Fra 4. april skal omkring 100.000 offentligt ansatte nedlægge arbejdet, hvis storkonflikten i stat, kommuner og regioner bliver en realitet.
Omkring 200 af dem er medlemmer i Dansk Journalistforbund, som er ansat på arbejdspladser, der er udtaget til konflikt, hvis ikke Forligsinstitutionen lykkes med at finde frem til en løsning i overenskomstforhandlingerne. Det fortæller DJ-formand Lars Werge.
”Det er forskellige faggrupper, som arbejder med kommunikation inden for det offentlige område. Det kan være alt fra kommunikationsmedarbejdere, redaktører og videofotografer,” forklarer han.
DJ’s hovedbestyrelse gav allerede i sidste uge mandat til at varsle konflikt på lige fod med de dominerende og store forhandlingsfællesskaber. Det er dette mandat, DJ’s formand følger ved at varsle konflikt i de samme kommuner og områder som forhandlingsfællesskaberne.
Står last og brast med de andre
DJ’s strejker er varslet til at starte 7. april. Varslingerne kommer med et par dages forsinkelse, fordi DJ ikke er medlem af forhandlingsfællesskaberne.
Fredag vil hovedbestyrelsen på et ordinært møde få en fortrolig orientering om status.
”Men strategien lægger op til, at vi følger mønstret fra forhandlingsfællesskabet. Vores rolle er at stå last og brast, skulder ved skulder, med den samlede danske lønmodtagerstand i den her konflikt,” siger Lars Werge.
Lockout kan berøre 1.100
I alt har DJ cirka 1.100 medlemmer på overenskomster i det offentlige. De kan alle sammen ende med at blive berørt, hvis konflikten ender i lockout.
Forhandlingslederne fra staten, regionerne og kommunerne forventes i dag at komme med deres udmeldinger om lockout. Her er der en risiko for, at flere områder – måske hele den offentlige sektor – bliver omfattet af arbejdsgivernes lockout.
”Og hvis vi ser, at Folketinget igen går ind og trumfer med lovindgreb, så tror jeg, at mange tvivler på, at den danske model har en glorværdig fremtid inden for det offentlige område,” siger Lars Werge.
Penge nok i strejkekassen
De DJ-medlemmer, der skal strejke, hvis storkonflikten rammer, vil få udbetalt løn fra DJ’s strejkekasse, Sikringsfonden.
”Det er derfor, hovedbestyrelsen har skullet godkende, for det har kæmpe konsekvens for vores sikringsfond,” siger han.
Hvor længe har DJ råd til, at sådan en konflikt varer?
”Det er ikke noget, vi fortæller. Men vi ser med fortrøstning på det. Det er jo længe siden, vi har haft storstrejker, så uden at sige for meget kan jeg sige, at vi har penge nok i Sikringsfonden,” siger Lars Werge.
På DJ's hjemmeside kan man læse mere om konfliktens virkninger for DJ-medlemmernes løn- og ansættelsesvilkår.
Rettet kl. 10.05: I en tidligere version af denne artikel, stod der ved en fejl, at DJ's strejker er varslet til at starte 7. marts og ikke 7. april. Det er rettet nu.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hej Jonas,
I JP-artiklen her, som vi linker til, kan du se en oversigt over, hvor der strejkes, hvis storkonflikten rammer: https://jyllands-posten.dk/indland/ECE10377659/det-store-overblik-her-strejker-de-hvis-storkonflikten-rammer/
Mvh.
Kerstin, Journalisten
Hvorfor fremgår det ikke, hverken af artiklen eller af forbundets hjemmeside, hvilke offentlige arbejdspladser man har udtaget til konflikt? Er det mig, der har overset noget?
Hej Mikkel,
Det er 7. april - fejlen er rettet nu. Tak.
Mvh.
Kerstin, Journalisten
7. marts? Eller 7. april?