Politikere og journalister forhandler om forsider, og journalister skræddersyr standpunkter til politikerne. Det kan man læse i en ny ph.d.-afhandling.
Politikere og journalister finder i fællesskab frem til de formuleringer, der vil bringe en historie på forsiden af en avis. Det kan betyde, at et parti ændrer sine formuleringer eller sine standpunkter i samarbejde med en journalist for at få mest mulig gennemslagskraft i pressen, og at politisk journalistik til tider kan nærme sig aftalte historier. Det kan man ifølge Videnskab.dk læse i en ny ph.d.-afhandling.
Det er Camilla Dindler fra Københavns Universitet, der har skrevet afhandlingen "Christiansborg uden for citat". Hun har fulgt samspillet mellem journalister, politikere og presserådgivere og kan løfte noget af sløret for, hvordan samarbejdet foregår. I afhandlingen kan en anonym politiker fortælle om, hvordan man kan forhandle sig frem til en artikel.
»… Jeg kan tage fat i en redaktør eller andet og sige: Vi kommer med det her, og vi vil egentlig gerne give det til Jer(…)Så har man en diskussion om det: Vil I sige sådan og sådan? Næh' det vil vi ikke. Nå, vil I sige sådan og sådan? Ja, det kan godt være, vi vil det. Og så går vi tilbage og overvejer det(…) så er interessen, hvis vi vinkler hårdt på det her frivilligt, og det kan man sagtens finde eksempler på. Så har vi valgt måske at gøre noget, vi ellers ikke ville have gjort, men alligevel valgt en vinkling, så vi får en placering dér, hvor vi ønsker – frem for bare at sende det ud som en pressemeddelelse,« siger den anonyme politiker i afhandlingen ifølge Videnskab.dk.
Det betyder, at politikerne i samarbejde med journalisterne sliber deres standpunkter til, så aviserne vil bringe historien, påstår Camilla Dindler. Journalisterne bliver dermed en slags rådgivere for politikerne.
»Det viser, at der er sket et skred. Medierne har fået mere magt, og politikere flytter sig i dag mere for at få forsiden, end de ville have gjort for 20 år siden. Det er vigtigere for dem at blive placeret på forsiden med et budskab, der svarer nogenlunde til det, de mener, end at blive placeret på side 7 med dét, som de præcis mener,« siger Camilla Dindler til Videnskab.dk.
Journalisterne på Christiansborg er altså med til at skabe politikken. En journalist kan aldrig få en politiker til at stå inde for noget, de ikke gør i forvejen. Men en journalist kan være med til at hjælpe lanceringen af et udspil på vej ved at slibe på politikernes udtryk og formuleringer, så de passer bedre på en forside, konkluderer afhandlingen.
»Overordnet kan man sige om forholdet mellem journalister, presserådgivere og politikere, at politikudviklingen sker i et tæt samarbejde mellem de tre aktører, der kan overskride deres institutionelle grænser, og hvor medierne har mere og mere magt,« siger Camilla Dindler til Videnskab.dk.
4