Christiansborgs Presseloge afviser anklager

De politiske journalister på Christiansborg forhandler om historierne og skræddersyr standpunkter til politikerne. Sådan lyder påstanden i en ny afhandling. Men formanden for presselogen på Borgen afviser anklagerne.

De politiske journalister på Christiansborg forhandler om historierne og skræddersyr standpunkter til politikerne. Sådan lyder påstanden i en ny afhandling. Men formanden for presselogen på Borgen afviser anklagerne.

I en ny ph.d.-afhandling fra Københavns Universitet, som Journalisten.dk omtalte i går, beskriver Camilla Dindler et liv på Christiansborg, hvor journalisterne forhandler med politikerne om standpunkter. Journalisterne kan ændre et helt partis politik på centrale områder ved at tilbyde forsider, påstår afhandlingen. Men det billede kan formanden for Christiansborgs Presseloge, DR-journalist Henning Olsson, slet ikke genkende.

»Jeg har aldrig selv gjort det, og jeg er aldrig stødt på et tilfælde som det, hun beskriver, hvor en journalist aftaler med en politiker, at han eller hun kan komme på forsiden,« siger Henning Olsson til Journalisten.dk.

I ph.d.-afhandlingen fra Københavns Universitet beskriver Camilla Dindler, hvordan en forhandling om standpunkter kan foregå. En anonym politiker fortæller i afhandlingen, hvordan man kan forhandle en vinkel på plads, der måske ikke er helt dækkende for partiets synspunkter, men til gengæld kan bære en forside.

Afhandlingen beskriver også, hvordan et hold journalister tænker i at sælge udtrykket "Rødvinsreform" om regeringens skattereform til Pia Kjærsgaard. Men de bliver enige om, at det kan de nok ikke få hende til at sige.

Men Henning Olsson ryster på hovedet af konklusionerne i afhandlingen.

»At man forhandler om bestemte formuleringer – det tvivler jeg på forekommer, og jeg er i hvert fald aldrig selv stødt på det. Det, der helt givet foregår, er, at spindoktorerne tilbyder solohistorier til en stor morgenavis eller lignende. Men det foregår helt åbenlyst og er egentlig ret banalt,« siger han.

Camilla Dindler skriver i sin afhandling, at forhandlinger mellem politiker og journalister om standpunkter i værste fald kan tage form af rådgivning fra journalisten. Men det afviser Henrik Olsson også.

»Det nærmeste, jeg er kommet på at rådgive en politiker, er at rette på et slips, der sad skævt,« siger han til Journalisten.dk.

0 Kommentarer