Christiansborg-journalister forhandler om historier

Politikere og journalister forhandler om forsider, og journalister skræddersyr standpunkter til politikerne. Det kan man læse i en ny ph.d.-afhandling.

Politikere og journalister forhandler om forsider, og journalister skræddersyr standpunkter til politikerne. Det kan man læse i en ny ph.d.-afhandling.

Politikere og journalister finder i fællesskab frem til de formuleringer, der vil bringe en historie på forsiden af en avis. Det kan betyde, at et parti ændrer sine formuleringer eller sine standpunkter i samarbejde med en journalist for at få mest mulig gennemslagskraft i pressen, og at politisk journalistik til tider kan nærme sig aftalte historier. Det kan man ifølge Videnskab.dk læse i en ny ph.d.-afhandling.

Det er Camilla Dindler fra Københavns Universitet, der har skrevet afhandlingen "Christiansborg uden for citat". Hun har fulgt samspillet mellem journalister, politikere og presserådgivere og kan løfte noget af sløret for, hvordan samarbejdet foregår. I afhandlingen kan en anonym politiker fortælle om, hvordan man kan forhandle sig frem til en artikel.

»… Jeg kan tage fat i en redaktør eller andet og sige: Vi kommer med det her, og vi vil egentlig gerne give det til Jer(…)Så har man en diskussion om det: Vil I sige sådan og sådan? Næh' det vil vi ikke. Nå, vil I sige sådan og sådan? Ja, det kan godt være, vi vil det. Og så går vi tilbage og overvejer det(…) så er interessen, hvis vi vinkler hårdt på det her frivilligt, og det kan man sagtens finde eksempler på. Så har vi valgt måske at gøre noget, vi ellers ikke ville have gjort, men alligevel valgt en vinkling, så vi får en placering dér, hvor vi ønsker – frem for bare at sende det ud som en pressemeddelelse,« siger den anonyme politiker i afhandlingen ifølge Videnskab.dk.

Det betyder, at politikerne i samarbejde med journalisterne sliber deres standpunkter til, så aviserne vil bringe historien, påstår Camilla Dindler. Journalisterne bliver dermed en slags rådgivere for politikerne.

»Det viser, at der er sket et skred. Medierne har fået mere magt, og politikere flytter sig i dag mere for at få forsiden, end de ville have gjort for 20 år siden. Det er vigtigere for dem at blive placeret på forsiden med et budskab, der svarer nogenlunde til det, de mener, end at blive placeret på side 7 med dét, som de præcis mener,« siger Camilla Dindler til Videnskab.dk.

Journalisterne på Christiansborg er altså med til at skabe politikken. En journalist kan aldrig få en politiker til at stå inde for noget, de ikke gør i forvejen. Men en journalist kan være med til at hjælpe lanceringen af et udspil på vej ved at slibe på politikernes udtryk og formuleringer, så de passer bedre på en forside, konkluderer afhandlingen.

»Overordnet kan man sige om forholdet mellem journalister, presserådgivere og politikere, at politikudviklingen sker i et tæt samarbejde mellem de tre aktører, der kan overskride deres institutionelle grænser, og hvor medierne har mere og mere magt,« siger Camilla Dindler til Videnskab.dk.

4 Kommentarer

Knud Hassing Povlsen
31. MARTS 2011
Re: Christiansborg-journalister forhandler om historier

For mig at se er der intet nyt under solen. Den bekræfter jo bare, hvordan tingene har udviklet sig i flere år. Journalisterne og bag dem redaktørerne tænker for meget i salgstal og forsider og dropper den kritiske journalistik. Helle Thornings flotte ord og tomme løfter er et godt eksempel på, at der er gået politisk spin i det hele - både på Christiansborg og i en ukritisk presse. Men der er tid endnu, hvis journalisterne mander sig op.

Det virker absurd, at Helle Thorning ville øge spinnet, når og hvis hun overtager magten. Hvor er pressen henne, og hvor er regeringen? Kun i Journalistforbundet kan man glæde sig, for det giver jo nogle ekstra arbejdspladser, eller er det ikke mere sandsynligt, at ikke ret mange mere gider købe en avis,når den politiske reportage er utroværdig, fordi den bygger på spin. Sporene fra Blairs Storbritannien er jo skræmmende og kostede til sidst New Labour magten, fordi folk mistede tilliden til politikerne - og til pressen.

Der er ikke andet for end at lade politikerne "køre" politikken - og journalisterne om at være "den 4. statsmagt". Er pressen ikke det, kan den lige så godt nedlægge sig selv.

Knud Hassing Povlsen

Stig Jonstup Pedersen
31. MARTS 2011
Re: Christiansborg-journalister forhandler om historier
Ellers noget nyt?
Jesper Nilausen
30. MARTS 2011
Re: Christiansborg-journalister forhandler om historier
Anonyme kilder på det hele. Virker ganske utroværdigt at det skulle være mere end en enlig svale, som hun har blæst op til 'alle gør det hele tiden'.
bent øberg
30. MARTS 2011
Re: Christiansborg-journalister forhandler om historier
camilla er sørme skarpsindig.. er den virkelig antaget, der der ph.d-afhandling???