Clement K: Nedsmeltning i medierne

 December har ifølge Clement Behrendt Kjersgaard budt på fire bemærkelsesværdige begivenheder, som har konsekvenser for mediebranchen.

 December har ifølge Clement Behrendt Kjersgaard budt på fire bemærkelsesværdige begivenheder, som har konsekvenser for mediebranchen.

Mediebranchen er blevet yderligere svækket i december. I en kronik i Politiken skriver Clement Behrendt Kjersgaard, at fire begivenheder giver nedsmeltning i mediebranchen. Det drejer sig om:

1) At medieselskabet Tribune, som ejer Los Angeles Times og Chicago Tribune.  erklærede sig konkurs 9. december.

»Avischefer Jorden rundt kan simpelthen ikke se, at mediebranchen skulle have passeret ét punkt, hvor deres blade med ét slag blev irrelevante,« skriver Clement Kjersgaard, som mener, at dagbladene, som vi kender dem i dag, er under afvikling.

»Udviklingen vil med tiden besvare det dilemma, som avischeferne afskyr: De vil ikke vælge, om de skal være smalle eller brede, kloge eller dumme, og fastholder derfor en stædig strategi om at fyre i alle retninger på én gang. Problemet er naturligvis, at det slet ikke er en strategi; det er fraværet af at have én,« skriver Clement Kjersgaard.

2) At JP/Politiken den 3. december offentliggjorde, at Politiken.dk fremover linker til historier fra Epn.dk.

I kronikken skriver Clement Kjersgaard:

»Det er fristende at spørge, i hvilken rækkefølge de nævnte mediekoncerner vil æde hinanden.« Ved at indgå en sådan aftale, mener han, at de afskriver deres egen identitet og funktion.

3) At det 8. december kom frem, at NBC lancerer et nyt fem gange om ugen-talkshow, som erstatter fem dramaserier, som Kjærsgaard kalder for hundedyre.

»Nu dropper NBC så efter et halvt århundrede troen på, at en 'rigtig' tv-station kan og skal samle et stort publikum hver time, hver aften i ugen,« skriver Clement Kjersgaard. Ved at satse på nyheder sent på aftenen begynder NBC ifølge Kjersgaard at ligne kabelstationerne som f.eks. CNN.

4) Bagger-ugen, som begyndte 1. december.
Stein Bagger havde sikkert også ryddet forsiderne for tyve år siden, men Clement Kjersgaard mener, at nyhedsdækningen i 2008 har ændret sig markant i forhold til tidligere.
»I 2008 udmærker dækningen sig med en hast og nyt omfang (…) Nyhedsstømmen er total, både geografisk og kronologisk. Den forløber synkront med læsernes eget liv – så hende, der skriver nyheden, i bedste fald er ti minutter foran ham, der læser den,« skriver Clement Kjersgaard.

Ifølge ham er konklusionen er klar: »Ikke én af de store danske medievirksomheder kunne overleve, hvis man startede den i morgen.«

Læs hele kronikken her, hvor Clement Kjersgaard også giver dagbladene fire anbefalinger.