Citattjek skal stoppe fejl på Politiken

Læsernes redaktør på Politiken fastslår i sin halvårsberetning, at chefredaktionens anbefaling af, at avisens journalister får tjekket citater og fakta hos kilderne er "en glimrende ide". Ikke mindst, fordi kilderne finder fejl i 6 ud af 10 artikler.

Læsernes redaktør på Politiken fastslår i sin halvårsberetning, at chefredaktionens anbefaling af, at avisens journalister får tjekket citater og fakta hos kilderne er "en glimrende ide". Ikke mindst, fordi kilderne finder fejl i 6 ud af 10 artikler.Læsernes Redaktør på Politiken, Bjarne Schilling, fastslår i sin klumme i søndagens avis, at det er en "glimrende ide", når avisens ledelse anbefaler, at avisens journalister får tjekket citater og fakta hos kilderne i historien.

I klummen gør han gør status over 1. halvårs fejl og rettelser på avisen, der blandt andet har omfattet fem sager i Pressenævnet, hvor to har udløst kritik, og en stadig er under behandling.

Bjarne Schillings hovedbudskab er, at Politiken skal blive bedre til at rette tydeligt, når avisen begår alvorlige fejl – og at det er en god ide at inddrage kilderne aktivt i fakta- og citattjek.

Som Journalisten tidligere har omtalt, ønsker Politikens ledelse ligefrem, at det skrives ind i avisens etiske regler, at citater tjekkes hos kilden.

»Journalister, der arbejder på Politiken, skal efterleve vores etiske retningslinjer. Vi har også en Læsernes Redaktør, der har et overordnet ansvar for at påse, at det sker. Men i sidste ende er det naturligvis chefredaktionens ansvar, og det er noget, vi tager alvorligt. Vi vil se på det med meget stor alvor, hvis vores medarbejdere ikke overholder de etiske retningslinjer,« har chefredaktør Bo Lidegaard fastslået over for journalisten.dk.

"Kildernes subjektive vurdering"

Læsernes redaktør, Bjarne Schilling, har da også tidligere støttet udspillet om at inddrage kilderne i kvalitetssikringen af journalistikken over for journalisten.dk. Nu slår han også princippet fast over for læserne. Han henviser til, at en undersøgelse viser, at der er "fejl eller misforståelser i 6 ud af 10 artikler, kilderne fik til gennemsyn!"

»Det er ganske vist kildernes subjektive vurdering, undersøgelsen afspejler, og enkelte fejl er formentlig rene bagateller. Alligevel er tallet så højt, at chefredaktionen anbefaler, at Politikens journalister tjekker citater og fakta med deres kilder. En glimrende ide,« skriver Bjarne Schilling i søndagens udgave af Politiken.

Tillidsmand Lars-Bo Larsen har tidligere været skeptisk over for udspillet. Han har forklaret, at flere medarbejdere ikke mener, det skal være obligatorisk at lade kilderne tjekke. Han har dog været glad for selve debatten og har set frem til en afklaring efter sommerferien.

0 Kommentarer