CIA-afsløring gav TV-Oscar til DR

For niende år i træk har DR vundet Billed-Bladets TV-Oscar. DR vinder med programmet "CIA's danske forbindelse." 

For niende år i træk har DR vundet Billed-Bladets TV-Oscar. DR vinder med programmet "CIA's danske forbindelse." 

»Jeg er rigtig glad for, at netop denne type dokumentar har vundet.«
Sådan lyder det fra tilrettelægger Mette Aaby, en af de fire DR-journalister, der fredag blev hædret med Billed-Bladets TV-Oscar.
»Det stod vores hjerte nær at tage fast i de store konventioner og det demokrati, Danmark bygger på,« forklarer hun.
Sammen med tilrettelægger Jacob Adrian Mikkelsen, researcher Morten Mouritsen og praktikant Kristoffer Voigt Rasmussen – alle fra DR's undersøgende redaktion med sæde i Århus – vandt hun prisen og de 100.000 kroner for programmet "CIA
's danske forbindelse".

Dokumentaren viser, at USA's efterretningstjeneste, CIA, hemmeligt fløj gennem dansk luftrum og mellemlandede i Grønland med deres fly – uden regeringens viden.
»Det er en type program, som kan være svært at sælge; der er måske ikke umiddelbart så mange seere i det,« siger Mette Aaby fra en travl mobiltelefon på vej på arbejde mandag morgen.
»Jeg mener: Det handler om muslimer, der flyves i hemmelige fangetransporter.«

"CIAs hemmelige forbindelse" er genremæssigt en klassisk dokumentar, der nærmest vender tilbage til den "gode gamle" journalistik uden brug af dramatiserende virkemidler som støtte til researchen. Det er et helt bevidst genrevalg.
»Vi lagde kun det frem, vi havde, og konkluderede ikke noget, vi ikke kunne dokumentere. Vi tror, seerne er kloge nok. Det talte vi meget om. Historien skulle ikke dramatiseres,« siger Mette Aaby.
Efterfølgende har selv regeringen – i form af udenrigsminister Per Stig Møller – da også gentagne gange rost programmet for at være både "redeligt" og "veldokumenteret". Undervejs var det dog så som så med politikernes opbakning. I et halvt år forsøgte redaktionen således af få blandt andet udenrigsministeren og statsministeren med i programmet. Uden succes.
»Ingen danske toppolitikere ville stille op bortset fra tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft. Men ham valgte redaktionen ikke at bruge, fordi hans rolle var for perifer,« siger Mette Aaby.
Hun fremhæver opbakningen fra DR's dokumentarchef, Steen Jensen, som altafgørende for programmets succes.
»Han troede på os og bakkede op, selv om historien ikke var åbenlys,« siger hun.
Det er niende år i træk, at DR vinder prisen. Fire ud af fem nominerede programmer var i år fra DR.

0 Kommentarer