del af underholdningsbranchen der skal konkurrere med "Lykkehjulet" og "Vild med Dans" på nøjagtigt samme parametre, og rettet mod nøjagtigt samme publikum.

Og det skal helst være letfordøjeligt, så man ikke behøver følge så meget med. Men kan nøjes med at lade sig overraske, når de siger noget sjovt...

"Palle Steffensen har blandt andet arbejdet med P1s morgenflade, hvor man har skruet op for værternes personlighed ved at værterne taler med hinanden - og tør komme med subjektive betragtninger."

Palle Steffensen har dermed været med til at drive den udvikling mod forfladigelse og "lige som de andre morgenprogrammer", som P1 morgen har gået igennem den senere tid.

En udvikling som indtil videre har ca. halveret den tid jeg bruger på at lytte til programmet.

Vil jeg overfladisk, ligegyldig chit chat mellem studieværter findes der bedre programmer, hvor de i det mindste lukker munden på værterne med lidt musik ind imellem.

Og nej, det sidste var ikke en efterlysning efter mere musik på P1. ;)
Fremhævet af Journalisten
Jørgen Djørup
23.09.13 04:39
Har ikke hørt P1 morgen i et
Har ikke hørt P1 morgen i et år nu, takket være den nye stil. Alle de friske bemærkninger afslører morgenværternes småborgerlighed.
Fremhævet af Journalisten
søren rathje
23.09.13 07:40
Lad for guds skyld ikke
Lad for guds skyld ikke Steffensen få ret. Det er for tiden tydeligt, at p1 netop forsøger at gøre værterne mere lækre, personlige og markante. Men alt for ofte går det ud over troværdigheden og dermed lytterens interesse, i hvert fald på p1, hvor man stadig oftere hører platte ordspil, kække bemærkninger, personlig småsnak og friskfyrsformularer.

Steffensen fremhæver Cordua og Steno fra 24syv, men de er da nogle gedigne vrøvlehoveder, som kører derudaf uden at have forberedt sig særligt meget og uden at have særlig meget at sige. Og det er lige præcis det, som ofte er problemet: De personlige værter fylder for meget i radio og tv, der er for meget snak uden indhold, for få skarpe og fyndige oplæg og for meget JEG-MIG-OG-MIN-SOMMERHAT.

Det er da for hulen historien, det handler om.
Fremhævet af Journalisten
Jarl Cordua
23.09.13 14:45
Søren Rathje, hvad bygger du
Søren Rathje, hvad bygger du det på, at vi ikke forbereder os særligt meget, som du påstår? Det er muligt vi er nogle vrøvlehoveder. Bevares. Men det ville måske øge argumentets validitet, hvis det blev ledsaget af nogle eksempler. Ellers forekommer det bare at være nogle sure bøvs nede fra bodegaens baglokale.
Fremhævet af Journalisten
søren rathje
24.09.13 10:28
@Jarl Cordua: Jeg har
@Jarl Cordua: Jeg har efterhånden hørt jeres program en del gange og slukket lige så mange, fordi det simpelthen var for løst og sludrende. Det kan så godt være, I har forberedt jer en hel masse - det kan jeg vitterlig ikke vide - men sådan har det ikke virket.
Fremhævet af Journalisten
jarl Cordua
24.09.13 21:04
Søren Rathje. Ok jeg talte
Søren Rathje. Ok jeg talte nul eksempler. Du mener at vores taleradio er sludrende. De er ikke P1 orientering. Det hævder vi heller ikke.
Fremhævet af Journalisten
Pia Trøjgård
06.10.16 05:10
Jeg lytter ofte til danske og
Jeg lytter ofte til danske og udenlandske podcast, og her fylder værternes personlighed i form af holdninger.
Det kan man jo dårligt i P1, så istedet bliver der ofte fjollet sniksnak, hvilket jeg personligt ikke er vild med.
Påtaget hyggelig dialog bliver ofte overflødigt letbenet og akavet
Hvorfor er man mon så bange for alvor?
At flette en morgenflade sammen kræver desuden bedre teknik. Alt for ofte afspilles forkerte klip, Skype- og telefon forbindelser mistes.
Vil man fastholde voksne modne lyttere, er det vist på tide med et lyttergrundlag undersøgelse.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen