search

Club Lorry erklæret ulovlig

Kulturministeriet har i et notat til medieordførerne konkluderet, at TV 2 Lorrys medlemsklub ikke er public service og dermed er ulovlig. Lorry selv har indtil nu fastholdt, at klubben, hvor direktøren guider seere rundt i Paris og vælger, hvilken vin der skal sælges, er public service

Kulturministeriet har nu slået fast, at TV 2 Lorrys medlemsklub Club Lorry er ulovlig. I et notat, som ministeriet har sendt til medieordførerne, og som Journalisten er i besiddelse af, lyder konklusionen:

”Det er således Kulturministeriets vurdering, at der i henhold til de gældende regler hverken er hjemmel til at drive Club Lorry som en del af public service-virksomheden eller som anden virksomhed.”

Professor og ekspert i mediejura på Aalborg Universitet Søren Sandfeld Jakobsen har flere gange stillet spørgsmål ved lovligheden af Club Lorry:

»Det er alvorligt, det her. Det er foregået i et stort omfang i en institution, der er offentligt ejet. Det er kritisabelt, at man ikke har haft styr på det her lovgrundlag,« siger Søren Sandfeld Jakobsen.

Han udtalte sig første gang om Club Lorry, da Journalisten sidste sommer undersøgte aktiviteterne i klubben. TV 2 Lorrys direktør, Dan Tschernia, og bestyrelsesformand Frede Jørgensen har flere gange til Journalisten fastholdt, at medlemsklubben Club Lorrys aktiviteter tjener som public service. Det handler blandt andet om to årlige ture til Paris, hvor tre Lorry-ansatte tager med på tv-stationens regning – herunder direktør Dan Tschernia, der guider medlemmerne rundt en enkelt formiddag.

Han står også for at vælge månedens vintilbud til medlemmerne sammen med en vindistributør. Vinen har ifølge direktøren en vigtig public service-funktion som markedsføring af stationen:

”Ved at der f.eks. i mange, mange hjem står flasker med Lorrys navn på bagetiketten, gør vi opmærksom på os selv,” skrev Dan Tschernia blandt andet til Journalisten for et år siden.

Rigsrevisionen såede tvivl om Club Lorry

Efter Journalistens artikel undersøgte rigsrevisionen Club Lorry og kom frem til, at klubben siden 2009 havde givet et underskud på 177.000 kroner, som var blevet dækket af licensmidler. Rigsrevisionen var i tvivl om lovligheden og bad derfor Kulturministeriet tage stilling i sagen. Både om, hvorvidt klubbens aktiviteter kunne betegnes som public service, og om klubben kunne drives som såkaldt ”anden virksomhed”. Det er en åbning i loven, hvor TV 2-regionerne kan drive lidt forretning uden for deres public service-forpligtelser.

Kulturministeriet er altså nu kommet frem til, at ingen af delene var lovlige. Tidligere har kulturministeren været ude og tage afstand fra, at licensmidler gik til at finansiere Paris-ture:

”Hvis licensmidler bruges til andet end public service, så er de ikke brugt rigtigt. Jeg mener ikke, at vinsmagning og ture til Frankrig er public service. Og hvis der er foregået noget ulovligt, så skal det selvfølgelig have konsekvenser,” skrev Marianne Jelved i en mail til Journalisten i slutningen af maj, mens Kulturministeriet stadig arbejdede på sin vurdering af sagen.

Medieordførere mødes i morgen

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra direktør eller bestyrelsesformand i TV 2 Lorry. Da Journalisten skrev om emnet, sendte bestyrelsesformand Frede Jørgensen følgende svar:

”Rigsrevisionen har ønsket Kulturministeriets holdning til forskellige forhold omkring Club Lorry. Før Kulturministeriets svar har vi ingen kommentarer. Er der ting, der skal justeres i forhold til Club Lorry, gør vi naturligvis det. Det er der ikke den store dramatik i,” skrev bestyrelsesformanden i en mail til Journalisten i onsdags.

Ifølge Journalistens oplysninger skal medieordførerne i morgen drøfte med kulturministeren, hvilke konsekvenser den ulovlige drift og finansiering af Club Lorry skal have.

Journalisten forsøger fortsat at indhente kommentarer fra TV 2 Lorrys ledelse.

Kommentarer
6
Erik Palvig
10.06.14 13:35
Sæt medlemskabsprisen op med
Sæt medlemskabsprisen op med en 20'er eller lidt mere eller mindre, så underskuddet bliver dækket ind - måske endda vendt til et lille overskud, der kan gives som bidragt til TV2.
Så er den ged da hurtigt barberet.
Fremhævet af Journalisten
Martin Didriksen
10.06.14 14:11
Erik Palvig > Det er jo ikke
Erik Palvig > Det er jo ikke nok at hæve prisen, når der "hverken er hjemmel til at drive Club Lorry som en del af public service-virksomheden eller som anden virksomhed."
Fremhævet af Journalisten
Hans Jørgen smidt
10.06.14 15:50
Hvad så med de andre regional
Hvad så med de andre regional stationers klubber?
Fremhævet af Journalisten
Jacob Villadsen
10.06.14 16:52
HJS - De andre
HJS - De andre støtteforeninger er formelt og regnskabsmæssigt adskilt fra tv-stationerne.
Fremhævet af Journalisten
Mikael Nielsen
10.06.14 19:51
Men Club Lorry har jo
Men Club Lorry har jo eksisteret i mange mange år, så hvem er det egentlig der har sovet i timen og ikke grebet ind i tide?
Fremhævet af Journalisten
Ole Munk
28.10.14 11:18
Så røg direktør, Dan
Så røg direktør, Dan Tschernia's betalte ture til Paris endelig. Det var sandelig på tide.

Samtidig røg direktør, bestyrelsesformand Frede Jørgensen's troværdighed med sine absurde udtalelser om, at Club Lorrys aktiviteter tjener som public service.

Plattenslageri!

Hvor var pressenævnet?
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen